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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  22/10/2019
Data da última atualização:  13/08/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CAMPELO, F. A.; HENRIQUES, G. S.; SIMEONE, M. L. F.; QUEIROZ, V. A. V.; SILVA, M. R.; AUGUSTI, R.; MELO, J. O. F.; LACERDA, I. C. A.; ARAÚJO, R. L. B.
Afiliação:  Flávia A. Campelo, Universidade Federal de Minas Gerais; Gilberto S. Henriques, Universidade Federal de Minas Gerais; MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; Mauro R. Silva, Universidade Federal de Minas Gerais; Rodinei Augusti, Universidade Federal de Minas Gerais; Júlio O. F. Melo, Universidade Federal de São João Del-Rei; Inayara C. A. Lacerda, Universidade Federal de Minas Gerais; Raquel L. B. Araújo, Universidade Federal de Minas Gerais.
Título:  Study of thermoplastic extrusion and its impact on the chemical and nutritional characteristics and two sorghum genotypes SC 319 and BRS 332.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 31, n. 4, p. 788-802, 2020.
DOI:  10.21577/0103-5053.20190243
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The use of sorghum in human nutrition has been expanded due to its nutritional composition and its functional potential. Extrusion has been used to improve the quality of sorghum. The aim of this work was to assess the effect of extrusion in the nutritional composition, phenolic compounds content of two sorghum, and characterize the profile of chemical constituents by paper spray mass spectrometry (PS-MS). Extrusion increased the carbohydrate and fiber contents and reduced moisture, lipids and ashes, and enabling a higher degree of liberation of phenolic compounds and antioxidant activity. The fingerprint obtained in both ionization modes had been influenced by extrusion, allowing for a greater compounds? identification on the extruded samples. The analysis of sorghum samples? main components made distinguishing of the main constituents possible, as well as highlighted the extrusion effect and the influence of the genotypes. This study demonstrated that extrusion enabling a higher liberation of phenolic compounds, which were identified by the PS-MS technique.
Palavras-Chave:  Análise de componentes; Características nutricionais; Características químicas; Spray de papel.
Thesagro:  Extrusão; Genótipo; Sorgo.
Categoria do assunto:  W Química e Física
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/212310/1/Study-thermoplastic.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS28943 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  04/12/2023
Data da última atualização:  04/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  CALENTANO, D.; MORAES, M.; FERREIRA, J. N.; NAHUR, A.; COUTINHO, B.; ROUSSEAU, G. X.; MARTINS, M. B.; VASCONCELOS, L. G. T. R.; RODRIGUES, F.; FREIRE, R.; PINTO, A.; KANASHIRO, M.
Afiliação:  DANIELLE CELENTANO, Aliança pela Restauração na Amazônia / UEMA / CI-Brasil; MIGUEL MORAES, Aliança pela Restauração na Amazônia / CI-Brasil; JOICE NUNES FERREIRA, CPATU; ANDRE NAHUR, Aliança pela Restauração na Amazônia / United Nations Development Programme; BRUNO COUTINHO, Aliança pela Restauração na Amazônia / CI-Brasil; GUILLAUME X. ROUSSEAU, Aliança pela Restauração na Amazônia / UEMA; MARLUCIA BONIFACIO MARTINS, Aliança pela Restauração na Amazônia / MPEG; LÍVIA G.T. RANGEL VASCONCELOS, Aliança pela Restauração na Amazônia / UFRA; FERNANDA RODRIGUES, Aliança pela Restauração na Amazônia / Diálogo Florestal; RODRIGO FREIRE, Aliança pela Restauração na Amazônia / The Nature Conservancy; ANDRÉIA PINTO, Aliança pela Restauração na Amazônia / IMAZON; MILTON KANASHIRO, CPATU.
Título:  Forest restoration to promote a fair post COVID-19 recovery in the Brazilian Amazon.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Land Use Policy, v. 116, Article 106076, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2022.106076
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Forest restoration has attracted the attention of different organizations, investors, and donors with the launch of the UN Decade for Ecosystems Restoration (2021?2030), along with climate and biodiversity commitments. Restoration can address many of mankind's challenges, such as biodiversity loss, climate change, water security, and poverty. In the Brazilian Amazon, the ~28 million inhabitants are among the most vulnerable of the country, and this has only worsened during the COVID-19 pandemic. Meanwhile, millions of hectares are suitable for forest restoration. The growing demand for large-scale forest restoration projects have been prioritizing biophysical objectives (e.g., number of trees, hectares of land, and carbon) while it should be prioritizing the local people's well-being and a fair transition to a sustainable economy based on forest services' recovery. Nonetheless, many challenges need to be overcome to realize this potential. Amazonian states need to control illegality, enforce the existing policies and promote innovative ones to halt deforestation and enable large-scale restoration. Better governance and social engagement are urgently needed but depend upon, recognition of indigenous peoples and local communities' rights, needs, and knowledge. Forest restoration represents an opportunity for the emergence of a more inclusive development paradigm, much needed in the Amazon region, especially in the post COVID-19 world.
Palavras-Chave:  Bem estar humano; Restauração florestal; Serviços de ecossistemas.
Thesaurus NAL:  Amazonia.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU59200 - 1UPCAP - DD
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