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Registros recuperados : 285 | |
121. | | VERDIN, A. C.; VOLPI, P.; FERRÃO, R. G.; FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; TRISTÃO, F. A.; COMÉRRIO, M.; KAULZ, M. Nova tecnologia de poda para o café arábica das regiões de montanhas Poda Programada de Ciclo em Café arábica - PPCA In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 42., 2016, Serra Negra,SP. Produzir mais café, com economia, só com boa tecnologia: trabalhos apresentados. Varginha: Fundação Procafé, 2016. 466 p. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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122. | | RODRIGUES, W. N.; TOMAZ, M. A.; AMARAL, J. F. T. do; FERRAO, M. A. G.; COLODETTI, T. V.; CHRISTO, L. F. Biometrical studies on characteristics of plagiotropic branches in Coffea arabica L. cultivated with high plant density. Australian Journal of Crop Science, v. 8, n. 8, p. 1239-1247, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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123. | | FONSECA, A. F. A. da; SEDIYAMA, T.; CRUZ, C. D.; SAKIYAMA, N. S.; FERRÃO, R. G.; FERRÃO, M. A. G.; BRAGANÇA, S. M. Discriminant analysis for the classification and clustering of robusta coffee genotypes. Crop Breeding and Applied Biotechnology, Viçosa, MG, v. 4, n. 3, p. 285-289, Sept. 2004. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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124. | | FERRAO, R. G.; GAMA, E. E. G.; SANTOS, J. A. C.; COSTA, A. F. S.; PACHECO, C. A. P.; FERRAO, M. A. G. Dois ciclos de seleção entre e dentro de famílias de meio irmãos na população de milho EEL 2. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 19.; REUNIAO TECNICA ANUAL DE MILHO, 37.; REUNIAO TECNICA ANUAL DO SORGO, 21., 1992, Porto Alegre. Resumos. Porto Alegre: SAA, 1992. p. 21. p.21 Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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125. | | FERRÃO, R G.; FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; VOLPI, P. S.; VERDIN FILHO, A. C.; MAURI, L. A.; LANI, J. A. 'Diamante ES 8112', 'ES 8122 - Jequitibá' e 'Centenária ES 8132': novas cultivares clonais de café conilon com qualidade de bebida para o Espírito Santo. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 9., 2015, Curitiba. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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126. | | MORI, A. L. B.; KALSCHNE, D. L.; FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; FERRÃO, R. G.; BENASSI, M. de T. Diterpenes in Coffea canephora. Journal of Food Composition and Analysis, v. , n. 52, p. 52-57, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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127. | | FONSECA, A. F. A. da; SEDIYAMA, T.; CRUZ, C. D.; SAKIYAMA, N. S.; FERRAO, M. A. G.; FERRÃO, R. G.; BRAGANÇA, S. M. Divergência genética em café Conilon. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 3., 2003, Porto Seguro. Resumos... Brasília, DF: Embrapa Café, 2003. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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128. | | FERRÃO, R. G.; FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; CRUZ, C. D.; CECON, P. R.; CARNEIRO, P. C. S.; FERREIRA, A.; SILVA, M. F. da. Correlações entre características de clones de café conilon. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 5., 2007, Águas de Lindóia. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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129. | | FERRÃO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; FERRÃO, R. G.; RIVA-SOUZA, E. M.; POLONINI, A. M.; FAZUOLI, L. C.; PEREIRA, A. A. 'Obatã IAC 1669-20', 'Tupi IAC 1669-33', 'Paraíso MG H419-1: novas cultivares de café arábica recomendadas para o Estado do Espírito Santo. Vitória: INCAPER; Embrapa Café, 2008. (INCAPER. Documento, 166). Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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130. | | GUARÇONI, R. C.; FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; FERRÃO, R. G.; VERDIN, A. C.; VOLPI, P. S.; MORELI, A. P. Rendimento do café conilon em função do armazenamento. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 6., 2009, Vitória. Inovação científica, competitividade e mudanças climáticas: anais... Vitória: Consórcio Pesquisa Café, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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131. | | GUARÇONI, R. C.; FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; FERRÃO, R. G.; MAURI, A. L.; JÚNIOR, S. A.; MARQUES, R. Rendimento do café conilon em função da secagem sob alta temperatura. