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Registros recuperados : 267 | |
25. | | BEZERRA, V.; FREITAS-SILVA, O.; OLIVEIRA, A.; CABRAL, L.; DAMASCENO, L. Colorimetric change of assai (Euterpe oleracea Mart.) after preservation and thermal processing of the fruit. In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 17., 2014, Montreal, Canada. Research that resonates: abstracts. Montreal: IUFoST, 2014. UP371. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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26. | | BEZERRA, V. S.; DAMASCENO, L. F.; FREITAS-SILVA, O.; CABRAL, L. M. C. Composição de polpas de açaí integrais liofilizadas, após tratamentos de cloração, de branqueamento e de ozonização aquosa de frutos. In: CONGRESSO NACIONAL DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 3; CONGRESSO MINEIRO DE ALIMENTAÇÃO E NUTRIÇÃO, 6, 2017. Ouro Preto. Alimentação: impactos na saúde e desafios para a indústria: anais. Ouro Preto: UFOP, 2017. 4 p. III CONAM. VI COMAM. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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27. | | BEZERRA, V. S.; DAMASCENO, L. F.; FREITAS-SILVA, O.; CABRAL, L. M. C. Composição de polpas de açaí integrais liofilizadas, após tratamentos de cloração, de branqueamento e de ozonização aquosa de frutos. In: CONGRESSO NACIONAL DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 3; CONGRESSO MINEIRO DE ALIMENTAÇÃO E NUTRIÇÃO, 6, 2017. Ouro Preto. Alimentação: impactos na saúde e desafios para a indústria: anais. Ouro Preto: UFOP, 2017. 4 p. III CONAM. VI COMAM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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29. | | GOMES, I. A.; SOUZA, E. F. de; FREITAS-SILVA, O.; SILVA, J. P. L. da. Sobrevivência de Salmonella Enteritidis em maionese de baixa acidez. Revista Higiene Alimentar, v. 29, n. 242-243, mar./abr. 2015. VII Congresso Latino-Americano e XIII Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, III Encontro Nacional de Vigilância de Zoonoses e V Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal, 2015, Armação de Búzios, RJ. Alimento, promoção da saúde e compromisso sócio ambiental. Búzios, RJ, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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31. | | GOMES, I. A.; MARKOVÁ, E.; SILVA, J. P. L. da; VENÂNCIO, A.; FREITAS-SILVA, O. Global trends for patulin adsorption: A review. Research, Society and Development, v. 10, n. 6, e58310616162, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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33. | | VAZ, S. G.; REGIS, S. A.; ROCHA, G. O.; CENCI, S. A.; FREITAS-SILVA, O. Influência de embalagens na modificação da atmosfera gasosa em alface americana cv. Lucy Brown minimamente processada. Alimentos Ciencia e Ingeniería, v. 16, n. 1, 2007. p. 240-241. Edição dos trabajos aceptados para su presentación en VI Congreso Iberoamericano de Ingeniería en Alimentos, Ambato, Equador, nov. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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35. | | BITTENCOURT, A. M.; FARIAS, A. X.; FREITAS-SILVA, O.; ROCHA, E. S.; CORREA, T. B. S. Identificacao rapida de linhagens de Aspergillus flavus isoladas em graos de milho pos-colheita. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICOLOGIA, 3., 2001, Aguas de Lindoia, SP. Micologia: desenvolvimento e perspectivas para o milenio. Sociedade Brasileira de Micologia, 2001. p.51, ref. AL.022. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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37. | | PORTO, H.; OLIVEIRA, E. M. M.; MATOS, A.; CUNHA, F. Q. da; FREITAS-SILVA, O. B-tubulina: avaliação da amplificabilidade do DNA genômico obtidos por dois protocolos in-house da sequência conservada da via de biosíntese de fungos filamentosos produtores de aflatoxinas. Revista de Ciências da Vida, Seropédica, v. 28, p. 210-212, 2008. Suplemento. Edição do XIII Encontro Nacional de Micotoxinas, Rio de Janeiro, ago. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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39. | | CORREA, T. B. S.; FARIAS, A. X.; FREITAS-SILVA, O.; ASSAD, E. D.; VARGAS, E. A. Avaliacao da sanidade em sementes de amendoim quanto a presenca de fungos toxigenos e deteccao de aflatoxinas, em condicoes de cerrado. In: ENCONTRO NACIONAL DE MICOTOXINAS, 9., 1998, Florianopolis,. Livro de Resumos... Florianopolis, 1988. p.110. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 267 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
19/04/2021 |
Data da última atualização: |
20/04/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SANTOS, D. G. dos; COELHO, C. C. de S.; FERREIRA, A. B. R.; FREITAS-SILVA, O. |
