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Registros recuperados : 141 | |
42. | | CRISPIM, S. M. A.; FERNANDES, F. A.; FERNANDES, A. H. B. M.; CARDOSO, E. L. Produtividade de braquiarias na sub-regiao da Nhecolandia, Pantanal, MS-Brasil. In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 35., 1998, Botucatu. Anais... Botucatu: SBZ / UNESP-FMVZ, 1998. v.2 p.453-455. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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48. | | FERNANDES, A. H. B. M.; FERNANDES, F. A.; COMASTRI FILHO, J. A. Pecuária e aquecimento global. Corumbá: Embrapa Pantanal, 2011. 3 p. (Embrapa Pantanal. Artigo de Divulgação na Mídia, 146). Disponível também em: Portal do Agronegócio, Campo Grande News, Zoonews, Agronline, Agora MS, Sul News, Capitam Bado, Conselho Nac. da Pecuária de Corte, Grupo Cultivar, Movimento Nacional de Produtores, Cassilandia News, Bigma... Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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49. | | ROSCOE, R.; FERNANDES, F. A.; SCORZA JUNIOR, R. P.; MERCANTE, F. M. Partição do carbono decomposto do reservatório ativo no simulador century: análise de sensibilidade In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 27.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 11.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 9.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 6., 2006, Bonito, MS. A busca das raízes: anais. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2006. (Embrapa Agropecuária Oeste. Documentos, 82). 1 CD-ROM. FERTBIO. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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51. | | FERNANDES, A. H. B. M.; FERNANDES, F. A.; CRISPIM, S. M. A. Estoques de carbono e emissão de CO2 e CH4 de solos sob pastagens cultivadas e cerrado nativo do Pantanal, MS. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 28.; REUNIÃO BRASILEIRA DE MICORRIZAS, 12.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 10.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 7. 2008, Londrina. FertBio 2008: desafios para o uso do solo com eficiência e qualidade ambiental: anais... Londrina: Embrapa Soja: SBCS: IAPAR: UEL, 2008. p.96. Organizado por Adilson de Oliveira Junior, Regina Maria Vilas Bôas de Campos Leite, César de Castro, Fábio Álvares de Oliveira, Odilon Ferreira Saraiva. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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53. | | FERNANDES, A. H. B. M.; CARDOSO, E. L.; FERNANDES, F. A. Granulometria e conteúdos de carbono e nitrogênio do solo sob diferentes fitofisionomias da fazenda Nhumirim, Pantanal Sul-Mato-Grossense. In: SIMPÓSIO SOBRE RECURSOS NATURAIS E SOCIOECONÔMICOS DO PANTANAL, 6.; EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DO PANTANAL, 1., 2013, Corumbá, MS. Desafios e soluções para o Pantanal: resumos. Corumbá: Embrapa Pantanal, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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58. | | FERNANDES, F. A.; CARDOSO, E. L.; FERNANDES, A. H. B. M. Soil carbon and nitrogen stocks under natural forested savannah and cultivated pasture in the Pantanal, Mato Grosso do Sul, Brazil. In:INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON GREENHOUSE GASES IN AGRICULTURE, 2., 2016, Campo Grande, MS. Proceedings... Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 356-359. (Embrapa Gado de Corte. Documentos, 216). Coordenador Roberto Giolo de Almeida. II SIGEE. Disponível em: . Acesso em: 30 nov. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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Registros recuperados : 141 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria Tropical. Para informações adicionais entre em contato com cnpat.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios. |
Data corrente: |
17/01/2024 |
Data da última atualização: |
18/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
PORTO, E. C. M.; BRITO, E. S. de; RODRIGUES, S.; FERNANDES, F. A. N. |
Afiliação: |
ELAINE C. M. PORTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; SUELI RODRIGUES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; FABIANO A. N. FERNANDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ. |
Título: |
Effect of atmospheric cold plasma on the aroma of pineapple juice: improving fresh and fruity notes and reducing undesired pungent and sulfurous aromas. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Processes, v. 11, n. 2303, 2023. |
Páginas: |
12 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/pr11082303 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Pineapple aroma is characterized by several esters, which confers its fresh and fruity aroma. However, high concentrations of methyl hexanoate and thioesters bring an undesired pungently sweet aroma and sulfurous notes to pineapple juice. This study investigates the chemical effects of cold plasma on the aroma compounds and descriptors of pineapple juice, evaluating the effects of plasma on its esters and thioesters. Dielectric barrier discharge plasma was applied to pineapple juice, varying the excitation frequency (50 to 1000 Hz) and processing time (10 to 20 min) at constant voltage (20 kV). Plasma treatment induced successive demethylation of esters and the conversion of methyl esters into ethyl esters. Thioesters showed to be more stable under plasma treatment. Proper setting of plasma operating conditions enabled an improvement in the fresh and fruity descriptors of pineapple juice, a reduction of its undesired pungently sweet aroma, but an increase in the influence of sulfurous descriptors. Plasma treatment at 50 Hz reduced the undesired aromas of pineapple while maintaining its fresh and fruity descriptors. |
Palavras-Chave: |
Dielectric barrier discharge plasma; Plasma de descarga com barreira dielétrica; Química alimentar; Química dos alimentos. |
Thesagro: |
Abacaxi; Aroma; Qualidade. |
Thesaurus NAL: |
Ananas comosus var. comosus; Aromatic compounds; Food chemistry; Quality control. |
Categoria do assunto: |
-- W Química e Física |
Marc: |
LEADER 02141naa a2200313 a 4500 001 2160957 005 2024-01-18 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/pr11082303$2DOI 100 1 $aPORTO, E. C. M. 245 $aEffect of atmospheric cold plasma on the aroma of pineapple juice$bimproving fresh and fruity notes and reducing undesired pungent and sulfurous aromas.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a12 p. 520 $aPineapple aroma is characterized by several esters, which confers its fresh and fruity aroma. However, high concentrations of methyl hexanoate and thioesters bring an undesired pungently sweet aroma and sulfurous notes to pineapple juice. This study investigates the chemical effects of cold plasma on the aroma compounds and descriptors of pineapple juice, evaluating the effects of plasma on its esters and thioesters. Dielectric barrier discharge plasma was applied to pineapple juice, varying the excitation frequency (50 to 1000 Hz) and processing time (10 to 20 min) at constant voltage (20 kV). Plasma treatment induced successive demethylation of esters and the conversion of methyl esters into ethyl esters. Thioesters showed to be more stable under plasma treatment. Proper setting of plasma operating conditions enabled an improvement in the fresh and fruity descriptors of pineapple juice, a reduction of its undesired pungently sweet aroma, but an increase in the influence of sulfurous descriptors. Plasma treatment at 50 Hz reduced the undesired aromas of pineapple while maintaining its fresh and fruity descriptors. 650 $aAnanas comosus var. comosus 650 $aAromatic compounds 650 $aFood chemistry 650 $aQuality control 650 $aAbacaxi 650 $aAroma 650 $aQualidade 653 $aDielectric barrier discharge plasma 653 $aPlasma de descarga com barreira dielétrica 653 $aQuímica alimentar 653 $aQuímica dos alimentos 700 1 $aBRITO, E. S. de 700 1 $aRODRIGUES, S. 700 1 $aFERNANDES, F. A. N. 773 $tProcesses$gv. 11, n. 2303, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT) |
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