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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
29/09/2021 |
Data da última atualização: |
29/09/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo de Divulgação na Mídia |
Autoria: |
LEITE, J. L. B.; STOCK, L. A.; RESENDE, J. C. de. |
Afiliação: |
JOSE LUIZ BELLINI LEITE, CNPGL; LORILDO ALDO STOCK, CNPGL; JOAO CESAR DE RESENDE, CNPGL. |
Título: |
Sólidos: índices crescentes no leite da Nova Zelândia. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: ANUÁRIO Leite 2021. Juiz de Fora: Texto Comunicação Corporativa, 2021. |
Páginas: |
p. 70-72. |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Leite; Mercado; Produção. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226466/1/Solidos-indices.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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Biblioteca |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Corte. Para informações adicionais entre em contato com cnpgc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
19/03/2013 |
Data da última atualização: |
19/03/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BARBOSA-FERREIRA, M; VALLE, C. B. do; BRUM, K. B.; OLIVEIRA, N. M. R.; FERREIRA, V. B. N.; GARCEZ, V. S.; RIET-CORREA, F.; LEMOS, R. A. A. de. |
Afiliação: |
MARCOS BARBOSA-FERREIRA, Professor, Universidade Anhanguera-Uniderp R. Alexandre Herculano, 1400, Jardim Veraneio, Campo Grande MS; CACILDA BORGES DO VALLE, CNPGC; KARINE BONUCIELLI BRUM, UFMS, Centro de Ciências Biológicas e da Saúde; Nara Mírcea Rodrigues Oliveira, Faculdade de Medicina Veterinária da UFMS, bolsista de Iniciação Científica CNPq.; VALQUIRIA BARBOSA NANTES FERREIRA, Bolsista de Desenvolvimento Tecnológico Industrial do INCT, Faculdade de Química, UFMS, Campo Grande, MS.; VALMIR SILVA GARCEZ, Faculdade de Química, UFMS, Campo Grande, MS; FLANKLIN RIET-CORREA, Hospital Veterinário, CSTR, UFCG, Patos, PB; RICARDO ANTONIO AMARAL DE LEMOS, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFMS, Campo Grande, MS. |
Título: |
Antinutritional factors in plants. Steroidal saponin (Protodioscin) in Brachiraria spp. Preliminary data. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON FORAGE BREEDING, 3., 2011, Bonito, MS. Breeding forages for climate change adaptation and mitigation - eco-efficient animal production: proceedings. [Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte], 2011. 1 CD-ROM. III SIMF. p 322-332. |
Páginas: |
11 p. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM |
Idioma: |
Português |
Notas: |
III SIMF |
Conteúdo: |
Outbreaks of hepatogenous photosensitization have been reported in ruminants grazing Brachiraria spp. Saponins are secondary metabolites present in that grass, and these substances are
related as toxic causing the disease. The objective of this study was to identify and quantify the variations of the saponin protodioscin content in green leaves of different Brachiraria
species/ecotypes. Samples of leaves were collected from 10 ecotypes of Brachiraria spp., from August 2009 to August 2010. Following the procedure of extracting saponins from the dried and
crushed leaves, the analysis was performed using HPLC-ELSD for identification and quantification of protodioscin. It was observed that the species B. decumbens has the highest concentration of
protodioscin (2.33% ± 0.54), B. brizantha var. Arapoty has the highest concentration (1.24% ± 0.44) between the B. brizantha ecotypes. Finally B. humidicola cultivars have the lowest concentrations ranging from 0.11 to 0.9%. These data confirm the observations of other researchers who cite B. decumbens as responsible for most cases of hepatogenous photosensitization. It can be concluded that the varieties of B. decumbens are those with the highest concentrations of protodioscin, followed by varieties of B. brizantha and varieties of B. humidicola. |
Palavras-Chave: |
Hepatic disease; Secondary metabolite. |
Thesaurus NAL: |
poisoning; sheep. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02303naa a2200277 a 4500 001 1953404 005 2013-03-19 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBARBOSA-FERREIRA, M 245 $aAntinutritional factors in plants. Steroidal saponin (Protodioscin) in Brachiraria spp. Preliminary data. 260 $c2011 300 $a11 p.$c1 CD-ROM 500 $aIII SIMF 520 $aOutbreaks of hepatogenous photosensitization have been reported in ruminants grazing Brachiraria spp. Saponins are secondary metabolites present in that grass, and these substances are related as toxic causing the disease. The objective of this study was to identify and quantify the variations of the saponin protodioscin content in green leaves of different Brachiraria species/ecotypes. Samples of leaves were collected from 10 ecotypes of Brachiraria spp., from August 2009 to August 2010. Following the procedure of extracting saponins from the dried and crushed leaves, the analysis was performed using HPLC-ELSD for identification and quantification of protodioscin. It was observed that the species B. decumbens has the highest concentration of protodioscin (2.33% ± 0.54), B. brizantha var. Arapoty has the highest concentration (1.24% ± 0.44) between the B. brizantha ecotypes. Finally B. humidicola cultivars have the lowest concentrations ranging from 0.11 to 0.9%. These data confirm the observations of other researchers who cite B. decumbens as responsible for most cases of hepatogenous photosensitization. It can be concluded that the varieties of B. decumbens are those with the highest concentrations of protodioscin, followed by varieties of B. brizantha and varieties of B. humidicola. 650 $apoisoning 650 $asheep 653 $aHepatic disease 653 $aSecondary metabolite 700 1 $aVALLE, C. B. do 700 1 $aBRUM, K. B. 700 1 $aOLIVEIRA, N. M. R. 700 1 $aFERREIRA, V. B. N. 700 1 $aGARCEZ, V. S. 700 1 $aRIET-CORREA, F. 700 1 $aLEMOS, R. A. A. de 773 $tIn: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON FORAGE BREEDING, 3., 2011, Bonito, MS. Breeding forages for climate change adaptation and mitigation - eco-efficient animal production: proceedings. [Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte], 2011. 1 CD-ROM. III SIMF. p 322-332.
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