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISA CAFEEIROAS, 35., 2009, Araxá. Anais...Brasília, DF: Embrapa Café, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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132. | | GUARÇONI, R. C.; FONSECA, A. F. A. da; FERRAO, M. A. G.; VERDIN FILHO, A. C.; VOLPI, P. S.; MORELI, A. P.; FERRÃO, R. G. Rendimento de café conilon "da roça", "cereja descascado" e "Bóia" em função do tipo de secagem. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 33., 2007, Lavras. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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133. | | OLIVEIRA, C. M. de; RODRIGUES, W. N.; FERRAO, M. A. G.; FERRÃO, R. G.; FONSECA, A. F. A. da; TOMAZ, M. A. Severidade do bicho mineiro em genótipos de café conilon de ciclo precoce selecionados em diferentes regiões do Estado do Espírito Santo. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 7., 2011, Araxá. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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134. | | OLIVEIRA, C. M. de; RODRIGUES, W. N.; FERRAO, M. A. G.; FERRÃO, R. G.; FONSECA, A. F. A. da; TOMAZ, M. A. Severidade do bicho mineiro em genótipos de café conilon de ciclo tardio selecionados no Norte e no Sul do Estado do Espírito Santo. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 7., 2011, Araxá. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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135. | | RODRIGUES, W. N.; TOMAZ, M. A.; FERRAO, M. A. G.; FERRÃO, R. G.; FONSECA, A. F. A. da; MENDONÇA, R. F. de. Severidade de pragas de ocorrência natural no sul do Espírito Santo em clones de café Conilon de ciclo tardio. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 37., 2011, Poços de Caldas. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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136. | | CAPUCHO, A. S.; ZAMBOLIM, L.; ROSADO, A. W. C.; FERRÃO, R. G.; FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; ZAMBOLIM, E. M.; CAIXETA, E. T. Resistência do conilon Vitória 8142 à raça I de Hemileia vastatrix. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 7., 2011, Araxá. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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137. | | FONSECA, A. F. A. da; SEDIYAMA, T.; CRUZ. C. D.; SAKIYAMA N. S.; FERRÃO, R. G.; FERRÃO, M. A. G.; BRAGANÇA, S. M. Repeatability and number of harvests required for selection in robusta coffee. Crop Breeding in Applied Biotechnology, Viçosa, MG, v. 4, n. 3, p. 325-329, Sept. 2004. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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138. | | FERRÃO, R. G.; FERRAO, M. A. G.; VOLPI, P. S.; FONSECA, A. F. A da; VERDIN FILHO, A. C.; COMÉRIO, M.; SENRA, J. F. de B. Repetibilidade de produção por diferentes métodos em genótipos de café conilon no Espírito Santo. Multi-Science Research, v. 4, n. 2, p. 17-27, 2021. Título em inglês: Production repeatability by different methods in conilon coffee genotypes in Espírito Santo. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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139. | | CARNEIRO, M. D. G.; SOUSA, M. G.; SOUSA, F. R.; ALMEIDA, M. R. A.; FERRÃO, M. A. G.; CARNEIRO, R. M. D. G. Reação de cafeeiros conilon a Meloidogyne spp. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 45., 2012, Manaus. Fito 2012. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 37, 2012. Suplemento. Resumo 135. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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140. | | FERREIRA, A.; CECON, P. R.; CRUZ, C. D.; FERRÃO, R. G.; SILVA, M. F.; FONSECA, A. F. A. da; FERRAO, M. A. G. Seleção simultânea de Coffea canephora por meio da combinação de análise de fatores e índices de seleção. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 40, n. 12, p. 1189-1195, dez. 2005 Título em inglês: Simultaneous selection of Coffea canephora by means of combination of factor analysis and selection indexes. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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Registros recuperados : 285 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
11/08/2021 |
Data da última atualização: |
11/08/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SOUZA, L. C. de; FERRAO, M. A. G.; CARVALHO, R. D.; FERRÃO, R. G.; FONSECA, A. F. A. da; PINHEIRO, P. F.; SOARES, T. C. B. |