Afiliação: |
DEIZIANE GOMES DOS SANTOS, UNIRIO; CAROLINE CORRÊA DE SOUZA COELHO, UNIRIO; ANNA BEATRIZ ROBOTTOM FERREIRA, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA. |
Título: |
Brazilian Coffee Production and the Future Microbiome and Mycotoxin Profile Considering the Climate Change Scenario. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Microorganisms, v. 9, n. 4, 858, 2021. p. 1-20. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/microorganisms9040858 https://www.mdpi.com/journal/microorganisms |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Review. |
Conteúdo: |
Brazil holds a series of favorable climatic conditions for agricultural production including the hours and intensity of sunlight, the availability of agricultural land and water resources, as well as diverse climates, soils and biomes. Amidst such diversity, Brazilian coffee producers have obtained various standards of qualities and aromas, between the arabica and robusta species, which each present a wide variety of lineages. However, temperatures in coffee producing municipalities in Brazil have increased by about 0.25 C per decade and annual precipitation has decreased. Therefore, the agricultural sector may face serious challenges in the upcoming decades due to crop sensitivity to water shortages and thermal stress. Furthermore, higher temperatures may reduce the quality of the culture and increase pressure from pests and diseases, reducing worldwide agricultural production. The impacts of climate change directly affect the coffee microbiota. Within the climate change scenario, aflatoxins, which are more toxic than OTA, may become dominant, promoting greater food insecurity surrounding coffee production. Thus, closer attention on the part of authorities is fundamental to stimulate replacement of areas that are apt for coffee production, in line with changes in climate zoning, in order to avoid scarcity of coffee in the world market. |
Palavras-Chave: |
Aquecimento global. |
Thesagro: |
Café; Clima; Micotoxina; Produto de Origem Vegetal; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus NAL: |
Climate; Coffee products; Food technology; Global warming; Mycotoxins. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/222713/1/Brazilian-Coffee-Production-and-the-Future-Microbiome-and-Mycotoxin-Profile-Considering-the-Climate-Change-Scenario-1-1.pdf
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Marc: |
LEADER 02345naa a2200313 a 4500 001 2131362 005 2021-04-20 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/microorganisms9040858 https://www.mdpi.com/journal/microorganisms$2DOI 100 1 $aSANTOS, D. G. dos 245 $aBrazilian Coffee Production and the Future Microbiome and Mycotoxin Profile Considering the Climate Change Scenario.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aReview. 520 $aBrazil holds a series of favorable climatic conditions for agricultural production including the hours and intensity of sunlight, the availability of agricultural land and water resources, as well as diverse climates, soils and biomes. Amidst such diversity, Brazilian coffee producers have obtained various standards of qualities and aromas, between the arabica and robusta species, which each present a wide variety of lineages. However, temperatures in coffee producing municipalities in Brazil have increased by about 0.25 C per decade and annual precipitation has decreased. Therefore, the agricultural sector may face serious challenges in the upcoming decades due to crop sensitivity to water shortages and thermal stress. Furthermore, higher temperatures may reduce the quality of the culture and increase pressure from pests and diseases, reducing worldwide agricultural production. The impacts of climate change directly affect the coffee microbiota. Within the climate change scenario, aflatoxins, which are more toxic than OTA, may become dominant, promoting greater food insecurity surrounding coffee production. Thus, closer attention on the part of authorities is fundamental to stimulate replacement of areas that are apt for coffee production, in line with changes in climate zoning, in order to avoid scarcity of coffee in the world market. 650 $aClimate 650 $aCoffee products 650 $aFood technology 650 $aGlobal warming 650 $aMycotoxins 650 $aCafé 650 $aClima 650 $aMicotoxina 650 $aProduto de Origem Vegetal 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aAquecimento global 700 1 $aCOELHO, C. C. de S. 700 1 $aFERREIRA, A. B. R. 700 1 $aFREITAS-SILVA, O. 773 $tMicroorganisms$gv. 9, n. 4, 858, 2021. p. 1-20.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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