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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  13/08/2004
Data da última atualização:  08/03/2010
Autoria:  MILORI, D. M. B. P.; GALETI, H. V. A.; MARTIN-NETO, L.; BAYER, C.; SALTON, J.; GONZÁLES-PÉREZ, M.
Título:  Humification degree of organic matter in whole soil determined by laser-induced fluorescence.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL MEETING OF INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY. -- IHSS, 12, São Pedro, SP, 2004. Humic substances and soil and water environment. Abstracts...[São Carlos], SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2004. p. 61.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  I. INTRODUCTION The soil organic matter (SOM) is an impórtanl carbon reservoir. Its plays the main role in the soil productivity because it serves as nutrients source for the plants (i.e. N, P, K), influences the soil pH, the anion and cation exchange capacity, and its physical structure. The increase of humificalion degree of SOM can occur due to the changes in soil regimes, decrease of annual C inputs by crops, and exposition of physically protected SOM into soil agreggates under conventional tillage. Despite the great importance of the humification degree of SOM in agricultural systems, many techniques have been used to evaluate this parameter. C13 Nuclear Magnetic Resonance spectroscopy (NMR) is used to evaluate aromaticity degree of humic acid (HA) extracted from SOM and it supplies information of some chemical transformations which occurred during the decomposition and humification processes of SOM. Anolher technique, that also can be used in the humificalion study of the SOM is Electronic Paramagnetic Resonance spectroscopy (EPR). It gives credit to lhe fact that complex aromatic structures stabilize semiquinone-type free radicais (Senesi, 1990), and thus, its concentration, that can be determined by the EPR, correIates with the humification degree of SOM (Martin-Neto el al., 1998). EPR as well as NMR, are important techniques used 10 study structure and humification degree of SOM, however they have limitations when applied whole soils or HA extracled from soil wilh... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ácido húmico; fluorescence spectroscopy; Humidificação; humification degree; laser; RMN.
Thesagro:  Radiação; Solo Orgânico.
Thesaurus Nal:  soil organic matter.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA8333 - 1UMTSP - --PROCI-04.000112004.00011
CNPDIA8567 - 1UMTSP - --PROCI-04.000642004.00064
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  02/03/2016
Data da última atualização:  29/03/2016
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  DIAS, P. A. S.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; SOUZA, T. L. P. O. de; ALMEIDA, V. M. de; FERREIRA, E. P. de B.; PEREIRA, H. S.; MELO, P. G. S.
Afiliação:  POLIANNA ALVES SILVA DIAS, doutoranda UFG; LEONARDO CUNHA MELO, CNPAF; LUIS CLAUDIO DE FARIA, CNPAF; THIAGO LIVIO PESSOA OLIV DE SOUZA, CNPAF; VALTER MARTINS DE ALMEIDA, EMPAER-MT; ENDERSON PETRONIO DE BRITO FERREIRA, CNPAF; HELTON SANTOS PEREIRA, CNPAF; PATRICIA GUIMARAES SANTOS MELO, UFG.
Título:  Fixação biológica de nitrogênio na arquitetura de plantas e na tolerância ao acamamento em linhagens elite de feijoeiro carioca.,
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 9., 2015, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2015.
Páginas:  p. 120.
Série:  (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 309).
Idioma:  Português
Conteúdo:  o objetivo do trabalho foi avaliar a influência de duas fontes de nitrogênio ? adubação nitrogenada e inoculação com rizóbio - na arquitetura de plantas e na tolerância ao acamamento em linhagens de feijoeiro com grãos do tipo carioca.
Thesagro:  Feijão; Fixação de nitrogênio; Phaseolus vulgaris; Rhizobium; Tombamento de planta.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/141543/1/CNPAF-2015-p120.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF34026 - 1UPCRA - DD20152015
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