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Registros recuperados : 14 | |
4. | | IAREMA, B. G.; HELM, C. V.; FRANCISCO, A. de; SPRICIGO, C. B.; LIMA, N. N. de. Determinação do teor de fibra alimentar total em linhaça castanha e dourada. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DE BIOPROCESSOS NA INDÚSTRIA DE ALIMENTOS, 4.; ENCONTRO REGIONAL SUL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 10., 2010, Curitiba. Anais. Curitiba: UFPR, 2010. 1 CD-ROM. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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5. | | AMANTE, E. R.; NOGUCHI, A.; CASTILHOS JUNIOR, A. B. de; KANZAWA, A.; FRANCISCO, A. de. Valorizacao de materias-primas e minimizacao de residuos agro industriais - producao de amido de mandioca Revista Brasileira de Mandioca, v.17, n.1/2, p.53-61, Cruz das Almas(BA), 1998 Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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6. | | SCHEUER, P. M.; DI LUCCIO, M.; ZIBETTI, A. W.; MIRANDA, M. Z. de; FRANCISCO, A. de. Relationship between instrumental and sensory texture profile of bread loaves made with whole-wheat flour and fat replacer. Journal of Texture Studies, Westport, v. 47, n. 1, p. 14-23, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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7. | | GOMINHO-ROSA, M. do C.; RODRIGUES, A. P. O.; MATTIONI, B.; FRANCISCO, A. de; MORAES, G.; FRACALOSSI, D. M. Comparison between the omnivorous jundiá catfish (Rhamdia quelen) and Nile tilapia (Oreochromis niloticus) on the utilization of dietary starch sources: Digestibility, enzyme activity and starch microstructure. Aquaculture, Amsterdam, v. 435, p. 92-99, Jan. 2015. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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8. | | ORO, T.; MIRANDA, M. Z. de; FRANCISCO, A. de; BASSOI, M. C.; EICHELBERGER, L.; LOPES, P.; CARVALHO JÚNIOR, D. Aplicação do Mixolab na avaliação da qualidade reológica de farinhas refinadas e integrais de trigo In: REUNIÃO DA COMISSÃO BRASILEIRA DE PESQUISA DE TRIGO E TRITICALE, 8.; SEMINÁRIO TÉCNICO DE TRIGO, 9., 2014, Canela. Desafios para o trigo brasileiro: construindo uma nova identidade: anais. Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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9. | | ORO, T.; MIRANDA, M. Z. de; FRANCISCO, A. de; BASSOI, M. C.; EICHELBERGER, L.; LOPES, P.; CARVALHO JÚNIOR, D. Aplicação do Mixolab na avaliação da qualidade reológica de farinhas refinadas e integrais de trigo. In: REUNIÃO DA COMISSÃO BRASILEIRA DE PESQUISA DE TRIGO E TRITICALE, 8.; SEMINÁRIO TÉCNICO DO TRIGO, 9., 2014, Canela; REUNIÃO DA COMISSÃO BRASILEIRA DE PESQUISA DE TRIGO E TRITICALE, 9.; SEMINÁRIO TÉCNICO DO TRIGO, 10., 2015, Passo Fundo. Anais... Passo Fundo: Biotrigo Genética: Embrapa Trigo, 2015. 2014 - Melhoramento, Aptidão industrial e Sementes - Trabalho 60. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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10. | | RODRIGUES, A. P. O.; GOMINHO-ROSA, M. D. C.; CARGNIN-FERREIRA, E.; FRANCISCO, A. de; FRACALOSSI, D. M. Different utilization of plant sources by the omnivores jundiá catfish (Rhamdia quelen) and Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Aquaculture Nutrition, Oxford, v. 18, n. 1, p. 65-72, Feb. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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11. | | SCHEUER, P. M.; MATTIONI, B.; LIMBERGER-BAYER, V. M.; TATSCH, P. O.; MIRANDA, M. Z. de; FRANCISCO, A. de. Evaluation of whole-wheat flour blends with fat replacer. Revista de Ciencia y Tecnología, Posadas, v. 19, n. 28, p. 4-10, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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12. | | GOMINHO-ROSA, M. do C.; RODRIGUES, A. P. O.; MATTIONI, B.; FRANCISCO, A. de; MORAES, G.; FRACALOSSI, D. M. Utilização de carboidratos difere marcadamente entre os onívoros de água doce jundiá (Rhamdia quelen) e tilápia-do-Nilo (Oreochromis niloticus). In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 5., 2012, Palmas. Unir, consolidar e avançar: anais. Palmas: AQUABIO, 2012. 1 CD-ROM. Organizado por: Sílvio Ricardo Maurano; AQUACIÊNCIA 2012. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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13. | | ORO, T.; LIMBERGER, V. M.; MIRANDA, M. Z. de; RICHARDS, N. S. P. dos S.; GUTKOSKI, L. C.; FRANCISCO, A. de. Propriedades de pasta de mesclas de farinha integral com farinha refinada usadas na produção de pães. Ciência Rural, Santa Maria, v. 43, n. 4, p. 754-760, abr. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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14. | | ALMEIDA, M. J. de O.; WANDERLEY, B. R. da S. M.; FRANCISCO, A. de; AMANTE, E. R.; FREIRE, C. B. F.; HELM, C. V.; AMBONI, R. D. de M. C. Effects of particle size on the physical, chemical, and technological properties of pre-gelatinized whole pinhão (Araucaria angustifolia) flour. Journal of Food Measurement and Characterization, 2024 First online. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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Registros recuperados : 14 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pesca e Aquicultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
19/10/2011 |
Data da última atualização: |
10/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
RODRIGUES, A. P. O.; GOMINHO-ROSA, M. D. C.; CARGNIN-FERREIRA, E.; FRANCISCO, A. de; FRACALOSSI, D. M. |
Afiliação: |
ANA PAULA OEDA RODRIGUES, CNPASA; MARIA DO CARMO GOMINHO-ROSA, UNIOESTE, Toledo-PR; EDUARDO CARGNIN FERREIRA, INSTITUTO FEDERAL DE SANTA CATARINA, Florianópolis-SC; A. DE FRANCISCO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; DÉBORA MACHADO FRACALOSSI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA. |
Título: |
Different utilization of plant sources by the omnivores jundiá catfish (Rhamdia quelen) and Nile tilapia (Oreochromis niloticus). |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Aquaculture Nutrition, Oxford, v. 18, n. 1, p. 65-72, Feb. 2012. |
DOI: |
10.1111/j.1365-2095.2011.00877.x |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Plant sources are receiving special attention as feedstuffs in aquafeeds because of fish meal and oil shortage. However, studies about the effects of dietary fibre in fish are scarce. The inclusion of plant ingredients containing different levels of dietary fibre ? broken rice (BR), ground corn (GC), wheat bran (WB), citrus pulp (CP) and soybean hulls (SH) were evaluated for the omnivores jundia´ catfish and Nile tilapia. Tilapia is a typical omnivore with long intestines, whereas jundia´ has short intestines and no pyloric ceca. Fibrous sources (CP, WB and SH) were less digestible for both species than the starchy ones (BR and GC). However, jundia´ presented less ability to utilize the starch and protein from plant sources than tilapia. Growth of tilapia followed plant sources digestibility but no significant differences were detected for jundia´ , probably because of its slower growth rate. Muscle layer was thicker in the distal intestine of jundia´ fed CP diet, which possibly indicates an adaptation to propel the large volume of viscous digesta along the intestine. Therefore, despite its lower ability to utilize starchy plant sources, jundia´ showed an adaptive capacity to utilize fibrous diets, which is in agreement with its omnivorous feeding habit. |
Palavras-Chave: |
Jundiá; Tilápia-do-Nilo. |
Thesagro: |
Alimento para animal; Digestibilidade; Fibra vegetal; Oreochromis Niloticus; Peixe; Peixe de água doce; Piscicultura; Rhamdia Quelen. |
Thesaurus NAL: |
Catfish; Fish; Omnivores. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02284naa a2200337 a 4500 001 1903450 005 2019-10-10 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1111/j.1365-2095.2011.00877.x$2DOI 100 1 $aRODRIGUES, A. P. O. 245 $aDifferent utilization of plant sources by the omnivores jundiá catfish (Rhamdia quelen) and Nile tilapia (Oreochromis niloticus). 260 $c2012 520 $aPlant sources are receiving special attention as feedstuffs in aquafeeds because of fish meal and oil shortage. However, studies about the effects of dietary fibre in fish are scarce. The inclusion of plant ingredients containing different levels of dietary fibre ? broken rice (BR), ground corn (GC), wheat bran (WB), citrus pulp (CP) and soybean hulls (SH) were evaluated for the omnivores jundia´ catfish and Nile tilapia. Tilapia is a typical omnivore with long intestines, whereas jundia´ has short intestines and no pyloric ceca. Fibrous sources (CP, WB and SH) were less digestible for both species than the starchy ones (BR and GC). However, jundia´ presented less ability to utilize the starch and protein from plant sources than tilapia. Growth of tilapia followed plant sources digestibility but no significant differences were detected for jundia´ , probably because of its slower growth rate. Muscle layer was thicker in the distal intestine of jundia´ fed CP diet, which possibly indicates an adaptation to propel the large volume of viscous digesta along the intestine. Therefore, despite its lower ability to utilize starchy plant sources, jundia´ showed an adaptive capacity to utilize fibrous diets, which is in agreement with its omnivorous feeding habit. 650 $aCatfish 650 $aFish 650 $aOmnivores 650 $aAlimento para animal 650 $aDigestibilidade 650 $aFibra vegetal 650 $aOreochromis Niloticus 650 $aPeixe 650 $aPeixe de água doce 650 $aPiscicultura 650 $aRhamdia Quelen 653 $aJundiá 653 $aTilápia-do-Nilo 700 1 $aGOMINHO-ROSA, M. D. C. 700 1 $aCARGNIN-FERREIRA, E. 700 1 $aFRANCISCO, A. de 700 1 $aFRACALOSSI, D. M. 773 $tAquaculture Nutrition, Oxford$gv. 18, n. 1, p. 65-72, Feb. 2012.
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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