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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  28/02/2019
Data da última atualização:  28/02/2019
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  NASCIMENTO, W. M.; GIORDANO, L. B.; BEVITORI, R.
Afiliação:  WARLEY MARCOS NASCIMENTO, CNPH; LEONARDO B. GIORDANO, CNPH; ROSANGELA BEVITORI, CNPAF.
Título:  Avaliacao de cultivares de grão-de-bico.
Ano de publicação:  1994
Fonte/Imprenta:  Horticultura Brasileira, Brasilia, DF, v. 12, n. 1, p. 93, maio 1994. Ref. 154. Edição dos Resumos do XXXIV Congresso Brasileiro de Olericultura, Águas de São Pedro, SP, 1994.
Idioma:  Português
Thesagro:  Cerrado; Cicer Arietinum; Grão de Bico; Melhoramento Genético Vegetal.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/193531/1/CNPAF-1994-hb0001.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF35479 - 1UPCRA - PP19941994
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  04/12/2015
Data da última atualização:  25/01/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  MIELE, A.; RIZZON, L. A.; QUEIROZ, S. C. do N. de; GIANELLO, C.
Afiliação:  ALBERTO MIELE, CNPUV; LUIZ ANTENOR RIZZON; SONIA CLAUDIA DO N DE QUEIROZ, CNPMA; CLESIO GIANELLO, UFRGS.
Título:  Physicochemical composition, minerals, and pesticide residues in organic grape juices.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology, Campinas, v. 35, n. 1, p. 120-126,jan/mar. 2015.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/1678-457X.6540
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Demand for organic products is intensified in many countries each year. Following this trend, Brazil produces increasing volumes of organic grape juice. In this way, a survey of organic grape juices made from grapes produced according to this system was carried out where physicochemical composition, minerals, trace elements, and pesticide residues were determined. Variables related to grape juice composition were performed by physicochemical procedures; minerals and trace elements, by inductively plasma optical emission spectrometry; pesticide residues, by liquid chromatography-mass spectrometry. Main results show that the physicochemical composition of organic grape juices was in general in accordance to the Brazilian legislation. The mean concentrations of trace elements were very low, varying from 0.002 (Cd) to 0.970 (Ba) mg L?1. Pesticide residues were not detected in any sample analyzed (MRL= 10 μg L?1). These results show that the Serra Gaúcha viticultural region present conditions to produce organic grape juices, despite the adverse climate factors that occurs in some years. Nevertheless, these products should be made with grape varieties, such as the labrusca ones, less susceptibles to the main grapevine pathogens.
Palavras-Chave:  Agrobiology; Metais pesados; Organic viticulture; Viticultura Orgânica.
Thesagro:  Agrotóxico; Resíduo químico; Suco de fruta; Uva.
Thesaurus NAL:  Heavy metals; Minerals.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA14658 - 1UPCSP - DD
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