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Registros recuperados : 192 | |
121. | | SILVA, B. O. S. da; GUIMARÃES, I. T.; SILVA NETA, M. L. da; MARQUES, E. J. N.; FREITAS, S. T. de. Avaliação e recomendação de espectrômetros NIR portáteis para o monitoramento da qualidade e definição do estádio de maturação ideal para a colheita de mangas produzidas no Vale do São Francisco. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 14., 2019, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2019. p. 67-71. (Embrapa Semiárido. Documentos, 288). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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122. | | SOUZA, F. de F.; DIAS, R. de C. S.; FREITAS, S. T. de; FIGUEIRÊDO NETO, A.; BRITO, E. T. S.; SANTOS, D. E. P. S. Avaliação de parâmetros genéticos em progênies F3 de melancia e seleção para intensidade da cor da polpa. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 31, p. S1851-S1858, 2014. Suplemento. Edição dos Anais do 53 Congresso Brasileiro de Olericultura, jul. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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123. | | RIBEIRO, T. da S.; SANTOS, L. F. dos; VILVERT, J. C.; ALVES, J. da S.; PIRES, B. P. de C; FREITAS, S. T. de. Caracterização e método não destrutivo para a identificação de desordens fisiológicas internas em mangas. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 16., 2022, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2022. p. 68-69. (Embrapa Semiárido. Documentos, 308). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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125. | | AMARANTE, C. V. T. do; MIQUELOTO, A.; FREITAS, S. T. de; STEFFENS, C. A.; SILVEIRA, J. P. G.; CORRÊA, T. R. Fruit sampling methods to quantify calcium and magnesium contents to predict bitter pit development in Fuji apple: A multivariate approach. Scientia Horticulturae, Amsterdam, v. 157, p. 19-23, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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126. | | VASCONCELOS, O. C.; DACANAL, C.; TURCO, S. H. N.; FREITAS, S. T. de; RAMOS, C. M. C.; LIMA, P. M. L. de. Environmental variables in packing houses and their effects on the quality of grapes. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 22, n. 2, p. 125-130, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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127. | | ALBUQUERQUE, J. G. de; FERREIRA, M. A. R.; VARJÃO, L. L.; MOURA, N. R.; PASSOS, T. O.; LOPES, P. R. C.; FREITAS, S. T. de. Estádio de maturação para a colheita de caquis Costata em sistema produtivo no Vale do São Francisco. In: JORNADA DE INTEGRAÇÃO DA PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 2., 2017, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2017. p. 137-143. (Embrapa Semiárido. Documentos, 280). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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128. | | FERREIRA, M. A. R.; VARJÃO, L. L.; ALBUQUERQUE, J. G. de; MOURA, N. R.; LOPES, P. R. C.; FREITAS, S. T. de. Estádio de maturação para a colheita e método para a remoção da adstringência de caqui Rama Forte produzido no Vale do São Francisco. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 12., 2017, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2017. p. 33-39. (Embrapa Semiárido. Documentos, 279). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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130. | | SANTOS, L. F. dos; VILVERT, J. C.; SOUZA, T. A. de; ALVES, J. da S.; RIBEIRO, T. da S.; NEUWALD, D. A.; FREITAS, S. T. de. Minimum O2 levels during storage to inhibit aerobic respiration and prolong the postharvest life of Tommy Atkins mangoes produced in different growing seasons. Scientia Horticulturae, v. 318, 112094, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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134. | | SILVA, V. P.; SANTOS, T. B.; FERREIRA, M. A. R.; VARJÃO, L. L.; OLIVEIRA, V. R. de; FREITAS, S. T. de. Caracterização físico-química de frutos de umbuzeiro para consumo in natura em dois estádios de maturação. In: ENCONTRO NACIONAL DA AGROINDÚSTRIA, 3., 2017, Bananeiras, PB. A agroindústria e os desafios da segurança alimentar: anais. Bananeiras: UFPB/Centro de Ciências Humanas, Sociais e Agrárias, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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135. | | SOUZA, F. de F.; FREITAS, S. T. de; CASTRO, J. M. da C. e; DEON, M. D. I.; NASCIMENTO, T. L. do; SILVA, R. de S. Caracterização de acessos de aceroleira (Malpighia emarginata Sessé & Moc. ex DC.) do Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Semiárido. RG News, v. 9, n. 1, p. 174, 2023. Edição Especial do 6º Simpósio Rede de Recursos Genéticos Vegetais do Nordeste, Recife, Nov. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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136. | | SILVA, R. de S.; FREITAS, S. T. de; SOUZA, F. de F.; VILVERT, J. C.; COELHO JÚNIOR, W. P.; COELHO, W. C. P. Correlações entre descritores de fruto de aceroleira em diferentes estádios de maturação. RG News, v. 9, n. 1, p. 177, 2023. Edição Especial do 6º Simpósio Rede de Recursos Genéticos Vegetais do Nordeste, Recife, Nov. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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138. | | MIRANDA, I. B.; SANTOS, I. E. dos A.; TURCO, S. H. N.; FREITAS, S. T. de; FAUSTINO, A. C.; LINS, A. C. de S. S. Precooling of table grapes on a commercial scale as function of packaging. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 25, n. 8, p. 566-572, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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140. | | RIBEIRO, B. S.; FERREIRA, M. A. R.; NASCIMENTO, P. H. D.; MOURA, N. R.; SILVA, D. S.; FREITAS, S. T. de. Quality changes of acerola fruit harvested at different maturity stages and exposed to external ethylene. Revista Ceres, v. 69, n. 6, p. 685-692, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 192 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
03/06/2020 |
Data da última atualização: |
03/06/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SANTOS NETO, J. P. dos; CARVALHO, L. C. de; LEITE, G. W. P.; CUNHA JÚNIOR, L. C.; GRATÃO, P. L.; FREITAS, S. T. de; ALMEIDA, D. P. F.; TEIXEIRA, G. H. de A. |
Afiliação: |
J. P. dos Santos Neto, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Campus de Jaboticabal; L. C. de Carvalho, UNESP; G. W. P. Leite, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Campus de Jaboticabal; L. C. Cunha Júnior, Universidade Federal de Goiás; P. L. Gratão, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Campus de Jaboticabal; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; D. P. F. Almeida, Universidade de Lisboa, Instituto Superior de Agronomia, Tapada da Ajuda, Lisboa; G. H. de Almeida Teixeira, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Campus de Jaboticabal. |
Título: |
Postharvest behavior of mangoes nondestructively sorted based on dry matter content during and after storage under controlled atmosphere. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Fruits, v. 74, n. 6, p. 294-302, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.17660/th2019/74.6.4 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
As maturity plays an important role during controlled atmosphere (CA) storage, the objective of this study was to evaluate if mangoes sorted based on visual characteristics behave differently during CA storage than mangoes sorted based on 150 g kg-1 dry matter (DM) content using near-infrared (Vis-NIR) spectrometer. Materials and methods ? ?Palmer? mangoes were harvested and DM predicted by partial least squares regression (PLSR) model developed. Fruit quality was evaluated at harvest, after 30 d of CA storage, and after 30 d plus 4 d at ambient conditions. Results and discussion PLSR model developed with fruit from 2015/2016 and 2016/2017 seasons was able to predict DM content from mangoes produced in different regions (Petrolina, PE), but with high root mean square error of prediction (RMSEP = 20.2 g kg-1) and low R2 P (0.19). Therefore, Vis-NIR spectra from mangoes produced in Petrolina, PE were incorporated into the data set and a new model was developed (RMSEv = 13.8 g kg-1, and R2 V = 0.63). With the new PLSR model it was possible to sort mangoes produced in Petrolina, PE with 150 g kg-1 DM. Quality differences were not observed between fruit sorted based on 150 g kg-1 DM and based on visual appearance. However, the mangoes sorted based on 150 g kg-1 DM presented lower standard deviation, indicating a more homogeneous