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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  06/04/2022
Data da última atualização:  06/04/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FANTATTO, R. R.; CHAGAS, A. C. de S.; ALEMAN GAINZA, Y.; POLITI, F. A. S.; MESQUITA, L. M. DE S.; VILEGAS, W.; BIZZO, H. R.; MONTANARI JUNIOR, I.; PIETRO, R. C. L. R.
Afiliação:  RAFAELA REGINA FANTATTO, UNESP; ANA CAROLINA DE SOUZA CHAGAS, CPPSE; YOUSMEL ALEMAN GAINZA, UNESP; FLAVIO AUGUSTO SANCHES POLITI, UNESP; LEONARDO MENDES DE SOUZA MESQUITA, UNESP; WAGNER VILEGAS, UNESP; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; ILIO MONTANARI JUNIOR, UNICAMP; ROSEMEIRE CRISTINA LINHARI RODRIGUES PIETRO, UNESP.
Título:  Acaricidal and anthelmintic action of ethanolic extract and essential oil of Achyrocline satureioides.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Experimental Parasitology, v236?237, may-june 2022, 108252.
Páginas:  8 p.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.exppara.2022.108252
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Although Brazilian livestock is considered one of the most productive in the world, the losses caused by parasites still greatly limit these activities and its incorrect control through traditional synthetic chemicals has caused problems such as parasitic resistance. The present study evaluated the anthelmintic and acaricidal action of ethanolic extract (EE) and essential oil (OE) obtained from Achyrocline satureioides inflorescences against an endo and an ectoparasite of great importance in sheep and cattle. The action against Haemonchus contortus was evaluated by the Larval Development Test (LDT) and the Egg Hatching Test (EHT), while the acaricidal potential against Rhipicephalus (Boophilus) microplus was evaluated by the Adult Immersion Test (AIT) and Larval Package Test (LPT). Chemical analyzes were performed by liquid chromatography coupled to mass of spectrometry (LC-MS) and gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS) in order to evaluate the chemical composition of EE and EO, respectively. Luteolin (m/z 285), quercetin (m/z 301) and methyl quercetin (m/z 315) were the major compounds detected in the A. satureioides EE, while 41 compounds were identified in EO. Among them, the major compounds were caryophyllene oxide (15.4%), limonene (10.9%), trans-calamenene +g-cadinene (8.0%), (E)-caryophyllene (5.5%), spathulenol (5.1%) and a-pinene (4.5%). Against H. contortus, by EHT, the EE and EO showed LC50 of 83.14 mg mL−1 and 10.42 mg mL−1, respectiv... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Crude extract; Rhipicephalus (Boophilus) microplus.
Thesagro:  Haemonchus Contortus.
Thesaurus Nal:  Achyrocline satureioides; Essential oils.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE25592 - 1UPCAP - DDPROCI-2022.00015FAN2022.00020
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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  22/12/2023
Data da última atualização:  22/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  LEAL, F. C.; UEDA, K. M.; M. S. T, ARANTES; LIMA, T. A. de M. de; HANSEL, F. A.; MAGALHAES, W. L. E.; HELM, C. V.; FREITAS, R. A. de; FARIAS, F. O.; MAFRA, M. R.; IGARASHI-MAFRA, L.
Afiliação:  FERNANDO CASTRO LEAL, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; KARINA MAYUMI UEDA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; MATHEUS SAMPONI TUCUNDUVA ARANTES, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; TIELIDY ANGELINA DE MORAIS DE LIMA, TECHNOLOGICAL UNIVERSITY OF THE SHANNON; FABRICIO AUGUSTO HANSEL, CNPF; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; RILTON ALVES DE FREITAS, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; FABIANE OLIVEIRA FARIAS, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; MARCOS R. MAFRA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; LUCIANA IGARASHI-MAFRA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ.
Título:  Impact of defibrillation technique on the rheological, thermo-mechanical, and nutritional properties of nanosuspensions produced from multiple fractions of pinhão seed (Araucaria angustifolia (Bertol.) Kuntze).
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 440, 138195, p. 1-10, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.138195
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work aimed to evaluate the influence of the mechanical defibrillation technique on the pinhão nano-suspensions production obtained from the whole pinhão, its coat, and almond. The nanosuspensions were characterized concerning their composition, morphology, thermal stability, rheological behavior, compound profiling, and cytotoxicity. The results revealed a significant fiber content in pinhão coat nanosuspension (63.12 ± 0.52 %) and non-fiber carbohydrates in whole pinh˜ao (59.00 ± 0.13 %) and almond (74.39 ± 0.23 %) nanosuspensions. The defibrillation process led to micro/nano-sized fibers in pinh˜ao coat nanosuspensions and small-size starch granules in almond nanosuspensions. The nanosuspensions containing pinhão coat exhibited a gel-like behavior, while almond nanosuspensions displayed liquid-like characteristics. Pinhão coat nano- suspensions presented a significant content of flavonoids and phytosterols, whereas almond-based nano- suspensions contained substantial sugar amounts. No cytotoxicity was observed at the concentrations evaluated. These findings demonstrated that the defibrillation technique impacted the properties of pinhão constituents, allowing their application in new product development.
Palavras-Chave:  Almond sourced bioactives; Defibrillation process operation; Desfibrilação mecânica; Nanotecnologia; Pinhão-based nanosuspension; Pinhão-seed fractions.
Thesagro:  Pinhão; Produto Florestal.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF58771 - 1UPCAP - DD
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