Afiliação: |
LUCIMARA C. DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO; MARIA AMELIA GAVA FERRAO, CNPCa; RODRIGO D. CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO; ROMÁRIO G. FERRÃO, INCAPER; AYMBIRÉ F. A. DA FONSECA, CNPCa; PATRÍCIA F. PINHEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO; TAÍS C. B. SOARES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO. |
Título: |
Molecular characterization of parents and hybrid progenies of conilon coffee. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Anais da Academia Brasileira de Ciências , v. 93, Sulp. 3, e20201649, 2021. 17 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/0001-3765202120201649 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of the present work was the molecular characterization of 11 parents and 101 hybrid progenies of conilon coffee, obtained through diallel crosses from the breeding program of the Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural (Incaper, ES, Brazil). The analyses were performed with 18 Simple Sequence Repeat (SSR) molecular markers, obtaining a total of 32 alleles. SSR markers were classifi ed as moderately informative (PIC = 0.37), being effi cient in characterizing individuals. High genetic diversity was verifi ed in the 112 genotypes, based on the greater values of observed heterozygosity about to the expected heterozygosity (0.55 and 0.44, respectively), negative values for the fi xation index (F) (-0.14), and the formation of distinct groups by UPGMA. These results indicate high genetic variability among the conilon coffee genitors, which remained similar and persisting in the progenies. The average dissimilarity between parents was 0.29 and between progenies 0.34. The progenies 38 and 40 and the parent P11 were considered the most divergent in the study. The genetic variability found can be explored in the genetic breeding of the conilon coffee and guide crossings between diversifi ed and compatible genetic materials, for the composition of novel cultivars for the state of Espírito Santo. |
Thesagro: |
Coffea Canephora; Melhoramento Genético Vegetal. |
Thesaurus NAL: |
Breeding and Genetic Improvement; Germplasm; Plant breeding. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225066/1/Molecular-characterization-2021.pdf
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Marc: |
LEADER 02211naa a2200265 a 4500 001 2133466 005 2021-08-11 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/0001-3765202120201649$2DOI 100 1 $aSOUZA, L. C. de 245 $aMolecular characterization of parents and hybrid progenies of conilon coffee.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThe objective of the present work was the molecular characterization of 11 parents and 101 hybrid progenies of conilon coffee, obtained through diallel crosses from the breeding program of the Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural (Incaper, ES, Brazil). The analyses were performed with 18 Simple Sequence Repeat (SSR) molecular markers, obtaining a total of 32 alleles. SSR markers were classifi ed as moderately informative (PIC = 0.37), being effi cient in characterizing individuals. High genetic diversity was verifi ed in the 112 genotypes, based on the greater values of observed heterozygosity about to the expected heterozygosity (0.55 and 0.44, respectively), negative values for the fi xation index (F) (-0.14), and the formation of distinct groups by UPGMA. These results indicate high genetic variability among the conilon coffee genitors, which remained similar and persisting in the progenies. The average dissimilarity between parents was 0.29 and between progenies 0.34. The progenies 38 and 40 and the parent P11 were considered the most divergent in the study. The genetic variability found can be explored in the genetic breeding of the conilon coffee and guide crossings between diversifi ed and compatible genetic materials, for the composition of novel cultivars for the state of Espírito Santo. 650 $aBreeding and Genetic Improvement 650 $aGermplasm 650 $aPlant breeding 650 $aCoffea Canephora 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 700 1 $aFERRAO, M. A. G. 700 1 $aCARVALHO, R. D. 700 1 $aFERRÃO, R. G. 700 1 $aFONSECA, A. F. A. da 700 1 $aPINHEIRO, P. F. 700 1 $aSOARES, T. C. B. 773 $tAnais da Academia Brasileira de Ciências$gv. 93, Sulp. 3, e20201649, 2021. 17 p.
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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