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Registros recuperados : 160 | |
82. | | SILVA, M. F. da; PEREIRA, J. C.; GOMES, S. T.; NASCIF, C.; GOMES, A. P. Avaliação dos indicadores zootécnicos e econômicos em sistemas de produção de leite. Revista de Política Agrícola, Brasília, DF., ano, 24, n.1, p. 62-73, Jan./Fev./Mar. 2015. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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84. | | SCHUELTER, A. R.; SILVA, M. F. da; SOUZA, I. R. P. de; MARCOLIN, J.; SCHUSTER, I. Tolerância genética de linhagens de milho aos herbicidas tembotrione e nicosulfuron. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 17, n. 2, p. 317-327, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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87. | | SILVA, M. F. da; GURGEL, E. S. C.; SOUZA FILHO, A. P. da S.; CARMO, M. de N. L. do. Leguminosas invasoras de áreas cultivadas no nordeste do Pará, Brasil. Boletim do Museu Paraense Emilio Goeldi, Ciências Naturais, Belém, PA, v. 8, n. 1, p. 63-74, jan./abr. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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88. | | SILVA, M. F. da; OLIVEIRA, P. J. de; XAVIER, G. R.; RUMJANEK, N. G.; REIS, V. M. Inoculantes formulados com polímeros e bactérias endofíticas para a cultura da cana-de-açúcar. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 44, n. 11, p. 1437-1443, 2009. p. 1437-1443 Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Agrobiologia; Embrapa Unidades Centrais. |
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90. | | COELHO, A. C. B.; SILVA, M. F. da; WERNER, C. M. L.; ROCHA, A. R. C. da. Atributos de qualidade para documentação de frameworks com hipermídia. In: SEMINÁRIO INTEGRADO DE SOFTWARE E HARDWARE, 22.; CONFERÊNCIA LATINO-AMERICANA, 21., 1995, Canela. Anais... Porto Alegre: UFRGS, Instituto de Informática, 1995. v.2 p. 953-964. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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91. | | SILVA, M. F. da S.; CABANA, G. S.; PETER, A. R.; STEINMETZ, S.; ALMEIDA, I. R. de. Apresentação e funcionalidades do portal do laboratório de agrometeorologia: embrapa clima temperado - pelotas/RS. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 20.; MOSTRA CIENTÍFICA, 3., 2011, Pelotas. [Anais.]. Pelotas: UFPel, 2011. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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92. | | TARSITANO, M. A. A.; DANTAS, A. L.; SHIMADA, M. M.; SILVA, M. F. da; CORREA, L. S.; SANTOS, S. C. Analise economica da figueira (Ficus carica L.) submetida a duas epocas de poda na regiao de Selviria-MS. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 14.; REUNIAO INTERAMERICANA DE HORTICULTURA TROPICAL, 42.; SIMPOSIO INTERNACIONAL DE MIRTACEAS, 1996, Curitiba. Resumos. Londrina: IAPAR, 1996. p.223. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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93. | | STEINMETZ, S.; SCIVITTARO, W. B.; PINTANEL, J. B. A.; SCHNEIDER, A. B.; SEVERO, A. C. M.; SILVA, M. F. da. Efeito da altura da lâmina de irrigação na temperatura da água e do solo em arroz irrigado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 7., 2011, Balneário Camboriú. Racionalizando recursos e ampliando oportunidades: anais. Itajaí: Epagri, 2011. v. 2 p. 469-472. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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94. | | MATTOS, M. L. T.; ANDRES, A.; ALMEIDA, M. T. de; FACIO, M. L. P.; SILVA, M. F. da. Dissipação do herbicida byspiribaque-sódico em solo, água e sedimento de lavoura de arroz irrigado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 7., 2011, Balneário Camboriú. Racionalizando recursos e ampliando oportunidades: anais. Itajaí: Epagri, 2011. v. 1. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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95. | | MATTOS, M. L. T.; ANDRES, A.; ALMEIDA, M. T. de; FACIO, M. L. P.; SILVA, M. F. da. Dissipação do herbicida glifosato e do ácido aminometilfosfônico em solo, água e sedimento de lavoura de arroz irrigado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 7., 2011, Balneário Camboriú. Racionalizando recursos e ampliando oportunidades: anais. Itajaí: Epagri, 2011. v. 1. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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99. | | STEINMETZ, S.; SCIVITTARO, W. B.; PINTANEL, J. B. A.; SCHNEIDER, A. B.; SEVERO, A. C. M.; SILVA, M. F. da. Indução de contraste na temperatura da água e sua relação com a duração da fase vegetativa do arroz irrigadado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 7., 2011, Balneário Camboriú. Racionalizando recursos e ampliando oportunidades: anais. Itajaí: Epagri, 2011. p. 473-476. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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100. | | ARAUJO, A. P.; SILVA, M. F. da; DOMINGUEZ, D. X.; TEIXEIRA, M. G.; ALMEIDA, D. L. de. Fotossintese e nodulação de genotipos de feijoeiro em dois niveis de fosforo no solo. In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE CIENCIA DO SOLO, 13.; REUNIAO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 1.; SIMPOSIO BRASILEIRO SOBRE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 4., 1996, Aguas de Lindoia-SP. Resumos... Aguas de Lindoia, SP: USP / SLCS / SBCS, 1996. Comissao 4. Trabalho n.92. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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Registros recuperados : 160 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
17/10/2019 |
Data da última atualização: |
19/11/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
RIBOLDI, L. B.; GAZIOLA, S. A.; AZEVEDO, R. A.; FREITAS, S. T. de; CASTRO, P. R. de C. e. |
Afiliação: |
LUCAS BAIOCHI RIBOLDI; SALETE APARECIDA GAZIOLA; RICARDO ANTUNES AZEVEDO; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; PAULO ROBERTO DE CAMARGO E CASTRO. |
Título: |
24-Epibrassinolide mechanisms regulating blossom-end rot development in tomato fruit. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Plant Growth Regulation, v. 38, p. 812-823, 2019. |
DOI: |
10.1007/s00344-018-9892-x |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Blossom-end rot (BER) is a physiological disorder believed to be triggered by low Ca2+ content in the distal fruit tissue. However, many other factors can also determine fruit susceptibility to BER. It is possible that during fruit growth, Ca2+ imbalance can increase membrane leakiness, which may trigger the accumulation of reactive oxygen species, leading to cell death. Brassinosteroids are a class of plant hormones involved in stress defenses, specially increasing the activity of antioxidant enzymes and the accumulation of antioxidant compounds, such as ascorbic acid. The objective of this study was to understand the mechanisms by which 24-epibrassinolide (EBL) reduces fruit susceptibility to BER. Tomato plants ?BRS Montese? were cultivated in a greenhouse and were weekly sprayed with water (control) or EBL (0.01 ?M) after full bloom. Plants and fruits were evaluated at 15 days after pollination (DAP). According to the results, EBL treatment inhibited BER development, increased fruit diameter, length, and fresh weight. EBL-treated fruit showed higher concentrations of soluble Ca2+ and lower concentrations of cell wall-bound Ca2+. EBL-treated fruit also had higher concentrations of ascorbic acid and lower concentrations of hydrogen peroxide, compared to water-treated fruit. EBL treatment increased the activity of the three main antioxidant enzymes known as ascorbate peroxidase, catalase, and superoxide dismutase. According to the results, EBL treatment maintained higher soluble Ca2+ and antioxidant capacity, reducing fruit susceptibility to BER. MenosBlossom-end rot (BER) is a physiological disorder believed to be triggered by low Ca2+ content in the distal fruit tissue. However, many other factors can also determine fruit susceptibility to BER. It is