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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  23/02/2023
Data da última atualização:  10/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RAMOS, B. L. P.; PEDREIRA, M. dos S.; SANTOS, H. P. dos; CRUZ, N. T.; PEZENTI, E.; SILVA, A. S.; DIAVÃO, J.; MORENZ, M. J. F.; PITTA, B. S. L.; FRIES, D. D.
Afiliação:  BÁRBARA LOUISE PACHECO RAMOS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO SUDOESTE DA BAHIA; MÁRCIO DOS SANTOS PEDREIRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO SUDOESTE DA BAHIA; HUGO PEREIRA SANTOS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO SUDOESTE DA BAHIA; NATAN TELES CRUZ, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO SUDOESTE DA BAHIA; ESTELA PEZENTI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO SUDOESTE DA BAHIA; ABIAS SANTOS SILVA; JACIARA DIAVÃO; MIRTON JOSE FROTA MORENZ, CNPGL; BRENDOW SAMPAIO LIMA PITTA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO SUDOESTE DA BAHIA; DANIELA DEITOS FRIES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO SUDOESTE DA BAHIA.
Título:  Forage production, morphogenetic and structural components, and nutritional value of tropical grasses in the semiarid condition.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Semina: Ciências Agrárias, v. 43, n. 6, p. 2499-2516, nov./dez. 2022.
DOI:  http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2022v43n6p2499
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to evaluate the forage mass, morphogenetic and structural characteristics, and nutritional value of tropical forage grasses in semiarid conditions. Nine grasses were evaluated, namely, three cultivars of Urochloa brizantha (Marandu, MG4, and Piatã); Urochloa decumbens cv. Basilisk; Urochloa humidicola cv. Llanero; Urochloa ruziziensis cv. Kennedy; and three cultivars of Megathyrsus maximum (Massai, Mombaça, and Tanzania). The experiment was laid out in a randomized complete block design in a split-plot arrangement in which the main factor were the grass cultivars and the secondary factor the seasons, with five replications per treatment. The statistical model included the fixed effect of treatment (grass), whereas the season was included as a random effect within treatments. Urochloa brizantha cvs. Marandu, MG4, and Piatã and Urochloa decumbens cv. Basilisk produced on average 858 kg ha-1 more forage mass than cvs. Kennedy and Basilisk. Megathyrsus maximum cv. Mombaça produced 40% more forage mass than the other cultivars of M. maximum (4205 vs. 3001 kg ha-1). Urochloa ruziziensis cv. Kennedy showed the lowest water use efficiency (36%). Urochloa ruziziensis cv. Kennedy exhibited the lowest leaf weight among the Urochloa cultivars (740 vs. 1319 kg ha-1). There was no treatment effect for leaf weight in the M. maximum cultivars. Urochloa ruziziensis cv. Kennedy showed the highest values of total digestible nutrients and dry matter digestibility... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Estresse hídrico.
Thesagro:  Capim Urochloa; Planta Forrageira; Produtividade.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/246950/1/Forage-production-morphogenetic-and-structural.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL25973 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  14/12/2023
Data da última atualização:  14/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  OLIVEIRA, T. S. DE; COSTA, A. M. M.; CABRAL, L. M. C.; FREITAS-SILVA, O.; ROSENTHAL, A.; TONON, R. V.
Afiliação:  TAMIRES SOUZA DE OLIVEIRA, UFRJ; ANDRE MESQUITA MAGALHAES COSTA, UFRJ; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA.
Título:  Anthracnose Controlled by Essential Oils: Are Nanoemulsion-Based Films and Coatings a Viable and Efficient Technology for Tropical Fruit Preservation?
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Foods, 2023, v. 2, n. 279, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.3390/foods12020279
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Post-harvest diseases can be a huge problem for the tropical fruit sector. These fruits are generally consumed in natura; thus, their integrity and appearance directly affect commercialization and consumer desire. Anthracnose is caused by fungi of the genus Colletotrichum and affects tropical fruits, resulting in lesions that impair their appearance and consumption. Antifungals generally used to treat anthracnose can be harmful to human health, as well as to the environment. Therefore, essential oils (EO) have been investigated as natural biofungicides, successfully controlling anthracnose symptoms. The hydrophobicity, high volatility, and oxidative instability of essential oils limit their direct application; hence, these oils must be stabilized before food application. Distinct delivery systems have already been proposed to protect/stabilize EOs, and nanotechnology has recently reshaped the food application limits of EOs. This review presents robust data regarding nanotechnology application and EO antifungal properties, providing new perspectives to further improve the results already achieved in the treatment of anthracnose. Additionally, it evaluates the current scenario involving the application of EO directly or incorporated in films and coatings for anthracnose treatment in tropical fruits, which is of great importance, especially for those fruits intended for exportation that may have a prolonged shelf life.
Palavras-Chave:  Anthracnose Colletotrichum essential oils nanoemulsions film coatings.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/259713/1/foods-12-00279-v2.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15628 - 1UPCAP - DD
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