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Registros recuperados : 49 | |
1. | | FONSECA, R. F.; FARINAS, C. S.; BERTUCCI NETO, V. Instrumentação e automação de reatores para desenvolvimento de processos de fermentação sólida para produção de enzimas. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 4., 2019, São Carlos, SP. Ciência, inovação e mercado: anais. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2019. Editores: Paulino Ribeiro Villas-Boas, Maria Alice Martins, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Ladislau Martin Neto. SIAGRO 2019. 226-230 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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2. | | BERTUCCI NETO, V.; FONSECA, R. F.; FARINAS, C. S. Modelagem visando controle de fluxo e umidade para linha de alimentação de reator de fermentação sólida. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 10., 2018, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2018. p. 76. Editores técnicos: Daniel Souza Corrêa, Elaine Cristina Paris, Maria Alice Martins, Paulino Ribeiro Villas Boas, Wilson Tadeu Lopes da Silva. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 68). (Embrapa Instrumentação. Documentos, 68). Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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3. | | FONSECA, R. F.; BERTUCCI NETO, V.; FARINAS, C. S. Controle de um processo de fermentação em estado sólido: uma análise do desempenho entre diferentes metodologias. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 10., 2018, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2018. p. 77. Editores técnicos: Daniel Souza Corrêa, Elaine Cristina Paris, Maria Alice Martins, Paulino Ribeiro Villas Boas, Wilson Tadeu Lopes da Silva. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 68). (Embrapa Instrumentação. Documentos, 68). Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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5. | | BERTUCCI NETO, V.; FONSECA, R. F.; FARINAS, C. S.; RAMOS, R. A. Instrumentação para processos de fermentação sólida visando à produção de enzimas. In: SIMPÓSIO SOBRE INOVAÇÃO E CRIATIVIDADE CIENTÍFICA NA EMBRAPA, 2., 2010, Brasília, DF. Comunicações... Brasília, DF: Embrapa, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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6. | | BERTUCCI NETO, V.; FONSECA, R. F.; FARINAS, C. S.; RAMOS, R. A. Automação de processos de fermentação sólida para produção de enzimas com uso de resíduos. In: MILORI, D. M. B. P.; MARCONCINI, J. M.; MARTIN NETO, L.; BERTUCCI NETO, V.; SILVA, W. T. L. da (Ed.). Caracterização, Aproveitamento e Geração de Novos Produtos de Resíduos Agrícolas, Agroindustriais e Urbanos. São Carlos: Embrapa Instrumentação, 2010. p. 150-154. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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8. | | FARINAS, C. S.; VITCOSQUE, G. L.; FONSECA, R. F.; BERTUCCI NETO, V.; COURI, S. Modeling the effects of solid state fermentation operating conditions on endoglucanase production using an instrumented bioreactor. Industrial crops and products, [S. l.], v. 34, n. 1, p. 1186-1192, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Instrumentação. |
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11. | | VITCOSQUE, G.; FARINAS, C. S.; FONSECA, R. F.; BERTUCCI NETO, V. Seleção das variáveis operacionais de fermentação em estado sólido para produção de celulases em biorreator de colunas instrumentado. In: JORNADA CIENTÍFICA E TECNOLÓGICA DA UFSCAR, 9., CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA - CIC, 19., 2011, São Carlos. Resumos... São Carlos: UFSCar, 2011. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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14. | | FREITAS, A. C.; FONSECA, R. F.; BERTUCCI-NETO, V.; FARINAS, C. S.; PINTO, G. A. S. Estudo da cinética fermentativa na produção de protease po fermentação em estado sólido em condições estática e dinâmica. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE BIOPROCESSOS - SINAFERM, 19.; SIMPÓSIO DE HIDRÓLISE ENZIMÁTICA DE BIOMASSA - SHEB, 10., 2013, Foz do Iguaçu. [Anais...]. São Paulo: ABEQ, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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15. | | VITCOSQUE, G. L.; FARINAS, C. S.; FONSECA, R. F.; BERTUCCI NETO, V. Improving cellulolytic enzyme production using sugarcane bagasse in a solid-state fermentation bioreactor. Holos environment, Rio Claro, v. 11, n. 1, p. 103, 2011. Supl. 1. Edição dos resumos do 5 Simpósio de Microbiologia Aplicada, Rio Claro, maio 2011. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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17. | | FARINAS, C. S.; PIROTA, R. D. P. B.; FONSECA, R. F.; BERTUCCI NETO, V. Desenvolvimentos em fermentação em estado sólido para produção de enzimas de interesse agroindustrial In: NAIME, J. de M.; MATTOSO, L. H. C.; SILVA. W. T. L. da; CRUVINEL, P. E.; MARTIN-NETO, L.; CRESTANA, S. (Ed.). Conceitos e aplicações da instrumentação para o avanço da agricultura. Brasília, DF: Embrapa, 2014. p. 211-241. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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18. | | FONSECA, R. F.; BERTUCCI NETO, V.; FARINAS, C. S.; RAMOS, R. A. Desenvolvimento de sistema de aeração de biorreatores de fermentação em estado sólido. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 2., 2010, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação Agropecuária: Embrapa Pecuária Sudeste, 2010. p. 66. (Embrapa Instrumentação Agropecuária. Documentos, 50). Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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Registros recuperados : 49 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
03/10/2011 |
Data da última atualização: |
29/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
FARINAS, C. S.; VITCOSQUE, G. L.; FONSECA, R. F.; BERTUCCI NETO, V.; COURI, S. |
Afiliação: |
CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA; VICTOR BERTUCCI NETO, CNPDIA. |
Título: |
