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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
29/03/2010 |
Data da última atualização: |
18/07/2011 |
Autoria: |
CASTRO, C. R. T. de; PACIULLO, D. S. C.; GOMIDE, C. A. de M.; MULLER, M. D.; NASCIMENTO JUNIOR, E. R. do. |
Afiliação: |
CARLOS RENATO TAVARES DE CASTRO, CNPGL; DOMINGOS SAVIO CAMPOS PACIULLO, CNPGL; CARLOS AUGUSTO DE MIRANDA GOMIDE, CNPGL; MARCELO DIAS MULLER, CNPGL; EDER RIBEIRO DO NASCIMENTO JUNIOR, CNPGL. |
Título: |
Características agronômicas, massa de forragem e valor nutritivo de Brachiaria decumbens em sistema silvipastoril. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, n. 60, p. 19-25, dez. 2009. Edição Especial. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Avaliaram-se os efeitos de três porcentagens de sombreamento (0, 29% e 45%), proporcionado pelas leguminosas arbóreas Acacia angustissima, A. mangium, A. auriculiformis, Albizia lebbek e Gliricidia sepium, sobre características agronômicas, e o valor nutritivo do pasto de Brachiaria decumbens, durante o inverno, a primavera e o verão. Foi adotado o delineamento experimental de blocos casualizados, com três repetições. O sombreamento influenciou positivamente a massa de forragem, na primavera e no verão. No inverno, a maior massa de forragem foi obtida sob sol pleno. Os teores de proteína bruta aumentaram com o sombreamento, na primavera, mas não se modificaram em função das porcentagens de sombra, no inverno e no verão. Pelo produto da massa de forragem e o teor de proteína bruta, obtiveram-se as quantidades de proteína bruta por área, que foram maiores sob sombreamento mais intenso, na primavera e no verão. Os teores de fibra em detergente neutro e a digestibilidade in vitro da matéria seca não apresentaram tendência consistente com as porcentagens de sombreamento, em função da forte interação deste tratamento com a estação do ano. |
Palavras-Chave: |
Leguminosa arbórea. |
Thesagro: |
Digestibilidade; Fibra; Proteína; Sombreamento. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/37623/1/Caracteristicas-agronomicas-massa-de-forragem-e-valor-nutritivo-de-Brachiaria-decumbens-em-sistema-silvipastoril..pdf
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Marc: |
LEADER 01899naa a2200229 a 4500 001 1662647 005 2011-07-18 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCASTRO, C. R. T. de 245 $aCaracterísticas agronômicas, massa de forragem e valor nutritivo de Brachiaria decumbens em sistema silvipastoril. 260 $c2009 520 $aAvaliaram-se os efeitos de três porcentagens de sombreamento (0, 29% e 45%), proporcionado pelas leguminosas arbóreas Acacia angustissima, A. mangium, A. auriculiformis, Albizia lebbek e Gliricidia sepium, sobre características agronômicas, e o valor nutritivo do pasto de Brachiaria decumbens, durante o inverno, a primavera e o verão. Foi adotado o delineamento experimental de blocos casualizados, com três repetições. O sombreamento influenciou positivamente a massa de forragem, na primavera e no verão. No inverno, a maior massa de forragem foi obtida sob sol pleno. Os teores de proteína bruta aumentaram com o sombreamento, na primavera, mas não se modificaram em função das porcentagens de sombra, no inverno e no verão. Pelo produto da massa de forragem e o teor de proteína bruta, obtiveram-se as quantidades de proteína bruta por área, que foram maiores sob sombreamento mais intenso, na primavera e no verão. Os teores de fibra em detergente neutro e a digestibilidade in vitro da matéria seca não apresentaram tendência consistente com as porcentagens de sombreamento, em função da forte interação deste tratamento com a estação do ano. 650 $aDigestibilidade 650 $aFibra 650 $aProteína 650 $aSombreamento 653 $aLeguminosa arbórea 700 1 $aPACIULLO, D. S. C. 700 1 $aGOMIDE, C. A. de M. 700 1 $aMULLER, M. D. 700 1 $aNASCIMENTO JUNIOR, E. R. do 773 $tPesquisa Florestal Brasileira, Colombo$gn. 60, p. 19-25, dez. 2009. Edição Especial.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
13/11/2015 |
Data da última atualização: |
17/09/2019 |
Autoria: |
NEPOMUCENO, A. L.; LOPES, M. A.; FINARDI-FILHO, F.; COELHO, M. V. S.; FUGANTI-PAGLIARINI, R. |
Afiliação: |
ALEXANDRE LIMA NEPOMUCENO, SRI; MAURICIO ANTONIO LOPES, DE-PR. |
Título: |
Biosafety legislation and the use of GM crops in Brazil. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Huazhong Agricultural University, v. 33, n. 6, p. 40-45, 2014. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Thirty-eight GM crop events are currently approved for commercial use in Brazil,where their intrinsic characteristics include herbicide,insect and virus resistance.The Brazilian Biosafety Law establishes guidelines for the safe use of genetic engineering technologies in research and product development for the market.The Law created a structure with collegiate and governmental agencies for the establishment of biosafety guidelines,risk assessment,official inspections.It created the National Biosafety Council(CNBS),and restructured the National Biosafety Technical Commission(CTNBio).The CTNBio is responsible for establishing the biosafety guidelines and to issue the Biosafety Quality Certificate(CQB)for all institutions working with GMO.The Brazilian Biosafety Law considers an infringement of the legislation any action or omission that violates the norms provided by it.Many sanctions can be applied where the Registration and Inspection agencies(OERF)define