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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  07/07/2021
Data da última atualização:  28/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ROSA, L. K.; COSTA, F. S.; HAUAGGE, C. M.; MOBILE, R. Z.; LIMA, A. A. S. de; AMARAL, C. D. B. do; MACHADO, R. C.; NOGUEIRA, A. R. de A.; BRANCHER, J. A.; ARAUJO, M. R. DE.
Afiliação:  LETÍCIA KREUTZ ROSA, UFPR; FLORIATAN SANTOS COSTA, UFPR; CECÍLIA MORAES HAUAGGE, UFPR; RAFAEL ZANCAN MOBILE, UFPR; ANTONIO ADILSON SOARES DE LIMA, UFPR; CLARICE DIAS BRITTO DO AMARAL, UFPR; RAQUEL CARDOSO MACHADO, UFSCAR; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; JOÃO ARMANDO BRANCHER, PUC-PR; MELISSA RODRIGUES DE ARAUJO, UFPR.
Título:  Oral health, organic and inorganic saliva composition of men with Schizophrenia: case-control study.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, v.66, jul. 2021, 126743.
Páginas:  8 p.
ISSN:  0946-672X
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jtemb.2021.126743
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background: Schizophrenia (SCZ) presents complex challenges related to diagnosis and clinical monitoring. The study of conditions associated with SCZ can be facilitated by using potential markers and patterns that provide information to support the diagnosis and oral health. Methods: The salivary composition of patients diagnosed with SCZ (n = 50) was evaluated and compared to the control (n = 50). Saliva samples from male patients were collected and clinical parameters were evaluated. The concentration of total proteins and amylase were determined and salivary macro- and microelements were quantified by ICP OES and ICP-MS. Exploratory data analysis based on artificial intelligence tools was used in the investigation. Results: There was a significant increase in the salivary concentrations of Al, Fe, Li, Mg, Na, and V, higher prevalence of caries (p < 0.001), periodontal disease (p < 0.001), and reduced salivary flow rate (p = 0.019) in SCZ patients. Also, samples were grouped into six clusters. As, Co, Cr, Cu, Mn, Mo, Ni, Se, and Sr were correlated with each other, while Fe, K, Li, Ti, and V showed the highest concentrations in the samples distributed in the clusters with the highest association between SZC patients and controls. Conclusions: The results obtained indicate changes in salivary flow, organic composition, and levels of macro- and microelements in SCZ patients. Salivary concentrations of Fe, Mg, and Na may be related to oral conditions, higher prevalence of cari... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Exploratory data analysis; Self-organizing map.
Thesagro:  Saliva.
Thesaurus Nal:  Schizophrenia; Trace elements.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE25361 - 1UPCAP - DDPROCI-2021.00092ROS2021.00100
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Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  30/11/2011
Data da última atualização:  30/11/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 3
Autoria:  SANTOS, A. R. F. dos; SOUZA, E. M. de; FERREIRA, R. A.; MUNIZ, A. V. C. da S.
Afiliação:  ALLIVIA ROUSE FERREIRA DOS SANTOS, USC; ERICA MORAES DE SOUZA, UFLA; ROBERIO ANASTACIO FERREIRA, UFLA; ANA VERUSKA CRUZ DA SILVA MUNIZ, CPATC.
Título:  Perfis enzimáticos de genótipos de Caesalpinia ferrea var. leyostachia e Cassia grandis.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Floresta e Ambiente, Rio de Janeiro, v. 17, n. 1, p. 37-43, jan./jul. 2011.
Idioma:  Português
Conteúdo:  A Caesalpinia ferrea var. leyostachia (pau-ferro) e Cassia grandis (canafístula) apresentam importância para obtenção de mudas para recuperação de áreas degradadas, porém pouco se tem na literatura sobre estas espécies. Objetivando-se identificar diferenças em perfis enzimáticos destes indivíduos foi realizado o presente trabalho. Realizou-se extração de enzimas Álcool esidrogenase, Esterase, Glutamato Oxaloacetato Transaminase, Peroxidase e Glucose Desidrogenase. Em apenas três dos sistemas observou-se atividade, sendo a Esterase a que apresentou maior número de bandas. Notaram-se perfis diferenciados entre os genótipos de canafístula e entre os genótipos de pau-ferro avaliados, permitindo-se inferir sobre a diversidade existente entre os indivíduos.
Palavras-Chave:  Caesalpinia ferrea var. leyostachia; Genética de planta; Pau-ferro.
Thesagro:  Semente.
Thesaurus NAL:  Cassia grandis.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATC22657 - 1UPCAP - DD
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