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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  24/10/2019
Data da última atualização:  24/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RODRIGUES, E. M.; KARP, S. G.; MALUCELLI, L. C.; HELM, C. V.; ALVAREZ, T. M.
Afiliação:  Euderléia M. Rodrigues, Universidade Positivo; Susan G. Karp, UFPR; Lucca C. Malucelli, Universidade Positivo; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; Thabata M. Alvarez, Universidade Positivo.
Título:  Evaluation of laccase production by Ganoderma lucidum in submerged and solid-state fermentation using different inducers.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Journal of Basic Microbiology, v. 59, n. 8, p. 784-791, Aug. 2019.
DOI:  10.1002/jobm.201900084
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Laccases are multicopper oxidases with high potential for industrial applications. Several basidiomycete fungi are natural producers of this enzyme; however, the optimization of production and selection of inducers for increased productivity coupled with low costs is necessary. Lignocellulosic residues are important lignin sources and potential inducers for laccase production. Pinus taeda, a dominant source of wood?based products, has not been investigated for this purpose yet. The aim of this study was to evaluate the production of laccase by the basidiomycete fungus Ganoderma lucidum in the presence of different inducers in submerged and solid?state fermentation. The results of submerged fermentation in presence of 5 ?M CuSO4, 2mM ferulic acid, 0.1 g/L P. taeda sawdust, or 0.05 g/L Kraft lignin indicated that although all the tested inducers promoted increase in laccase activity in specific periods of time, the presence of 2mM ferulic acid resulted in the highest value of laccase activity (49 U/L). Considering the submerged fermentation, experimental design following the Plackett?Burman method showed that the concentrations of ferulic acid and P. taeda sawdust had a significant influence on the laccase activity. The highest value of 785 U/L of laccase activity on submerged fermentation was obtained on the seventh day of cultivation. Finally, solid?state fermentation cultures in P. taeda using ferulic acid or CuSO4 as inducers resulted in enzymatic activities of 144.62 and ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Lacase.
Thesagro:  Pinus Taeda.
Thesaurus Nal:  Ganoderma lucidum; Laccase; Solid state fermentation; Submerged fermentation.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF57005 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  07/02/2024
Data da última atualização:  16/02/2024
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  FERNANDES, J. S; SOUSA, V. A. de; AGUIAR, A. V. de.
Afiliação:  JULIANA SARDI FERNANDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; VALDERES APARECIDA DE SOUSA, CNPF; ANANDA VIRGINIA DE AGUIAR, CNPF.
Título:  Determinação do efeito da liofilização na viabilidade do pólen de Pinus taeda L.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 22., 2023, Colombo. Anais... Colombo: Embrapa Florestas, 2023. p. 13.
Série:  (Embrapa Florestas. Eventos técnicos & científicos, 1).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Conservação genética; Melhoramento florestal.
Thesagro:  Melhoramento Genético Vegetal; Pinus Taeda; Polinização.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/261847/1/EmbrapaFlorestas-2023-XXII-Evinci-13.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF58800 - 1UPCRA - DD
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