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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
16/02/2017 |
Data da última atualização: |
17/02/2017 |
Autoria: |
PEREIRA, K. T. O.; OLIVEIRA, F. de A. de; CAVALCANTE, A. L. G.; DANTAS, R. de P.; OLIVEIRA, M. K. T. de; COSTA, J. P. B. de M. |
Título: |
Qualidade de mudas de moringa sob diferentes níveis de nutrientes aplicados via fertirrigação. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 36, n. 88, p. 497-504, out./dez. 2016. |
DOI: |
10.4336/2016.pfb.36.88.1038 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo do presente trabalho foi avaliar a qualidade de mudas de moringa em função da posição das sementes no fruto e da concentração de nutrientes na solução de fertirrigação. Realizou-se um experimento seguindo o delineamento inteiramente casualizado, com os tratamentos arranjados em esquema fatorial 3 x 4, sendo três posições de sementes no fruto (basal, mediana e apical) e quatro doses de nutrientes (0, 50, 100 e 150% da dose padrão), com quatro repetições. Foram avaliados os seguintes parâmetros: altura (ALT), diâmetro do coleto (DC), número de folhas, matéria seca da parte aérea (MSPA), matéria seca do sistema radicular (MSSR) e matéria seca total, relação ALT/DC, MSPA/MSSR e índice de qualidade de Dickson. Os dados foram submetidos à análise de variância pelo teste F e as médias comparadas pelo teste de Tukey a 5% de probabilidade, para o efeito da posição da semente no fruto; e por análise de regressão, para os dados provenientes de níveis de nutrientes. A posição da semente no fruto não influenciou o vigor das mudas. Recomenda-se a solução de fertirrigação utilizando-se concentração de nutrientes variando de 80 a 100% da solução padrão adotada, para as condições deste experimento. |
Thesagro: |
Moringa Oleifera; Nutrição Vegetal; Silvicultura. |
Thesaurus Nal: |
plant nutrition; silviculture. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/155882/1/Qualidade-de-mudas-de-moringa.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
22/12/2022 |
Data da última atualização: |
26/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
COUTO, M. V. S. do; SOUSA, N. C.; ABE, H. A.; CUNHA, F. S.; MENESES, J. O.; PAIXÃO, P. E. G.; MOURINO, J. L. P.; MARTINS, M. L.; CORDEIRO, C. A. M.; FUJIMOTO, R. Y. |
Afiliação: |
MÁRCIA VALÉRIA SILVA DO COUTO; NATALINO COSTA SOUSA; HIGO ANDRADE ABE; FERNANDA SANTOS CUNHA; JULIANA OLIVEIRA MENESES; PETERSON EMMANUEL GUIMARÃES PAIXÃO; JOSE LUIZ PEDREIRA MOURINO; MAURÍCIO LATERÇA MARTINS; CARLOS ALBERTO MARTINS CORDEIRO; RODRIGO YUDI FUJIMOTO, CPATC. |
Título: |
Dietary supplementation of Probiotic Enterococcus faecium improve resistance in Arapaima gigas against Aeromonas hydrophila. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Aquaculture Research, v. 53, p. 3453-3463, 2022. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study evaluated the mortality rate, histopathology and haematological param-eters of Arapaima gigas against Aeromonas hydrophila after 68 days of dietary probiotic supplementation with autochthonous bacterium Enterococcus faecium. Three experi-ments were carried out: the first assay evaluated the lethality of A. hydrophila, the second and the third assay evaluated the fish supplemented subjected to A. hydrophilalethal dose 30% (106 CFU ml−1) and lethal dose 100% (108CFU ml−1) respectively. The clinical signs, blood changes, histopathological alterations and mortalities were evalu-ated. At the first experiment, the concentrations of 106 and 108CFU.mL−1 with A. hy-drophila caused 33% and 100% of mortality. The A. hydrophila infection provoked clinical signs such as dark skin, ulceration, haemorrhage, pale gills and liver, hepatic alterations, hyperaemia, hepatic cord breakdown, cellular deforming, lipid degener-ation and necrosis. In the second experiment, no mortality occurred onto fish fed with probiotic. Furthermore, in the third experiment, fish submitted to probiotic sup-plementation showed reduction in mortality of 75% compared with the control and fish fed with probiotic diets at 108CFU g−1 not presented any clinical signs. For these reasons, Arapaima gigas juveniles previously submitted to probiotic supplementation with E. faecium (108CFU g−1) shows better physiological and immunological response, improving resistance against A. hydrophila infection. |
Thesagro: |
Doença Animal; Hematologia; Peixe; Pirarucu. |
Thesaurus NAL: |
Fish; Fish diseases; Hematology. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150243/1/Dietary-supplementation-of-Probiotic-Enterococcus-faecium-improve-resistance-in.pdf
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Marc: |
LEADER 02385naa a2200313 a 4500 001 2150243 005 2022-12-26 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOUTO, M. V. S. do 245 $aDietary supplementation of Probiotic Enterococcus faecium improve resistance in Arapaima gigas against Aeromonas hydrophila.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThis study evaluated the mortality rate, histopathology and haematological param-eters of Arapaima gigas against Aeromonas hydrophila after 68 days of dietary probiotic supplementation with autochthonous bacterium Enterococcus faecium. Three experi-ments were carried out: the first assay evaluated the lethality of A. hydrophila, the second and the third assay evaluated the fish supplemented subjected to A. hydrophilalethal dose 30% (106 CFU ml−1) and lethal dose 100% (108CFU ml−1) respectively. The clinical signs, blood changes, histopathological alterations and mortalities were evalu-ated. At the first experiment, the concentrations of 106 and 108CFU.mL−1 with A. hy-drophila caused 33% and 100% of mortality. The A. hydrophila infection provoked clinical signs such as dark skin, ulceration, haemorrhage, pale gills and liver, hepatic alterations, hyperaemia, hepatic cord breakdown, cellular deforming, lipid degener-ation and necrosis. In the second experiment, no mortality occurred onto fish fed with probiotic. Furthermore, in the third experiment, fish submitted to probiotic sup-plementation showed reduction in mortality of 75% compared with the control and fish fed with probiotic diets at 108CFU g−1 not presented any clinical signs. For these reasons, Arapaima gigas juveniles previously submitted to probiotic supplementation with E. faecium (108CFU g−1) shows better physiological and immunological response, improving resistance against A. hydrophila infection. 650 $aFish 650 $aFish diseases 650 $aHematology 650 $aDoença Animal 650 $aHematologia 650 $aPeixe 650 $aPirarucu 700 1 $aSOUSA, N. C. 700 1 $aABE, H. A. 700 1 $aCUNHA, F. S. 700 1 $aMENESES, J. O. 700 1 $aPAIXÃO, P. E. G. 700 1 $aMOURINO, J. L. P. 700 1 $aMARTINS, M. L. 700 1 $aCORDEIRO, C. A. M. 700 1 $aFUJIMOTO, R. Y. 773 $tAquaculture Research$gv. 53, p. 3453-3463, 2022.
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Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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