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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  04/03/2024
Data da última atualização:  04/03/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RODRIGUES, M.; VAHL, L. C.; SILVEIRA, C. A. P.; SALÉ, M. M.; BATISTA, M. A.; NANNI, M. R.
Afiliação:  MARLON RODRIGUES, INSTITUTO FEDERAL DO PARANÁ; LEDEMAR CARLOS VAHL, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; CARLOS AUGUSTO POSSER SILVEIRA, CPACT; MUSSA MAMUDO SALÉ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; MARCELO AUGUSTO BATISTA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; MARCOS RAFAEL NANNI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ.
Título:  Limestone Mining By-Product as a Source of Nutrients for the Cultivation of Onion (Allium Cepa L.).
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 54, n. 19, p. 2683–2698, 2023.
ISSN:  1532-2416
DOI:  https://doi.org/10.1080/00103624.2023.2240371
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aims at assessing the effect of limestone mining by-product from the Irati Formation on soil calcium, magnesium, and sulfur contents, as well as their accumulation in the onion biomass. The study was carried out in a greenhouse. A Eutrophic Haplic Planosol (SXe) and a Eutrophic Yellow Argisol (PAe) soil were used. The treatments included the control, limestone by-product, dolomitic limestone, calcium (Ca) + magnesium (Mg) carbonates, and Ca + Mg carbonates + gypsum. Onions were grown in pots containing 10 dm3 of soil kept at a moisture level close to the field capacity. The onion biomass harvest (bulb + leaves) was performed 77 days after transplanting. Afterwards, the soil macronutrient content and the dry onion biomass were determined, as well as its production. The by-product application increased Mg2+ content in both soils (+74% in SXe and + 182% in PAe) and Ca2+ and sulfate (S-SO42-) contents, respectively, in the PAe (+62%) and SXe (+124%). There was an increase in S accumulation due to the onion biomass cultivated in both soils (about 85%). Regarding Ca and Mg accumulations, no difference was observed in the by-product treatment when compared to the control. Therefore, it is possible to infer that the limestone mining by-product from the Irati Formation is potentially useful as a source of secondary macronu-trients and proves to be a clean environmental solution for soil fertilization, increasing the sustainability of the local production system
Palavras-Chave:  Formação Irati.
Thesagro:  Allium Cepa; Calcário; Mineração.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT22799 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  08/05/2002
Data da última atualização:  08/05/2002
Autoria:  TEIXEIRA, E. A. M.; MAIA, G. A.; HOLANDA, L. F. F. de; OLIVEIRA, J. C. G. J.; FIGUEIREDO, R. W. de.
Título:  Processo Alternativo para Conservação do Leite de Coco Produzido para Consumo Comercial.
Ano de publicação:  1989
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.24, n.6, p. 761-768, jun.1989
Idioma:  Português
Conteúdo:  No presente estudo realizou-se a acidificação do leite de coco (Cocos nucifera L,) com distintos ácidos (cítrico, málico, láctico, fosfórico e tartárico) a valores de pH entre 4,2 e 4,4, tendo sido acondicionado em garrafas de 200 ml e submetido a tratamento térmico em água em ebulição por 30 min. Fez-se a avaliação microbio16gica e físico-química do produto logo após o processamento e a cada 30 dias, durante um período de 150 dias de estocagem. Os processos de acidificação e pasteurização aplicados mostraram-se eficientes para a conservação do produto, não tendo sido verificado o desenvolvimento de microrganismos e alterações fisico-químicas indesejáveis. Todos os ácidos testados mostraram-se eficientes para a acidificação do leite de coco sob o ponto de vista físico-químico, físico e microbiológico.
Palavras-Chave:  estabilidade.
Thesagro:  Acidificação; Cocos Nucifera; Processamento.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE22219 - 1UMTAP - --63072081P474
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