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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  18/08/2015
Data da última atualização:  08/10/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARQUES, F. A.; BUURMAN, P.; SCHELLEKENS, J.; VIDAL-TORRADO, P.
Afiliação:  FLAVIO ADRIANO MARQUES, CNPS; PETER BUURMAN, WAGENINGEN UNIVERSITY; JUDITH SCHELLEKENS, ESALQ/USP; PABLO VIDAL-TORRADO, ESALQ/USP.
Título:  Molecular chemistry in humic Ferralsols from Brazilian Cerrado and forest biomes indicates a major contribution from black carbon in the subsoil.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Journal of Analytical and Applied Pyrolysis, v. 113, p. 518-528, May 2015.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jaap.2015.03.016
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Soil organic matter (OM) stability plays an important role in the global carbon cycle. The molecular characterisation of soil OM may contribute to an understanding of the feedback mechanisms between soil OM and climate. Umbric Ferralsols with humic properties (humic Ferralsols) are characterised by a thick dark carbon-rich A horizon, and co-occur next to Umbric Ferralsols without humic characteristics. They are concentrated in south-eastern Brazil which suggests an environmental control. In order to understand OM stability in these soils, humic Ferralsols from three Brazilian biomes were studied, including Cerrado (savanna), subtropical forest and tropical forest. The studied soils were developed on several geological substrates, including basalt, gneiss, chamokites, phyllite and tertiary sediments. The molecular composition of the free light fraction (FLF), occluded light fraction (OLF) and 0.1 M NaOH extractable OM of samples from topsoil and subsoil from eight profiles was examined using analytical pyrolysis (pyrolysis-GC/MS). The light fraction reflects litter and charcoal, obtained by density fractionation before (FLF) and after (OLF) ultrasonic disruption; the NaOH extractable fraction (humic acid + fulvic acid) reflects more decomposed material. The chemical differences among soils from different Brazilian biomes were much smaller than the vertical gradient within each profile. The results showed that, within the light fractions, the content of which varied between 2%... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Black carbon; Floresta Atlântica; Pastagem do Cerrado; Pirólise.
Thesagro:  Carbono; Latossolo; Subsolo.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS18975 - 1UPCAP - DD2015.00203
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  02/02/2009
Data da última atualização:  08/05/2009
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  NEVES JUNIOR, A. C. V.; SOARES, A. G.; FONSECA, M. J. de O.; MACHADO, E. G.; COSTA, M. G. S.; VIANA, P. R. N.
Afiliação:  Augusto César Vieira Neves Junior, UFRRJ; Antonio Gomes Soares, CTAA; Marcos José de Oliveira Fonseca, CTAA; Eduardo Gabrig Machado, UFRRJ; Márcio Gama Santos Costa, UFRRJ; Paulo Roberto Nascimento Viana, Universidade Estácio de Sá.
Título:  Características da produção de goiaba no distrito de Xerén, município de Duque de Caxias-RJ.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE INTERAMERICANA DE HORTICULTURA TROPICAL, 54., 2008, Vitória, CE. Livro de resumos... Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2008. P.252.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Distrito de Xerém; Produção de goiaba.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA9683 - 1UPCSP - --2008/1552009.00154
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