possible that during fruit growth, Ca2+ imbalance can increase membrane leakiness, which may trigger the accumulation of reactive oxygen species, leading to cell death. Brassinosteroids are a class of plant hormones involved in stress defenses, specially increasing the activity of antioxidant enzymes and the accumulation of antioxidant compounds, such as ascorbic acid. The objective of this study was to understand the mechanisms by which 24-epibrassinolide (EBL) reduces fruit susceptibility to BER. Tomato plants ?BRS Montese? were cultivated in a greenhouse and were weekly sprayed with water (control) or EBL (0.01 ?M) after full bloom. Plants and fruits were evaluated at 15 days after pollination (DAP). According to the results, EBL treatment inhibited BER development, increased fruit diameter, length, and fresh weight. EBL-treated fruit showed higher concentrations of soluble Ca2+ and lower concentrations of cell wall-bound Ca2+. EBL-treated fruit also had higher concentrations of ascorbic acid and lower concentrations of hydrogen peroxide, compared to water-treated fruit. EBL treatment increased the activity of the three main antioxidant enzymes known as ascorbate peroxidase, catalase, and superoxide dismutase. According to the results, EBL treatment maintained higher sol... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
24-Epibrassinolide; Blossom-End Rot; Brassinosteróides; BRS Montese; Deficiência de cálcio; Estresse oxidativo; Podridão da extremidade da flor. |
Thesagro: |
Doença; Tomate. |
Thesaurus NAL: |
Tomatoes. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/202988/1/Epibrassinolide-Mechanisms-Regulating-Blossom-2019.pdf
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Marc: |
LEADER 02472naa a2200301 a 4500 001 2113189 005 2019-11-19 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s00344-018-9892-x$2DOI 100 1 $aRIBOLDI, L. B. 245 $a24-Epibrassinolide mechanisms regulating blossom-end rot development in tomato fruit.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aBlossom-end rot (BER) is a physiological disorder believed to be triggered by low Ca2+ content in the distal fruit tissue. However, many other factors can also determine fruit susceptibility to BER. It is possible that during fruit growth, Ca2+ imbalance can increase membrane leakiness, which may trigger the accumulation of reactive oxygen species, leading to cell death. Brassinosteroids are a class of plant hormones involved in stress defenses, specially increasing the activity of antioxidant enzymes and the accumulation of antioxidant compounds, such as ascorbic acid. The objective of this study was to understand the mechanisms by which 24-epibrassinolide (EBL) reduces fruit susceptibility to BER. Tomato plants ?BRS Montese? were cultivated in a greenhouse and were weekly sprayed with water (control) or EBL (0.01 ?M) after full bloom. Plants and fruits were evaluated at 15 days after pollination (DAP). According to the results, EBL treatment inhibited BER development, increased fruit diameter, length, and fresh weight. EBL-treated fruit showed higher concentrations of soluble Ca2+ and lower concentrations of cell wall-bound Ca2+. EBL-treated fruit also had higher concentrations of ascorbic acid and lower concentrations of hydrogen peroxide, compared to water-treated fruit. EBL treatment increased the activity of the three main antioxidant enzymes known as ascorbate peroxidase, catalase, and superoxide dismutase. According to the results, EBL treatment maintained higher soluble Ca2+ and antioxidant capacity, reducing fruit susceptibility to BER. 650 $aTomatoes 650 $aDoença 650 $aTomate 653 $a24-Epibrassinolide 653 $aBlossom-End Rot 653 $aBrassinosteróides 653 $aBRS Montese 653 $aDeficiência de cálcio 653 $aEstresse oxidativo 653 $aPodridão da extremidade da flor 700 1 $aGAZIOLA, S. A. 700 1 $aAZEVEDO, R. A. 700 1 $aFREITAS, S. T. de 700 1 $aCASTRO, P. R. de C. e 773 $tJournal of Plant Growth Regulation$gv. 38, p. 812-823, 2019.
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