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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
11/12/2008 |
Data da última atualização: |
03/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
LIMA, G. F. da C.; AGUIAR, E. M. de; RÊGO, M. M. T.; MELO, A. B. de; MACIEL, F. C.; LOBO, R. N. B.; LIRA, M. A. |
Afiliação: |
GUILHERME FERREIRA DA COSTA LIMA, Embrapa / EMPARN; EMERSON MOREIRA DE AGUIAR, UFRN; MARGARETH MARIA TELES RÊGO, bolsista de DCR/CNPQ/EMPARN; ALINE BEZERRA DE MELO, DZO/UFRN; FRANCISCO CANINDÉ MACIEL, Embrapa / EMPARN; RAIMUNDO NONATO BRAGA LOBO, CNPC; MARCELO ABDON LIRA, Embrapa / EMPARN. |
Título: |
Digestibilidade de nutrientes da silagem de sorgo com niveis crescentes de girassol. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 5.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 11.; SIMPÓSIO SERGIPANO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 1., 2008, Aracaju. Anais... Aracaju: Sociedade Nordestina de Produção Animal; Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2008. 3 f. 1 CD ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Objetivou-se avaliar a digestibilidade de nutrientes das silagens de sorgo (Sorghum bicolor L. Moench) com adição de girassol (Helianthus annuus L.). Foram utilizadas 25 borregas mestiças Santa Inês, com sete meses de idade e peso vivo médio de 23,7 kg, distribuídas em delineamento inteiramente casualizado, com cinco tratamentos e cinco repetições. Os tratamentos foram compostos por: T1 - Silagem com 100% de sorgo, T2 - Silagem com 25% de girassol e 75% de sorgo, T3 - Silagem com 50% de girassol e 50% de sorgo, T4 - Silagem com 75% de girassol e 25% de sorgo e T5 - Silagem com 100% de girassol. Avaliaram-se as digestibilidades da matéria seca (MS), matéria orgânica (MO), proteína bruta (PB), fibra em detergente neutro (FDN), extrato etéreo (EE), carboidratos totais (CHOT), carboidratos não fibrosos (CNF) e o valor de nutrientes digestíveis totais (NDT). A digestibilidade da PB e o valor de NDT aumentaram linearmente (P<0,01) com a inclusão de girassol na silagem de sorgo. Para as digestibilidades da MS, MO e FDN não foi verificado diferença significativa (P>0,05) entre as silagens. Foi observado efeito quadrático para a digestibilidade do EE. A digestibilidade do CHOT e CNF apresentaram resposta linear decrescente (P<0,01), quando da adição do girassol na ensilagem do sorgo. Concluiu-se que a inclusão do girassol melhorou a digestibilidade da PB e o valor de NDT das silagens, podendo ser recomendada a adição de até 100% de girassol na ensilagem. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Rio Grande do Norte; Sunflowers. |
Thesagro: |
Alimento Para Animal; Girassol; Helianthus Annuus; Nutrição Animal; Ovino; Sorghum Bicolor; Sorgo; Valor Nutritivo. |
Thesaurus Nal: |
Brazil; Digestibility; Nutrients; Nutritive value; Ruminant nutrition; Sheep feeding; Silage. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/43878/1/AAC-Digestibilidade-de-nutrientes.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
11/03/2022 |
Data da última atualização: |
11/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
FIALHO, G. S.; FONSECA, A. F. A. da; FERRAO, M. A. G.; FERRÃO, R. F.; OLIVOTO, T.; NARDINO, M.; REIS, E. F. dos; SAKIYAMA, N. S. |
Afiliação: |
GUSTAVO SESSA FIALHO, UNIVERSIDADE DE PELOTAS; AYMBIRÉ FRANCISCO ALMEIDA DA FONSECA, CNPCa; MARIA AMELIA GAVA FERRAO, CNPCa; ROMÁRIO GAVA FERRÃO, INCAPER; TIAGO OLIVOTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; MAICON NARDINO, UFV; EDVALDO FIALHO DOS REIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO; NEY SUSSUMU SAKIYAMA, UFV. |
Título: |
Conilon coffee outturn index: a precise alternative for estimating grain yield. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Scientiarum. Agronomy, v. 44, e54249, 2022. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Coffee outturn can be defined as the ratio between the harvested coffee and its respective processed grains. This character is greatly influenced by genotypic and environmental effects, and in breeding programs your analysis is costly and time-consuming. In this sense, the use of an outturn index to estimate coffee yield on experimental plots is a desirable measure aiming at reducing resources and time in postharvest evaluations. Thus, the present study aimed to evaluate the accuracy of the use of an outturn index equal to 4.0, in the estimation of Conilon coffee grains production. This index indicates that four kilograms of harvested fruit would be needed to obtain one kilogram of processed grains. Based on the average of 157 genotypes conducted in three trials and four harvests, we evaluated the relationship between harvested fruits and processed grains (FcBe), the observed (OGY), and the estimated grain yield per plant (EGY) based on FcBe equal to 4.0 (an outturn index). Descriptive statistics, adequation test for EGY, and the coincidence of occurrence of genotypes observations relating to the top 20% of all observations of OGY and EGY. In the estimation of grain yield in Conilon, the use of FcBe equal to 4.0 showed high precision in the average of the analyzed trials. However, further studies should be conducted to elucidate the effects of climate variables on the yield of Conilon coffee, especially in atypical crop years. Thus, the use of an outturn index becomes interesting in cases where the number of genotypes to be evaluated is very large and a screening of the promising ones is desirable MenosCoffee outturn can be defined as the ratio between the harvested coffee and its respective processed grains. This character is greatly influenced by genotypic and environmental effects, and in breeding programs your analysis is costly and time-consuming. In this sense, the use of an outturn index to estimate coffee yield on experimental plots is a desirable measure aiming at reducing resources and time in postharvest evaluations. Thus, the present study aimed to evaluate the accuracy of the use of an outturn index equal to 4.0, in the estimation of Conilon coffee grains production. This index indicates that four kilograms of harvested fruit would be needed to obtain one kilogram of processed grains. Based on the average of 157 genotypes conducted in three trials and four harvests, we evaluated the relationship between harvested fruits and processed grains (FcBe), the observed (OGY), and the estimated grain yield per plant (EGY) based on FcBe equal to 4.0 (an outturn index). Descriptive statistics, adequation test for EGY, and the coincidence of occurrence of genotypes observations relating to the top 20% of all observations of OGY and EGY. In the estimation of grain yield in Conilon, the use of FcBe equal to 4.0 showed high precision in the average of the analyzed trials. However, further studies should be conducted to elucidate the effects of climate variables on the yield of Conilon coffee, especially in atypical crop years. Thus, the use of an outturn index becomes intere... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Coffea Canephora; Grão; Produção Agrícola; Produtividade. |
Thesaurus NAL: |
Biometry. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232371/1/conilon-coffee-outturn.pdf
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Marc: |
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Embrapa Café (CNPCa) |
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