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Registros recuperados : 10 | |
2. | | CUNHA, L. C. da; AZEVEDO, A. I. B. de; LIRA, A. da S.; ALMEIDA, R. P. de. Resposta de Alphitobius sp. a sementes de amendoim tratadas com óleo puro de neem In: SIMPÓSIO DE ENTOMOLOGIA, 1.; REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE DE ENTOMOLOGIA DA PARAÍBA, 3., 2007, Campina Grande, PB. Anais... Campina Grande, PB: SEPB, 2007. p. 157 Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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3. | | AZEVEDO, A. I. B. de; LIRA, A. da S.; CUNHA, L. C. da; ALMEIDA, R. P. de. Eficiência do concentrado emulsionável de nim (neemseto), sobre alphitobius sp., em sementes de amendoim armazenado. In: SEMINÁRIO BRASILEIRO DE PRODUÇÃO INTEGRADA DE FRUTAS, 10.; SEMINÁRIO BRASILEIRO SOBRE SISTEMA AGROPECUÁRIO DE PRODUÇÃO INTEGRADA, 2., 2008, Ouro Preto. Certificação e rastreabilidade: base de sustentabilidade da agropecuária. Viçosa: UFV, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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6. | | ALMEIDA, R. P. de; AZEVEDO, A. I. B. de; LIRA, A. da S.; COELHO, P. C. P.; SOUZA, S. L. de. Amostragem de tripes em áreas de produção integrada de amendoim. In: SIMPÓSIO DE ENTOMOLOGIA, 1.; REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE DE ENTOMOLOGIA DA PARAÍBA, 3., 2007, Campina Grande, PB. Anais... Campina Grande, PB: SEPB, 2007. p. 74 Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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7. | | AZEVEDO, A. I. B. de; LIRA, A. da S.; CUNHA, L. C. da; ALMEIDA, F. de A. C.; ALMEIDA, R. P. de. Neem oil effect on Tribolium castaneum in stored peanut seeds. In: CIGR - INTERNATIONAL CONFERENCE OF AGRICULTURAL ENGINEERING, 2.; CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRÍCOLA, 37., 2008, Foz do Iguaçu. Technology for all: sharing the knowledge for development: proceedings... Foz do Iguaçu: SBEA, 2008. 1 CD-ROM Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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8. | | LIRA, A da S.; AZEVEDO, A. I. B. de; COELHO, P. C. P.; ALMEIDA, R. P. de; SILVA, C. A. D. da. Comparação entre regressão linear e a polinomial para efeito letal do produto comercial neemseto sobre o cruruquerê do algodoeiro. In: SIMPÓSIO DE ENTOMOLOGIA, 1.; REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE DE ENTOMOLOGIA DA PARAÍBA, 3., 2007, Campina Grande, PB. Anais... Campina Grande, PB: SEPB, 2007. p. 133 Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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9. | | AZEVEDO, A. I. B. de; LIRA, A. da S.; CUNHA, L. C. da; ALMEIDA, F. de A. C.; ALMEIDA, R. P. de. Bioatividade do óleo de nim sobre Alphitobius diaperinus (Coleoptera: Tenebrionidae) em sementes de amendoim. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.14, n.3, p.309–313, mar., 2010. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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10. | | AZEVEDO, A. I. B. de; LIRA, A. da S.; CUNHA, L. C. da; ALMEIDA, F. de A. C.; ALMEIDA, R. P. de. Bioatividade do óleo de nim sobre alphitobius sp. (coleoptera: tenebrionidae) em sementes de amendoim armazenado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 22., 2008, Uberlândia. Ciência, tecnologia e inovação: resumos... Viçosa: UFV, 2008. 1 CD-ROM Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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Registros recuperados : 10 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
01/10/2014 |
Data da última atualização: |
03/06/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
FREITAS-SILVA, O.; OLIVEIRA, P. S. de; FREIRE JUNIOR, M. |
Afiliação: |
OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; PATRÍCIA SOUZA DE OLIVEIRA, UFRRJ; MURILLO FREIRE JUNIOR, CTAA. |
Título: |
Potential of electron beams to control mycotoxigenic fungi in food. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Food Engineering Reviews, v. 7, n. 2, p. 160-170, jun. 2015. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s12393-014-9093-8. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Foods in general are excellent sources for growth of fungi. These microorganisms can infect food and grow whenever the ideal temperature and moisture conditions for the particular species are present, causing large losses during storage. Furthermore, some fungal species produce mycotoxins, which are compounds that are toxic to humans and animals. The use of electron beams has been shown effective in decontaminating foods, packaging materials, plastic articles and surgical and biological materials, among others. The ease of handling, low cost and employment of electricity to generate ionizing radiation instead of radioactive material such as cobalt-60 are factors that have increased the use of this method. Because of the growing use of electron beams on foods to control pathogenic microorganisms, this review focuses on their use to control fungi that produce mycotoxins on foods, covering the suitable doses, effects on food quality, microorganism reduction rates, applications in the food industry and legislation on use and operational safety. |
Palavras-Chave: |
Fungos; Irradiação de alimentos; Micotoxinas. |
Thesagro: |
Segurança Alimentar. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01674naa a2200205 a 4500 001 1996237 005 2020-06-03 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s12393-014-9093-8.$2DOI 100 1 $aFREITAS-SILVA, O. 245 $aPotential of electron beams to control mycotoxigenic fungi in food. 260 $c2015 520 $aFoods in general are excellent sources for growth of fungi. These microorganisms can infect food and grow whenever the ideal temperature and moisture conditions for the particular species are present, causing large losses during storage. Furthermore, some fungal species produce mycotoxins, which are compounds that are toxic to humans and animals. The use of electron beams has been shown effective in decontaminating foods, packaging materials, plastic articles and surgical and biological materials, among others. The ease of handling, low cost and employment of electricity to generate ionizing radiation instead of radioactive material such as cobalt-60 are factors that have increased the use of this method. Because of the growing use of electron beams on foods to control pathogenic microorganisms, this review focuses on their use to control fungi that produce mycotoxins on foods, covering the suitable doses, effects on food quality, microorganism reduction rates, applications in the food industry and legislation on use and operational safety. 650 $aSegurança Alimentar 653 $aFungos 653 $aIrradiação de alimentos 653 $aMicotoxinas 700 1 $aOLIVEIRA, P. S. de 700 1 $aFREIRE JUNIOR, M. 773 $tFood Engineering Reviews$gv. 7, n. 2, p. 160-170, jun. 2015.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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