criteria,fine amounts,and collect it for the federal government.Other important Brazilian legislation regarding GMO use in Brazil is the Law n°8 078 which establishes the right to information for all consumers in the country.Through thisLaw,Brazilian Ministry of Justice defined a labeling system whereby foods and food ingredients for human consumption or animal feed containing or produced with more than 1% GMO must contain information on its label and a symbol(ayellow triangle with a T in the middle)indicating it.It is undeniable that there was a rapid increase in the utilization of genetic engineering technologies in the Brazilian agriculture after the new Biosafety Law.The unification of laws,rules and guidelines by all agencies involved in the Biosafety legislation framework allowed,undoubtedly,the rescue of the confidence by investors,researchers,private/public institutions,and by all other stakeholders involved in the Brazilian agribusiness. MenosThirty-eight GM crop events are currently approved for commercial use in Brazil,where their intrinsic characteristics include herbicide,insect and virus resistance.The Brazilian Biosafety Law establishes guidelines for the safe use of genetic engineering technologies in research and product development for the market.The Law created a structure with collegiate and governmental agencies for the establishment of biosafety guidelines,risk assessment,official inspections.It created the National Biosafety Council(CNBS),and restructured the National Biosafety Technical Commission(CTNBio).The CTNBio is responsible for establishing the biosafety guidelines and to issue the Biosafety Quality Certificate(CQB)for all institutions working with GMO.The Brazilian Biosafety Law considers an infringement of the legislation any action or omission that violates the norms provided by it.Many sanctions can be applied where the Registration and Inspection agencies(OERF)define criteria,fine amounts,and collect it for the federal government.Other important Brazilian legislation regarding GMO use in Brazil is the Law n°8 078 which establishes the right to information for all consumers in the country.Through thisLaw,Brazilian Ministry of Justice defined a labeling system whereby foods and food ingredients for human consumption or animal feed containing or produced with more than 1% GMO must contain information on its label and a symbol(ayellow triangle with a T in the middle)indicating it.It is unde... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Biosafety law; Biosafety policy; Biosafety quality certificat; Legislation; Registration and inspection agencies; Transgenic. |
Thesagro: |
Biossegurança; Legislação; Milho. |
Thesaurus NAL: |
biosafety; crops. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02792naa a2200301 a 4500 001 2028542 005 2019-09-17 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aNEPOMUCENO, A. L. 245 $aBiosafety legislation and the use of GM crops in Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aThirty-eight GM crop events are currently approved for commercial use in Brazil,where their intrinsic characteristics include herbicide,insect and virus resistance.The Brazilian Biosafety Law establishes guidelines for the safe use of genetic engineering technologies in research and product development for the market.The Law created a structure with collegiate and governmental agencies for the establishment of biosafety guidelines,risk assessment,official inspections.It created the National Biosafety Council(CNBS),and restructured the National Biosafety Technical Commission(CTNBio).The CTNBio is responsible for establishing the biosafety guidelines and to issue the Biosafety Quality Certificate(CQB)for all institutions working with GMO.The Brazilian Biosafety Law considers an infringement of the legislation any action or omission that violates the norms provided by it.Many sanctions can be applied where the Registration and Inspection agencies(OERF)define criteria,fine amounts,and collect it for the federal government.Other important Brazilian legislation regarding GMO use in Brazil is the Law n°8 078 which establishes the right to information for all consumers in the country.Through thisLaw,Brazilian Ministry of Justice defined a labeling system whereby foods and food ingredients for human consumption or animal feed containing or produced with more than 1% GMO must contain information on its label and a symbol(ayellow triangle with a T in the middle)indicating it.It is undeniable that there was a rapid increase in the utilization of genetic engineering technologies in the Brazilian agriculture after the new Biosafety Law.The unification of laws,rules and guidelines by all agencies involved in the Biosafety legislation framework allowed,undoubtedly,the rescue of the confidence by investors,researchers,private/public institutions,and by all other stakeholders involved in the Brazilian agribusiness. 650 $abiosafety 650 $acrops 650 $aBiossegurança 650 $aLegislação 650 $aMilho 653 $aBiosafety law 653 $aBiosafety policy 653 $aBiosafety quality certificat 653 $aLegislation 653 $aRegistration and inspection agencies 653 $aTransgenic 700 1 $aLOPES, M. A. 700 1 $aFINARDI-FILHO, F. 700 1 $aCOELHO, M. V. S. 700 1 $aFUGANTI-PAGLIARINI, R. 773 $tJournal of Huazhong Agricultural University$gv. 33, n. 6, p. 40-45, 2014.
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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