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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
29/09/2022 |
Data da última atualização: |
01/02/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MENDES, J. F.; NORCINO, L. B.; MANRICH, A.; OLIVEIRA, T. J. P. de; MENDES, R. F.; MATTOSO, L. H. C. |
Afiliação: |
LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA. |
Título: |
Pectin-based color indicator films incorporated with spray-dried Hibiscus extract microparticles. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 162, e111914, 2022. |
Páginas: |
1 - 15 |
ISSN: |
0963-9969 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111914 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Colorimetric films incorporated with anthocyanins as an indicator for freshness monitoring have aroused growing interest recently. The pH-sensing colorimetric film were developed based on pectin (HM), containing aqueous hibiscus extract microparticles (HAE). HAE microparticles were obtained by spray drying with different wall materials (Inulin -IN, maltodextrin- MD and their combination). The films were obtained on large scale by continuous casting. These films were characterized for physicochemical analysis, morphological structure, thermal and barrier properties, antioxidant activity, and color change at different pH. The addition of HAE microparticles caused relevant changes to HM-based films, such as in mechanical behavior and improved barrier property (11?22% WVTR reduction) depending on the type of wall material used and the concentration added. It was verified with the thermal stability of films, with a slight increase being observed. The color variation of smart films was entirely pH-dependent. Overall, the proposed color indicator films showed unique features and functionalities and could be used as an alternative natural pH indicator in smart packaging systems |
Palavras-Chave: |
Biopolymer films; Continuous casting; Intelligent packaging. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146969/1/P-Pectin-based-color-indicator-films-incorporated-with-spray-dried-Hibiscus.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
26/02/2008 |
Data da última atualização: |
21/07/2020 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
RAMALHO, A. R.; UTUMI, M. M.; VIEIRA JUNIOR, P. A.; MONTEIRO, R. P.; ROSA NETO, C.; RIVAS, F. A.; GODINHO, V. de P. C.; HOLANDA FILHO, Z. F.; FERNANDES, S. R.; COSTA, F. N.; ALVES, J. C.; COSTA, C. M. |
Afiliação: |
ANDRE ROSTAND RAMALHO, CPAF-RO; MARLEY MARICO UTUMI, CPAF-RO; PEDRO ABEL VIEIRA JUNIOR, CNPMS; RODRIGO PARANHOS MONTEIRO, CNPAB; CALIXTO ROSA NETO, CPAF-RO; Froylan Antônio Rivas, Emater-RO; VICENTE DE PAULO CAMPOS GODINHO, CPAF-RO; ZENILDO FERREIRA HOLANDA FILHO, CPAF-RO; Samuel Rodrigues Fernandes, CPAF-RO; Francisco Nascimento Costa, CPAF-RO; JOSE CLAUDIO ALVES, CPAF-RO; Cícero Mendes Costa, CPAF-RO. |
Título: |
Campanhas de produção de sementes de arroz e milho em comunidades rurais rondonienses. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
Porto Velho: Embrapa Rondônia, 2007. |
Páginas: |
16 p. |
Série: |
(Embrapa Rondônia. Documentos, 120). |
ISSN: |
0103-9865 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Objetivou-se, especificamente, com estas duas campanhas anual e consecutivas, disponibilizar e transferir tecnologias de produção sementes (sem fins comerciais) de arroz e milho em 125 comunidades rurais rondonienses. Procurou-se também demonstrar que, com orientações técnicas adequadas, seria possível aos pequenos produtores rurais, produzirem sementes com qualidade genética e tecnológica para o seu uso e da comunidade rural, impactando positivamente na melhoria da produtividade e da qualidade do produto produzido. |
Palavras-Chave: |
Amazônia Ocidental; Rondônia; Western Amazon. |
Thesagro: |
Arroz; Comunidade Rural; Milho; Oryza Sativa; Políticas Públicas; Produção de Sementes; Zea Mays. |
Thesaurus NAL: |
Community programs; Corn; Public policy; Rice; Seedling production. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/24650/1/doc120-arroz.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
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