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Registros recuperados : 5 | |
2. | | SOUZA, S. F. de; PARANATINGA, I. L. D.; AGUIAR, A. V. de; WREGE, M. S.; LOPES, R.; FERREYRA RAMOS, S. L.; GONÇALVES, V. M. M.; TOKUSATO, T. T.; FRITZSONS, E.; LOPES, M. T. G. Distribuição e impacto da mudança do clima na Copaifera multijuga Hayne na Amazônia brasileira. In: SIMPÓSIO DE MUDANÇA CLIMÁTICA E CONSERVAÇÃO DE RECURSOS GENÉTICOS NA AMAZÔNIA, 2024, Manaus. Anais... Manaus: UFAM, 2024. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Florestas. |
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3. | | SOUZA, S. F. de; PARANATINGA, I. L. D.; AGUIAR, A. V. de; WREGE, M. S.; LOPES, R.; FERREYRA RAMOS, S. L.; GONÇALVES, V. M. M.; TOKUSATO, T. T.; FRITZSONS, E.; LOPES, M. T. G. Distribuição e impacto das mudanças climáticas na Copaifera reticulata Ducke na Amazônia brasileira. In: SIMPÓSIO DE MUDANÇA CLIMÁTICA E CONSERVAÇÃO DE RECURSOS GENÉTICOS NA AMAZÔNIA, 2024, Manaus. Anais... Manaus: UFAM, 2024. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Florestas. |
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4. | | PARANATINGA, I. L. D.; SOUZA, D. A. T.; SOUZA, S. F. de; TOKUSATO, T. T.; WREGE, M. S.; AGUIAR, A. V. de; LOPES, R.; FERREYRA RAMOS, S. L.; MENESES, C. H. S. G.; LOPES, M. T. G. Modelagem da distribuição potencial de angelim pedra aplicada a conservação e uso dos recursos genéticos. In: SIMPÓSIO DE MUDANÇA CLIMÁTICA E CONSERVAÇÃO DE RECURSOS GENÉTICOS NA AMAZÔNIA, 2024, Manaus. Anais... Manaus: UFAM, 2024. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Florestas. |
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5. | | ALMEIDA, D. P. de; SOUZA, S. F. de; FERREYRA RAMOS, S. L.; LOPES, R.; MENESES, C. H. S. G.; AGUIAR, A. V. de; WREGE, M. S.; LOPES, M. T. G. Projeção futura da distribuição natural e conservação de Catharanthus roseus. In: SIMPÓSIO DE MUDANÇA CLIMÁTICA E CONSERVAÇÃO DE RECURSOS GENÉTICOS NA AMAZÔNIA, 2024, Manaus. Anais... Manaus: UFAM, 2024. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Florestas. |
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Registros recuperados : 5 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
25/02/2010 |
Data da última atualização: |
26/02/2010 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
GOMES, A. M. M.; SILVA, P. L. da; SOARES, S. de A.; SILVA, C. E. M. da; GALLÃO, M. I.; GERMANI, R.; RICARDO, N. M. P. S. |
Afiliação: |
ANIDA M. M. GOMES, UFC; PALOMA L. DA SILVA, UFC; SANDRA DE A. SOARES, UFC; CLAUDIO E. M. DA SILVA, UFC; MARIA I. GALLÃO, UFC; ROGERIO GERMANI, CTAA; NÁGLIA M. P. S. RICARDO, UFC. |
Título: |
Isolation and physico-chemical and rheological characterisation of the Brazilian jalap starch (Operculina tuberosa Meisn.). |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Carbohydrate Polymers, Maryland Heights, v. 77, n. 4, p. 885-890, jul. 2009. |
DOI: |
10.1016/j.carbpol.2009.03.015 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The properties of the jalap starch (Operculina tuberosa Meisn.) were investigated and compared with other already known starches (potato and wheat starch). The jalap starch presented peak viscosity lower than the one from potato but higher than wheat starch, while the stability during the cooling down was higher than potato and wheat starch. The jalap starch presented X-ray pattern of type-A, which is typical of those from wheat starch. The rheological and physico-chemical characteristics presented by this source of starch were intermediate between those from wheat and potato, which makes it a promising commercial source to be explored, mainly in areas with food scantiness as in the Brazilian Northeast. |
Palavras-Chave: |
Jalapa; Operculina tuberosa Meisn. |
Thesagro: |
Convolvulaceae. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01480naa a2200241 a 4500 001 1658908 005 2010-02-26 008 2009 bl --- 0-- u #d 024 7 $a10.1016/j.carbpol.2009.03.015$2DOI 100 1 $aGOMES, A. M. M. 245 $aIsolation and physico-chemical and rheological characterisation of the Brazilian jalap starch (Operculina tuberosa Meisn.). 260 $c2009 520 $aThe properties of the jalap starch (Operculina tuberosa Meisn.) were investigated and compared with other already known starches (potato and wheat starch). The jalap starch presented peak viscosity lower than the one from potato but higher than wheat starch, while the stability during the cooling down was higher than potato and wheat starch. The jalap starch presented X-ray pattern of type-A, which is typical of those from wheat starch. The rheological and physico-chemical characteristics presented by this source of starch were intermediate between those from wheat and potato, which makes it a promising commercial source to be explored, mainly in areas with food scantiness as in the Brazilian Northeast. 650 $aConvolvulaceae 653 $aJalapa 653 $aOperculina tuberosa Meisn 700 1 $aSILVA, P. L. da 700 1 $aSOARES, S. de A. 700 1 $aSILVA, C. E. M. da 700 1 $aGALLÃO, M. I. 700 1 $aGERMANI, R. 700 1 $aRICARDO, N. M. P. S. 773 $tCarbohydrate Polymers, Maryland Heights$gv. 77, n. 4, p. 885-890, jul. 2009.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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