fruit batch. Conclusion ? The use of portable Vis-NIR spectrometer allows a more uniform sorting of mangoes, which can be used to improve the quality of mangoes that reach the consumer. MenosAs maturity plays an important role during controlled atmosphere (CA) storage, the objective of this study was to evaluate if mangoes sorted based on visual characteristics behave differently during CA storage than mangoes sorted based on 150 g kg-1 dry matter (DM) content using near-infrared (Vis-NIR) spectrometer. Materials and methods ? ?Palmer? mangoes were harvested and DM predicted by partial least squares regression (PLSR) model developed. Fruit quality was evaluated at harvest, after 30 d of CA storage, and after 30 d plus 4 d at ambient conditions. Results and discussion PLSR model developed with fruit from 2015/2016 and 2016/2017 seasons was able to predict DM content from mangoes produced in different regions (Petrolina, PE), but with high root mean square error of prediction (RMSEP = 20.2 g kg-1) and low R2 P (0.19). Therefore, Vis-NIR spectra from mangoes produced in Petrolina, PE were incorporated into the data set and a new model was developed (RMSEv = 13.8 g kg-1, and R2 V = 0.63). With the new PLSR model it was possible to sort mangoes produced in Petrolina, PE with 150 g kg-1 DM. Quality differences were not observed between fruit sorted based on 150 g kg-1 DM and based on visual appearance. However, the mangoes sorted based on 150 g kg-1 DM presented lower standard deviation, indicating a more homogeneous fruit batch. Conclusion ? The use of portable Vis-NIR spectrometer allows a more uniform sorting of mangoes, which can be used to improve the quality of ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Espectrômetro de infravermelho; Vis-NIR. |
Thesagro: |
Manga; Mangifera Indica; Matéria Seca; Pós-Colheita. |
Thesaurus NAL: |
Chemometrics; Dry matter accumulation; Dry matter content; Mangoes. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02578naa a2200337 a 4500 001 2122960 005 2020-06-03 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.17660/th2019/74.6.4$2DOI 100 1 $aSANTOS NETO, J. P. dos 245 $aPostharvest behavior of mangoes nondestructively sorted based on dry matter content during and after storage under controlled atmosphere.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aAs maturity plays an important role during controlled atmosphere (CA) storage, the objective of this study was to evaluate if mangoes sorted based on visual characteristics behave differently during CA storage than mangoes sorted based on 150 g kg-1 dry matter (DM) content using near-infrared (Vis-NIR) spectrometer. Materials and methods ? ?Palmer? mangoes were harvested and DM predicted by partial least squares regression (PLSR) model developed. Fruit quality was evaluated at harvest, after 30 d of CA storage, and after 30 d plus 4 d at ambient conditions. Results and discussion PLSR model developed with fruit from 2015/2016 and 2016/2017 seasons was able to predict DM content from mangoes produced in different regions (Petrolina, PE), but with high root mean square error of prediction (RMSEP = 20.2 g kg-1) and low R2 P (0.19). Therefore, Vis-NIR spectra from mangoes produced in Petrolina, PE were incorporated into the data set and a new model was developed (RMSEv = 13.8 g kg-1, and R2 V = 0.63). With the new PLSR model it was possible to sort mangoes produced in Petrolina, PE with 150 g kg-1 DM. Quality differences were not observed between fruit sorted based on 150 g kg-1 DM and based on visual appearance. However, the mangoes sorted based on 150 g kg-1 DM presented lower standard deviation, indicating a more homogeneous fruit batch. Conclusion ? The use of portable Vis-NIR spectrometer allows a more uniform sorting of mangoes, which can be used to improve the quality of mangoes that reach the consumer. 650 $aChemometrics 650 $aDry matter accumulation 650 $aDry matter content 650 $aMangoes 650 $aManga 650 $aMangifera Indica 650 $aMatéria Seca 650 $aPós-Colheita 653 $aEspectrômetro de infravermelho 653 $aVis-NIR 700 1 $aCARVALHO, L. C. de 700 1 $aLEITE, G. W. P. 700 1 $aCUNHA JÚNIOR, L. C. 700 1 $aGRATÃO, P. L. 700 1 $aFREITAS, S. T. de 700 1 $aALMEIDA, D. P. F. 700 1 $aTEIXEIRA, G. H. de A. 773 $tFruits$gv. 74, n. 6, p. 294-302, 2020.
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