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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Cerrados; Embrapa Soja; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  27/10/2004
Data da última atualização:  28/10/2009
Autoria:  RESENDE, A. V. de.
Título:  Adubação com micronutrientes no cerrado.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2003.
Páginas:  43 p.
Série:  (Embrapa Cerrados. Documentos, 80).
Idioma:  Português
Conteúdo:  ABSTRACT: Micronutrients availability is na important constraint for crops in the Cerrado region, and its correction is always needed to obtaining economic yields. Old and new nutritional problems came with the agriculture expansion in Cerrado. Although being crucial for increasing the crop production, research efforts in this topic are far from being sufficient. A comprehensive review of the available knowledge on micronutrients management under Cerrado conditions is presented in this work.
Palavras-Chave:  Micronutriente; Micronutrientes; Nutrient deficiences.
Thesagro:  Adubação; Cerrado; Deficiência Nutricional; Fertilidade do Solo; Microelemento; Nutrição Vegetal; Solo.
Thesaurus Nal:  fertilizer application; plant nutrition; soil; soil fertility.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAC-2009/25020/1/doc_80.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE29399 - 1EMBFL - --03570CPAC03570
AI-SEDE29399 - 2EMBFL - --03570CPAC03570
CNPSO24486 - 1EMBFL - --62376237
CPAC25020 - 1UMTFL - --FOL7460CRI6609
CPAC25020 - 2UMTFL - --FOL7460FOL7460
CPAO23122 - 1EMBFL - --FOL 13940FOL 13940
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  18/05/2023
Data da última atualização:  12/04/2024
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  RODRIGUES, J. P.; AMANCIO, D.; COELHO, C. C. DE S.; SANTOS JUNIOR, J. DOS; CORRÊA, L.; BARBOZA, H. T. G.; FREITAS-SILVA, O.
Afiliação:  JULIANA PEREIRA RODRIGUES, UNIRIO; DAIANA AMANCIO, UNIRIO; CAROLINE CORRÊA DE SOUZA COELHO, UNIRIO; JAILTON DOS SANTOS JUNIOR, UFRRJ; LUIZ CORRÊA; HENRIQUETA TALITA GUIMARAES BARBOZA, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA.
Título:  Antifungal potential of biocomposite films based on alginate and chitosan added with antimicrobial agents.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL DE PROTEÍNAS E COLOIDES ALIMENTARES, 9., 2023, Rio de Janeiro. Anais... Campinas, Galoá, 2023.
Idioma:  Inglês
Notas:  Poster 157717. CIPCA.
Conteúdo:  Active packages are those incorporated with additives such as antioxidants and antimicrobials, which interact directly with food and make it possible to increase its shelf life. This work aimed to develop an active film, elaborated from sodium alginate and chitosan, incorporated with nanoparticles of zinc oxide (ZnOnano) or sodium benzoate (SB), and to evaluate their in vitro antimicrobial potential on phytopathogenic fungi. To develop the composite film-forming solutions of alginate (2% m/v) and chitosan (1% m/v), and additionally, those solutions were crosslinked with calcium chloride at two different concentrations (0.375% or 0.5%). Then, the filmogenic solutions were mixed in a 9:1 ratio (alginate/chitosan). ZnOnano < 50 nm (0.5 mg/mL) or SB (30 mg/L) were added to the filmogenic solution, poured into Petri dishes, and dried in an air circulation oven at 40°C for 16h. Colletotrichum sp., Fusarium sp., and Penicillium sp. were isolated from papaya and orange fruits lesions, cultivated on Potato Dextrose Agar (PDA) medium and purified. The antifungal activity of the films was determined by the agar diffusion method. Spore suspensions (200 µL, 106 CFU/mL) were spread in a Petri dish containing a PDA culture medium. Discs of the films, 1.5 cm in diameter, were exposed to UV light for 5 min, and then deposited on the PDA medium surface. Plates were sealed and stored at 25°C in a BOD chamber for 2 days. Halo formation around the different developed films was evaluated after 48... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Active packaging; Antimicrobial; Postharvest.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15502 - 1UPCRA - DD
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