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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
18/06/1997 |
Data da última atualização: |
08/08/2019 |
Autoria: |
ALMEIDA, M. M. M.; ZAPATA, J. F. F.; MARTINS, C. B.; MAIA, G. A. |
Afiliação: |
MAGOA MARIA MARINHO ALMEIDA, Superintendência Estadual do Meio Ambiente - SEMACE/Divisão de Análise e Pesquisa; JORGE FERNANDO FUENTES ZAPATA, Universidade Federal do Ceará - UFCE/Departamento de Tecnologia de Alimentos; CARLOS BRUNET MARTINS, Universidade Federal do Ceará - UFCE. CNPq Research; GERALDO ARRAES MAIA, Universidade Federal do Ceará - UFCE. CNPq Research. |
Título: |
Cholesterol and phospholipid levels in goat meat as affected by dietary calcium. |
Ano de publicação: |
1997 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 32, n. 5, p. 555-558, maio 1997. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Níveis de colesterol e fosfolipídios em carnes caprinas influenciados por dietas de cálcio. |
Conteúdo: |
The objective of this study was to determine the contents of cholesterol and phospholipid in the meat from goats fed on calcium supplemented diets. Nine castrated male undefined breed goats with 17 to 23 months of age and 22.5 kg average weight were used. Animals were reared during 28 weeks in native pasture and offered mineral supplements consisting of: A = NaCl 93.2% plus a regular trace mineral supplement (TMS) 6.8%; B = NaCl 86.4%, plus TMS 6.8%, plus dicalcium phosphate 6.8%; C = NaCl 86.4% plus TMS 6.8%, plus rock phosphate 6.8%. At the end of the experimental period three goats from each treatment were slaughtered and the meat from the shoulder and the leg collected and analyzed. Cholesterol content in goat meat ranged from 61.5 to 76.1 mg/100 g. It was significantly (P<0.05) lower in the meat from goats offered the calcium supplements (treatments B and C) than in the meat from goats without calcium supplement (treatment A). Meat phospholipid varied from 6.2 to 8.2 mg/100 g and was significantly (P<0.05) lower in goats offered dicalcium phosphate (treatment B) than in goats offered the mix without calcium supplement or the one containing rock phosphate (treatments A and C). Both cholesterol and phospholipid were significantly (P<0.05) higher in goat shoulder meat than in goat leg meat for the supplemented animals, and did not show any difference for the unsupplemented animals. |
Palavras-Chave: |
Calcio suplementar; Calcium supplement; Carne caprina; Fosfolipidios; Phospholipid. |
Thesagro: |
Colesterol. |
Thesaurus Nal: |
cholesterol; goat meat. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/92325/1/pab294-95.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
17/11/2017 |
Data da última atualização: |
15/12/2017 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
NASCIMENTO, A. S. do; SILVA, S. X. B. da; ISHIDA, A. K. N.; NORONHA, A. C. da S.; NAVA, D. E.; UENO, B.; GARCIA, M. V. B.; GARCIA, T. B.; ALENCAR, J. A. de; BARBOSA, C. de J.; BARBOSA, F. F. L. |
Afiliação: |
ANTONIO SOUZA DO NASCIMENTO, CNPMF; Suely Xavier Brito da Silva, Agência Estadual de Defesa Agropecuária da Bahia; ALESSANDRA KEIKO NAKASONE ISHIDA, CPATU; ALOYSEIA CRISTINA DA SILVA NORONHA, CPATU; DORI EDSON NAVA, CPACT; BERNARDO UENO, CPACT; MARCOS VINICIUS BASTOS GARCIA, CPAA; TEREZINHA BATISTA GARCIA, CPAA; JOSE ADALBERTO DE ALENCAR, CPATSA; CRISTIANE DE JESUS BARBOSA, CNPMF; FRANCISCO FERRAZ LARANJEIRA BARBOSA, CNPMF. |
Título: |
Densidade populacional de Diaphorina citri (Hemiptera: Liviidae), vetor do Huanglongbing (ex-greening), em cinco regiões indenes no Brasil. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE FRUTICULTURA, 3., 2015, Salvador. Pragas quarentenárias e melhoramento preventivo. Brasília, DF: Embrapa, 2017. |
Páginas: |
p. 68. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Conhecer a ocorrência e a densidade populacional de Diaphorina citri, inseto-vetor do HLB em regiões onde o HLB não foi detectado, é um pré-requisito que visa apoiar os programas de trabalho das Agência de Defesa Fitossanitária nas diferentes regiões do pais. |
Palavras-Chave: |
Citro; Densidade populacional. |
Thesagro: |
Inseto; Praga. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
Marc: |
LEADER 01235nam a2200289 a 4500 001 2079952 005 2017-12-15 008 2017 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aNASCIMENTO, A. S. do 245 $aDensidade populacional de Diaphorina citri (Hemiptera$bLiviidae), vetor do Huanglongbing (ex-greening), em cinco regiões indenes no Brasil.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE FRUTICULTURA, 3., 2015, Salvador. Pragas quarentenárias e melhoramento preventivo. Brasília, DF: Embrapa$c2017 300 $ap. 68. 520 $aConhecer a ocorrência e a densidade populacional de Diaphorina citri, inseto-vetor do HLB em regiões onde o HLB não foi detectado, é um pré-requisito que visa apoiar os programas de trabalho das Agência de Defesa Fitossanitária nas diferentes regiões do pais. 650 $aInseto 650 $aPraga 653 $aCitro 653 $aDensidade populacional 700 1 $aSILVA, S. X. B. da 700 1 $aISHIDA, A. K. N. 700 1 $aNORONHA, A. C. da S. 700 1 $aNAVA, D. E. 700 1 $aUENO, B. 700 1 $aGARCIA, M. V. B. 700 1 $aGARCIA, T. B. 700 1 $aALENCAR, J. A. de 700 1 $aBARBOSA, C. de J. 700 1 $aBARBOSA, F. F. L.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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