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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  13/05/2022
Data da última atualização:  10/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AMARAL, G. C.; PEZZOPANE, J. E. M.; NÓIA JÚNIOR, R. DE S.; FONSECA, M. D. S.; FERNÁNDEZ MARTÍNEZ, M.; GOMES, V. DE O.; TOLEDO, J. V.; PEZZOPANE, J. R. M.; TAPIAS MARTÍN, R.
Afiliação:  GENILDA CANUTO AMARAL, Federal University of Espírito Santo; JOSÉ EDUARDO MACEDO PEZZOPANE, Federal University of Espírito Santo; ROGÉRIO DE SOUZA NÓIA JÚNIOR, Technical University of Munich; MARIANA DUARTE SILVA FONSECA, Federal University of Espírito Santo; MANUEL FERNÁNDEZ MARTÍNEZ, University of Huelva; VANESSA DE OLIVEIRA GOMES, Federal University of Espírito Santo; JOÃO VITOR TOLEDO, Federal University of Espírito Santo; JOSE RICARDO MACEDO PEZZOPANE, CPPSE; RAÚL TAPIAS MARTÍN, University of Huelva.
Título:  Climate change and the growth of Amazonian species seedlings: an ecophysiological approach to Euterpe oleracea.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  New Forests, v. 54, p. 269-287, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11056-022-09921-1
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Climate change threatens many native species from the Amazon Forest. Among the endangered species is the Açaí (Euterpe oleracea), which is a species with great national and international interest, due to the nutritional benefits and medicinal properties of its fruits. However, there is still no information on the ecophysiological responses of Açaí to climate change. Thus, the objective of this work was to evaluate the effect of increased temperature and CO2 concentration change on the ecophysiology of Açaí seedlings. To do so, Açaí seedlings were subjected, for 90 days, to three different climatic scenarios: current Amazon; RCP4.5 (current average temperature in the Amazon?+?2.5 °C and 538 ppm of carbon dioxide concentration i.e. CO2); and RCP8.5 (+?4.5 °C and 936 ppm of CO2 concentration). In addition, two irrigation levels were applied within each climatic scenario: seedlings maintained at 90% (not stressed) and 40% (stressed) of the water holding capacity of the substrate. Gas exchange, water status, fluorescence parameters, enzymatic antioxidants activity and dry matter production were evaluated. High CO2 concentration enhanced Açaí gas exchange (increasing CO2 assimilation), regardless of substrate water availability and temperature. However, high temperature and high vapor-pressure deficit reduced quantum yield and increased the minimum fluorescence and enzymatic antioxidants activity. With that, Açaí seedlings did not convert the additional assimilated carbon (due to ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Amazon; High CO2.
Thesagro:  Açaí.
Thesaurus Nal:  Gas exchange; Temperature; Water stress.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE25603 - 1UPCAP - DDPROCI-2022.00019AMA2022.00031
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  01/10/2014
Data da última atualização:  05/06/2017
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  FIGUEIREDO, M. C. B. de; ROSA, M. de F.; CALDEIRA-PIRES, A.; MOTA, S.
Afiliação:  MARIA CLEA BRITO DE FIGUEIREDO, CNPAT; MORSYLEIDE DE FREITAS ROSA, CNPAT; ARMANDO CALDEIRA-PIRES, UnB - Prof., Dr.; SUETÔNIO MOTA, UFC - Prof. Depto. Engenharia Civil.
Título:  Avaliação do ciclo de vida de tecnologias agroindustriais.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: CASTELLANO, E. G.; ROSSI, A.; CRESTANA, S. (Ed.). Direito ambiental: princípios gerais do direito ambiental. Brasília, DF: Embrapa, 2014.
Volume:  v. 1
Páginas:  p. 341-355
Descrição Física:  Seção 1, Parte 3, Cap. 9,
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Agroindústria; Assessment; Avaliação; Lifecycle.
Thesagro:  Ciclo de Vida; Impacto Ambiental.
Thesaurus NAL:  agribusiness; environmental impact.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/109468/1/CLV14001.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT14283 - 1UPCPL - DDSP056212014.05621
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