Modeling the effects of solid state fermentation operating conditions on endoglucanase production using an instrumented bioreactor. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Industrial crops and products, [S. l.], v. 34, n. 1, p. 1186-1192, 2011. |
ISSN: |
0926-6690 |
DOI: |
10.1016/j.indcrop.2011.04.006 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cellulase production is one of the most critical steps in the economics of second generation ethanol. Although solid-state fermentation (SSF) is an attractive process for the production of enzymes, SSF is highly limited by the difficulty in controlling the operating variables which affect microbial growth and metabolites production. In this context, this work evaluates the effects of operational conditions on endoglucanase production by a selected strain of Aspergillus niger cultivated under SSF using an instrumented lab-scale bioreactor equipped with an on-line automated monitoring and control system. The effects of air flow rate, inlet air relative humidity and substrate initial moisture on endoglucanase production were evaluated using a statistical design methodology. A correlation coefficient of 0.9106 and a calculated value of F, 5.46 folds higher than the listed value (P-value < 0.05) allowed the modeling of endoglucanase production under different process conditions. Higher endoglucanase production (56.1 U/g) was achieved for a selected condition of substrate initial moisture of 72%, air inlet humidity of 70%, and flow rate of 20 mL/min. A significant increase in endoglucanase production was also found to be achieved under forced aeration conditions (50.2 IU/g) compared to static conditions (29.8 IU/g) after 72 h of cultivation. Besides, respirometric analysis revealed that the total amount of CO2 produced was linearly correlated with enzyme production (R2 of 0.988). The bioreactor system used, as well as the methodology employed herein, was very effective in evaluating the influence of operational variables on enzymes production under SSF. MenosCellulase production is one of the most critical steps in the economics of second generation ethanol. Although solid-state fermentation (SSF) is an attractive process for the production of enzymes, SSF is highly limited by the difficulty in controlling the operating variables which affect microbial growth and metabolites production. In this context, this work evaluates the effects of operational conditions on endoglucanase production by a selected strain of Aspergillus niger cultivated under SSF using an instrumented lab-scale bioreactor equipped with an on-line automated monitoring and control system. The effects of air flow rate, inlet air relative humidity and substrate initial moisture on endoglucanase production were evaluated using a statistical design methodology. A correlation coefficient of 0.9106 and a calculated value of F, 5.46 folds higher than the listed value (P-value < 0.05) allowed the modeling of endoglucanase production under different process conditions. Higher endoglucanase production (56.1 U/g) was achieved for a selected condition of substrate initial moisture of 72%, air inlet humidity of 70%, and flow rate of 20 mL/min. A significant increase in endoglucanase production was also found to be achieved under forced aeration conditions (50.2 IU/g) compared to static conditions (29.8 IU/g) after 72 h of cultivation. Besides, respirometric analysis revealed that the total amount of CO2 produced was linearly correlated with enzyme production (R2 of 0.988). ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bioetanol; Bioreactor; Biorreator; Cellulase; Endoglucanase; Enzimas; Fermentação em estado sólido; Solid-state fermentation. |
Thesagro: |
Celulase; Enzima; Fermentação. |
Thesaurus NAL: |
Bioethanol; Enzymes. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02684naa a2200349 a 4500 001 1901985 005 2019-01-29 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0926-6690 024 7 $a10.1016/j.indcrop.2011.04.006$2DOI 100 1 $aFARINAS, C. S. 245 $aModeling the effects of solid state fermentation operating conditions on endoglucanase production using an instrumented bioreactor. 260 $c2011 520 $aCellulase production is one of the most critical steps in the economics of second generation ethanol. Although solid-state fermentation (SSF) is an attractive process for the production of enzymes, SSF is highly limited by the difficulty in controlling the operating variables which affect microbial growth and metabolites production. In this context, this work evaluates the effects of operational conditions on endoglucanase production by a selected strain of Aspergillus niger cultivated under SSF using an instrumented lab-scale bioreactor equipped with an on-line automated monitoring and control system. The effects of air flow rate, inlet air relative humidity and substrate initial moisture on endoglucanase production were evaluated using a statistical design methodology. A correlation coefficient of 0.9106 and a calculated value of F, 5.46 folds higher than the listed value (P-value < 0.05) allowed the modeling of endoglucanase production under different process conditions. Higher endoglucanase production (56.1 U/g) was achieved for a selected condition of substrate initial moisture of 72%, air inlet humidity of 70%, and flow rate of 20 mL/min. A significant increase in endoglucanase production was also found to be achieved under forced aeration conditions (50.2 IU/g) compared to static conditions (29.8 IU/g) after 72 h of cultivation. Besides, respirometric analysis revealed that the total amount of CO2 produced was linearly correlated with enzyme production (R2 of 0.988). The bioreactor system used, as well as the methodology employed herein, was very effective in evaluating the influence of operational variables on enzymes production under SSF. 650 $aBioethanol 650 $aEnzymes 650 $aCelulase 650 $aEnzima 650 $aFermentação 653 $aBioetanol 653 $aBioreactor 653 $aBiorreator 653 $aCellulase 653 $aEndoglucanase 653 $aEnzimas 653 $aFermentação em estado sólido 653 $aSolid-state fermentation 700 1 $aVITCOSQUE, G. L. 700 1 $aFONSECA, R. F. 700 1 $aBERTUCCI NETO, V. 700 1 $aCOURI, S. 773 $tIndustrial crops and products, [S. l.]$gv. 34, n. 1, p. 1186-1192, 2011.
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