Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pantanal. Para informações adicionais entre em contato com cpap.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  22/08/2013
Data da última atualização:  25/06/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVEIRA, M.; TOMAS, W. M.; MARTINS, C. de A.; FISCHER, E.
Afiliação:  MAURÍCIO SILVEIRA, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul , Campo Grande; WALFRIDO MORAES TOMAS, CPAP; CLARISSA DE ARAÚJO MARTINS, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul , Campo Grande; ERICH FISCHER, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul , Campo Grande.
Título:  Vegetal resources drive phylogenetic structure of phyllostomid bat assemblages in a Neotropical wetland
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Mammalogy, v. 101, n. 1, p. 52-60, feb. 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1093/jmammal/gyz200
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT: The consumption of fruits and floral resources, as core or complementary food items, occurs in 75% of phyllostomid species. If phylogenetically related bat species have similar plant species in their diets, then it is expected that vegetal resources composition influences the phylogenetic structure of phyllostomid assemblages. We ask here if the phylogenetic structure of phyllostomid assemblages is associated with vegetation structure and resources. Our results showed that proportions of plant sources consumed by phyllostomids in the Pantanal wetland have phylogenetic signal, and that variation of the available vegetal resources influences the phylogenetic structure of phyllostomid assemblages. Considering the availability of their principal food resources, the two major phyllostomid clades (Phyllostominae and Stenodermatinae) responded in opposite ways to the vegetal resources gradient, formed by plant species with distinct adaptations to inundation. Our results indicate that the use of different habitats based on variation of vegetal resources is the main driver of phylogenetic structure of phyllostomid assemblages in the Pantanal wetland. RESUMO: O consumo de frutos e de recursos florais como itens principais ou complementares da dieta ocorre em 75% das espécies de filostomídeos. Se morcegos filogeneticamente mais próximos apresentam maior similaridade de espécies de plantas em suas dietas, espera-se que a composição de recursos vegetais influencie a estrutura f... Mostrar Tudo
Thesagro:  Morcego.
Thesaurus Nal:  Phyllostomidae.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAP58805 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  23/10/2012
Data da última atualização:  17/10/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  LIMA, J. R. F. de; ARAUJO, J. L. P.; FLORI, J. E.
Afiliação:  JOAO RICARDO FERREIRA DE LIMA, CPATSA; JOSE LINCOLN PINHEIRO ARAUJO, CPATSA; JOSE EGIDIO FLORI, CPATSA.
Título:  Guava prices component analysis in the municipal market of Juazeiro, BA, Brazil.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, Leuven, n. 959, p. 217-223, sept. 2012.
Idioma:  Inglês
Notas:  Edição do Proceedings of the III International Symposium on Guava and other Myrtaceae, Petrolina, sept. 2012.
Conteúdo:  The guava (Psidium guajava L.), belongs to the Myrtaceae family. Originally from America, it finds in Brazil quite favorable conditions for fruit production. Among the producing regions, the northeast and the southeast regions are the main producers. In the southeast region, the State of São Paulo is the greatest producer while in the northeast, State of Pernambuco, is the main producer, followed by the State of Bahia. In these regions the cultivar ‘Paluma’ is the most cropped. São Paulo has its production addressed to the fresh fruit market and industry, while the guava production from the States of Pernambuco and Bahia is processed mainly to juice and pulp. This is the decisive factor to the price difference between the two markets, about three times higher in the southeast than in the northeast, due to production costs. The study aimed to understand the behavior of guava historical prices in the municipal market of Juazeiro, State of Bahia, considered the largest of the Lower Middle São Francisco River Valley, which centralizes the commercialization in the area. The data were deflated by the General Index Price (IGP-DI) and they refer to the January 2005 to December 2011 period and are available in the site of the Secretaria de Agricultura, Irrigaçãoe ReformaAgrária (SEAGRI) of the State of Bahia. The price components trend, cycle, seasonality and volatility were analyzed through estimates of ARIMA, ARCH and of spectral density models. The results of the log-lineal regres... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bahia; Juazeiro; Mercado municipal.
Thesagro:  Comercialização; Goiaba; Preço.
Thesaurus NAL:  Guavas; Markets; Production costs; Production technology.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA48789 - 1UPCAP - PP
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional