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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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21.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, M. M. de; SANTOS, C. A. F.; CORREA, L. C.; ARAÚJO, J. S.; RIBEIRO, H. L. C. Diversidade genética em acessos de goiabeira (Psidium guajava L.) de diferentes origens geográficas avaliadas por marcadores microssatélites. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMI-ÁRIDO, 4., 2009, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2009. p. 94-100. (Embrapa Semi-Árido. Documentos, 221)

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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22.Imagem marcado/desmarcadoPADILHA, C. V. da S.; BIASOTO, A. C. T.; CORREA, L. C.; LIMA, M. dos S.; PEREIRA, G. E. Phenolic compounds and antioxidant activity of commercial tropical red wines (Vitis vinifera) from the São Francisco Valley, Brazil. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON TROPICAL WINES, 5., 2016, Petrolina. Book of abstracts... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2016. p. 58.

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23.Imagem marcado/desmarcadoPADILHA, C. V. da S.; BIASOTO, A. C. T.; CORREA, L. C.; LIMA, M. dos S.; PEREIRA, G. E. Phenolic compounds profile and antioxidant activity of commercial tropical red wines (Vitis vinifera L.) from São Francisco Valley, Brazil. Journal of Food Biochemistry, p. 1-9, out. 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.

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24.Imagem marcado/desmarcadoBARBARÁ, J. A.; NICOLLI, K. P.; BIASOTO, A. C. T.; SILVA E. A. S.; CORREA, L. C.; ZINI, C. A. Phenolic content, physical-chemical composition and antioxidant activity of Syrah wines elaborated in São Francisco Valley during ripening. In: WORLD VINE AND WINE CONGRESS, 39.; GENERAL ASSEMBLY OF THE OIV, 14., 2016, Bento Gonçalves. Vitiviniculture: technological advances to market challenges: abstracts. Bento Gonçalves: International Organisation of Vine and Wine, 2016. 1 Pen drive.

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25.Imagem marcado/desmarcadoVUOLO, M. M.; BATISTA, A. G.; BIASOTO, A. C. T.; CORREA, L. C.; MARÓSTICA JÚNIOR, M. R.; LIU, R. H. Red-jambo peel extract shows antiproliferative activity against HepG2 human hepatoma cells. Food Research International, v. 124, p. 93-100, 2019.

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26.Imagem marcado/desmarcadoCORREA, L. C.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E.; SILVA, P. T. de S. e; RYBKA, A. C. P. Desenvolvimento e validação de metodologia para a determinação de compostos fenólicos em vinhos brancos e tintos por cromatografia líquida de alta eficiência (CLAE). In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE CROMATOGRAFIA E TÉCNICAS RELACIONADAS, 14., 2012, Florianópolis. Livro de resumos... Florianópolis: [s.n.], 2012. p. 320.

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27.Imagem marcado/desmarcadoCORREA, L. C.; RYBKA, A. C. P.; BIASOTO, A. C. T.; SILVA, P. T. de S. e; PEREIRA, G. E. Desenvolvimento de metodologia para detecção e quantificação de compostos fenólicos em vinhos. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2014. 20 p. (Embrapa Semiárido. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 119).

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.

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28.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. T.; SILVA, E. de O.; FIGUEIREDO, M. C. B. de; CORREA, L. C.; ARAGAO, F. A. S. de. Pós-colheita do melão amarelo "goldex" cultivado sob adubação verde e plantio direto com diferentes coberturas. Irriga, Botucatu, v. 21, n. 4, p. 764-778, 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Semiárido.

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29.Imagem marcado/desmarcadoCORRÊA. L. C.; SANTOS, C. A. F.; LIMA, G. P. P.; RODRIGUES, M. A.; RIBEIRO, H. L. C. Aspectos químicos e bioquímicos em goiabas e araçás do banco ativo de germoplasma da Embrapa Semiárido. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 12., 2009, Fortaleza. Desafios para produção de alimentos e bioenergia. Fortaleza: SBFV: UFC: Embrapa Agroindústria Tropical, 2009. 1 CD-ROM.

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30.Imagem marcado/desmarcadoCORREA, L. C.; RYBKA, A. C. P.; SILVA, P. T. de S. e; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E. Determinação de açúcares em mosto, sucos de uva e vinho por cromatografia líquida de alta eficiência (Clae). Petrolina: Embrapa Semiárido, 2013. 15 p. (Embrapa Semiárido. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 112).

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31.Imagem marcado/desmarcadoCORREA, L. C.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E.; SILVA, P. T. de S. e; RYBKA, A. C. P. Determinação de compostos fenólicos em vinhos produzidos na região do submédio do vale do são francisco por cromatografia líquida de alta eficiência (CLAE). In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE CROMATOGRAFIA E TÉCNICAS RELACIONADAS, 14., 2012, Florianópolis. Livro de resumos... Florianópolis: [s.n.], 2012. p. 321.

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32.Imagem marcado/desmarcadoCORRÊA, L. C.; SANTOS, C. A. F.; LIMA, G. P. P.; RODRIGUES, M. A.; COSTA, T. P. P. Similaridade genética entre acessos de goiabeiras e araçazeiros baseada em marcadores moleculares AFLP. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 33, n. 3, p. 859-867, 2011.

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33.Imagem marcado/desmarcadoNATIVIDADE, M. M. P.; CORREA, L. C.; SOUZA, S. V. C. de; PEREIRA, G. E.; LIMA, L. C. de O. Simultaneous analysis of 25 phenolic compounds in grape juice for HPLC: Method validation and characterization of São Francisco Valley samples. Microchemical Journal, New York, v. 110, p. 665-674, abr. 2013.

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34.Imagem marcado/desmarcadoCORRÊA, L. C.; SANTOS, C. A. F.; LIMA, G. P. P.; OLIVEIRA, M. M. de; ARAÚJO, J. S. Vitamina C em goiabas do banco ativo de germoplasma da Embrapa Semiárido. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 12., 2009, Fortaleza. Desafios para produção de alimentos e bioenergia. Fortaleza: SBFV: UFC: Embrapa Agroindústria Tropical, 2009. 1 CD-ROM.

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35.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, C. A. F.; CORREA, L. C.; RIBEIRO, H. L. C.; OLIVEIRA, M. M. de; ARAÚJO, J. S. Transferência de primers SSRs de Allium fistulosum para A. cepa. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 27, n. 2, p. S3419-3422, ago. 2009.  1 CD-ROM. Suplemento. Edição dos Trabalhos do 49 Congresso Brasileiro de Olericultura, Águas de Lindóia, ago. 2009.

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36.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, W. P. de; CORREA, L. C.; MIRANDA, M. S.; CAMARGO, A. C. de; LIMA, M. A. C. de; BIASOTO, A. C. T. Compartive phenolic profile and antiradical activity of syrah wine and its manufature by-products. In: WORLD VINE AND WINE CONGRESS, 39.; GENERAL ASSEMBLY OF THE OIV, 14., 2016, Bento Gonçalves. Vitiviniculture: technological advances to market challenges: abstracts. Bento Gonçalves: International Organisation of Vine and Wine, 2016. 1 Pen drive.

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37.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, I. G. de; CARDOSO, A.; SILVA, I. S.; NOGUEIRA, E. T. da S.; SANTOS, R. de B.; CORREA, L. C.; BIASOTO, A. C. T. Influência da vinificação em talha na composição físico-química e fenólica de vinho tinto de região tropical. Research, Society and Development, v. 10, n. 9, e49110918274, 2021.

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38.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, A. P. A.; SILVA, A. de S.; SILVA, I. S.; NUNES, G. da S.; CORREA, L. C.; BIASOTO, A. C. T.; DRUZIAN, J. I. Influência da adição de chip de Carvalho francês no perfil de compostos fenólicos do vinho base para espumante Viognier branco. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 16., 2019, Ica, Peru. Desierto: pasión vitivinícola en Latinoamérica. Ica: Asociacion Peruana de Enologos: Organización Internacional de la Viña y del Vino, 2019. p. 191-194.

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39.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHO, E. S. S. de; BIASOTO, A. C. T.; CORREA, L. C.; NASCIMENTO, D. C. do; LIMA, M. A. C. de; DRUZIAN, J. I. Influência do estádio da maturação da uva no teor de compostos fenólicos e capacidade antioxidante do vinho tinto touriga nacional do Vale do São Francisco. In: ENCONTRO NACIONAL DA AGROINDÚSTRIA, 4., 2018, Bananeiras. Anais... Bananeiras: UFPB: CABA, 2018.

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40.Imagem marcado/desmarcadoPADILHA, C. V. S.; BIASOTO, A. C. T.; CORREA, L. C.; LIMA, M. S.; BORDIGNON-LUIZ, M. T.; PEREIRA, G. E. Anthocyanin composition of young red wine cv. Ruby Cabernet and Syrah: effect of time and storage conditions. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 13., 2015, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho: Associação Brasileira de Enologia, 2015. 1 Pen drive.

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Biblioteca(s):  Embrapa Cocais; Embrapa Florestas; Embrapa Roraima.
Data corrente:  18/02/2016
Data da última atualização:  07/07/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  WAGNER, F. H.; HÉRAULT, B.; BONAL, D.; STAHL, C.; ANDERSON, L. O.; BAKER, T. R.; BECKER, G. S.; BEECKMAN, H.; SOUZA, D. B.; BOTOSSO, P. C.; BOWMAN, D. M. J. S.; BRÄUNING, A.; BREDE, B.; BROWN, F. I.; CAMARERO, J. J.; CAMARGO, P. B.; CARDOSO, F. C. G.; CARVALHO, F. A.; CASTRO, W.; CHAGAS, R. K.; CHAVE, J.; CHIDUMAYO, E. N.; CLARK, D. A.; COSTA, F. R. C.; COURALET, C.; MAURICIO, P. H. da S.; DALITZ, H.; CASTRO, V. R. de; MILANI, J. E. de F.; OLIVEIRA, E. C. de; ARRUDA, L. de S.; DEVINEAU, JEAN-LOUIS; DREW, D. M.; DÜNISCH, O.; DURIGAN, G.; ELIFURAHA, E.; FEDELE, F.; FEDELE, L. F.; FIGUEIREDO FILHO, A.; FINGER, C. A. G.; FRANCO, A. C.; FREITAS JÚNIOR, J. L.; GALVÃO, F.; GEBREKIRSTOS, A.; GLINIARS, R.; GRAÇA, P. M. L. de A.; GRIFFITHS, A. D.; GROGAN, J.; GUAN, K.; HOMEIER, J.; KANIESKI, M. R.; KHO, L. K.; KOENIG, J.; KREPKOWSKI, J.; LEMOS-FILHO, J. P.; LIEBERMAN, D.; LIEBERMAN, M. E.; LISI, C. S.; SANTOS, T. L.; LÓPEZ AYALA, J. L.; MAEDA, E. E.; MALHI, Y.; MARIA, V. R. B.; MARQUES, M. C. M.; MARQUES, R.; CHAMBA, H. M.; MBWAMBO, L.; MELGAÇO, K. L. L.; MENDIVELSO, H. A.; MURPHY, B. P.; O’BRIEN, J. J.; OBERBAUER, S. F.; OKADA, N.; PÉLISSIER, R.; PRIOR, L. D.; ROIG, F. A.; ROSS, M.; ROSSATTO, D. R.; ROSSI, V.; ROWLAND, L.; RUTISHAUSER, E.; SANTANA, H.; SCHULZE, M.; SELHORST, D.; SILVA, W. R.; SILVEIRA, M.; SPANNL, S.; SWAINE, M. D.; TOLEDO, J. J.; TOLEDO, M. M.; TOLEDO, M.; TOMA. T.; TOMAZELLO FILHO, M.; VALDEZ HERNÁNDEZ, J. I.; VERBESSELT, J.; VIEIRA, S. A.; VINCENT, G.; CASTILHO, C. V. de; VOLLAND, F.; WORBES, M.; ZANON, M. L. B.; ARAGÃO, L. E. O. C.
Afiliação:  FABIEN H. WAGNER, Remote Sensing Division, National Institute for Space Research - INPE; BRUNO HÉRAULT, CIRAD, UMR Ecologie des Forêts de Guyane; DAMIEN BONAL, INRA; CLÉMENT STAHL, Department of Biology, University of Antwerp; LIANA O. ANDERSON, National Center for Monitoring and Early Warning of Natural Disasters; TIMOTHY R. BAKER, School of Geography, University of Leeds; GABRIEL SEBASTIAN BECKER, Institute of Botany, University of Hohenheim; HANS BEECKMAN, Laboratory for Wood Biology and Xylarium, Royal Museum for Central Africa; DANILO BOANERGES SOUZA, Programa de Pós-graduação em Ciências de Florestas Tropicais, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; PAULO CESAR BOTOSSO, CNPF; DAVID M. J. S. BOWMAN, School of Biological Sciences, University of Tasmania; ACHIM BRÄUNING, Institute of Geography, University of Erlangen-Nuremberg; BENJAMIN BREDE, Laboratory of Geo-information Science and Remote Sensing, Wageningen University; FOSTER IRVING BROWN, Centro de Ciências Biológicas e da Natureza, Laboratório de Botânica e Ecologia Vegetal; JESUS JULIO CAMARERO, Instituto Pirenaico de Ecologia, Consejo Superior de Investigaciones Cientificas; PLÍNIO BARBOSA CAMARGO, Centro de Energia Nuclear na Agricultura, Laboratório de Ecologia Isotópica, Universidade de São Paulo; FERNANDA C.G. CARDOSO, Departamento de Botânica, Universidade Federal do Paraná; FABRÍCIO ALVIM CARVALHO, Departamento de Botânica, Universidade Federal de Juiz de Fora (UFJF); WENDESON CASTRO, Programa de Pós-Graduação Ecologia e Manejo de Recursos Naturais, Universidade Federal do Acre; RUBENS KOLOSKI CHAGAS, Departamento de Ecologia do Instituto de Biociências, Universidade de São Paulo (USP); JÉROME CHAVE, UMR 5174 Laboratoire Evolution et DiversitéBiologique, CNRS & UniversitéPaul Sabatier, Toulouse; EMMANUEL N. CHIDUMAYO, Biological Sciences Department, University of Zambia; DEBORAH A. CLARK, Department of Biology, University of Missouri-St. Louis; FLAVIA REGINA CAPELLOTTO COSTA, Coordenação de Pesquisas em Biodiversidade, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; CAMILLE COURALET, Laboratory for Wood Biology and Xylarium, Royal Museum for Central Africa; PAULO HENRIQUE DA SILVA, Centro de Ciências Biológicas e da Natureza, Laboratóio de Botânica e Ecologia Vegetal; HELMUT DALITZ, Institute of Botany, University of Hohenheim; VINICIUS RESENDE DE CASTRO, Departamento de Engenharia Florestal, Universidade Federal de Viçosa; JAÇANAN ELOISA DE FREITAS MILANI, Departamento de Engenharia Florestal, Universidade Federal do Paraná; EDILSON CONSUELO DE OLIVEIRA, Centro de Ciêcias Biológicas e da Natureza, Laboratório de Botânica e Ecologia Vegetal, Universidade Federal do Acre; LUCIANO DE SOUZA ARRUDA, Prefeitura Municipal de Rio Branco; JEAN-LOUIS DEVINEAU, Département Hommes, Natures, Sociétés, Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) et UMR 208 Patrimoines Locaux et Gouvernance; DAVID M. DREW, Dept. Forest and Wood Science, University of Stellenbosch; OLIVER DÜNISCH, Meisterschule Ebern für das Schreinerhandwerk; GISELDA DURIGAN, Floresta Estadual de Assis; ELISHA ELIFURAHA, Tanzania Forestry Research Institute (TAFORI); MARCIO FEDELE, Departamento de Ciências Florestais, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo; LIGIA FERREIRA FEDELE, Departamento de Ciências Florestais, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo; AFONSO FIGUEIREDO FILHO, Departamento de Engenharia Florestal – DEF, Universidade Estadual do Centro-Oeste; CÉSAR AUGUSTO GUIMARÃES FINGER, Departamento de Ciências Florestais, Centro de Ciências Rurais, Universidade Federal de Santa Maria; AUGUSTO CÉSAR FRANCO, Departamento de Botânica, Laboratório de Fisiologia Vegetal, Universidade de Brasília; JOÃO LIMA FREITAS JÚNIOR, Programa de Pós-Graduação Ecologia e Manejo de Recursos Naturais, Universidade Federal do Acre; FRANKLIN GALVÃO, Departamento de Engenharia Florestal, Universidade Federal do Paraná; ASTER GEBREKIRSTOS, World Agroforestry Centre (ICRAF); ROBERT GLINIARS, Institute of Botany, University of Hohenheim; PAULO MAURÍCIO LIMA DE ALENCASTRO, Coordenação de Pesquisa em Ecologia, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; ANTHONY D. GRIFFITHS, Research Institute for Environment and Livelihoods, Charles Darwin University; JAMES GROGAN, Department of Biological Sciences, Mount Holyoke College; KAIYU GUAN, Department of Earth System Science, Stanford University; JÜRGEN HOMEIER, Department of Plant Ecology, Albrecht von Haller Institute of Plant Sciences, University of Göttingen; MARIA RAQUEL KANIESKI, Departamento de Engenharia Florestal, Universidade do Estado de Santa Catarina; LIP KHOON KHO, Tropical Peat Research Institute, Biological Research Division, Malaysian Palm Oil Board; JENNIFER KOENIG, Research Institute for Environment and Livelihoods, Charles Darwin University; JULIA KREPKOWSKI, Institute of Geography, University of Erlangen-Nuremberg; JOSÉ PIRES LEMOS-FILHO, Departamento de Botânica, Instituto de Ciências Biologicas, Universidade Federal de Minas Gerais; DIANA LIEBERMAN, Division of Science & Environmental Policy, California State University Monterey Bay; MILTON EUGENE LIEBERMAN, Division of Science & Environmental Policy, California State University Monterey Bay; CLAUDIO SERGIO LISI, Departamento de Ciências Florestais, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo; TOMAZ LONGHI SANTOS, Departamento de Engenharia Florestal, Universidade Federal do Paraná; JOSÉ LUIS LÓPEZ AYALA, Programa Forestal, Colegio de Postgraduados; EDUARDO EIJJI MAEDA, Department of Geosciences and Geography, University of Helsinki; YADVINDER MALHI, School of Geography and the Environment, University of Oxford; VIVIAN R.B. MARIA, Departamento de Ciências Florestais, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo; MARCIA C. M. MARQUES, Departamento de Botânica, Universidade Federal do Paraná; RENATO MARQUES, Departamento de Solos e Engenharia Agrícola, Universidade Federal do Paraná; HECTOR MAZA CHAMBA, Laboratoria de Dendrochronologia y Anatomia de Maderas Espinoza; LAWRENCE MBWAMBO, Tanzania Forestry Research Institute (TAFORI); KARINA LIANA LISBOA MELGAÇO, Coordenação de Pesquisas em Biodiversidade, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; HOOZ ANGELA MENDIVELSO, Instituto Pirenaico de Ecologia, Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (IPE-CSIC); BRETT P. MURPHY, Research Institute for the Environment and Livelihoods, Charles Darwin University; JOSEPH J. O’BRIEN, Center for Forest Disturbance Science, USDA Forest Service; STEVEN F. OBERBAUER, Department of Biological Sciences, Florida International University; NAOKI OKADA, Graduate School of Agriculture, Kyoto University; RAPHAËL PÉLISSIER, Institut Français de Pondicherry; LYNDA D. PRIOR, School of Biological Sciences, University of Tasmania; FIDEL ALEJANDRO ROIG, Tree Ring and Environmental History Laboratory, Instituto Argentino de Nivología, Glaciología y Ciencias Ambientales – CONICET; MICHAEL ROSS, Department of Earth and Environment, Southeast Environmental Research Center, Florida International University; DAVI RODRIGO ROSSATTO, Departamento de Biologia Aplicada, FCAV, Universidade Estadual Paulista, UNESP; VIVIEN ROSSI, UR B&SEF (Biens et services des écosystèmes forestiers tropicaux), CIRAD; LUCY ROWLAND, School of Geosciences, University of Edinburgh; ERVAN RUTISHAUSER, CarboForExpert; HELLEN SANTANA, Coordenação de Pesquisas em Biodiversidade, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; MARK SCHULZE, HJ Andrews Experimental Forest, Oregon State University; DIOGO SELHORST, Ibama; WILLIAMAR RODRIGUES SILVA, PRONAT – Programa de Pós-Graduação em Recurso Naturais, Universidade Federal de Roraima; MARCOS SILVEIRA, Centro de Ciências Biológicas e da Natureza, Laboratóio de Botânica e Ecologia Vegetal, Universidade Federal do Acre; SUSANNE SPANNL, Institute of Geography, University of Erlangen-Nuremberg; MICHAEL D. SWAINE, School of Biological Sciences, University of Aberdeen; JOSÉ JULIO TOLEDO, Departamento de Ciências Ambientais, Universidade Federal do Amapá; MARCOS MIRANDA TOLEDO, CPACP; MARISOL TOLEDO, Instituto Boliviano de Investigacion Forestal (IBIF), Universidad Autonoma Gabriel René Moreno; TAKESHI TOMA, Department of Forest Vegetation, Forestry and Forest Products Research Institute (FFPRI); MARIO TOMAZELLO FILHO, Departamento de Ciências Florestais, Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz; JUAN IGNACIO VALDEZ HERNÁNDEZ, Programa Forestal, Colegio de Postgraduados; JAN VERBESSELT, Laboratory of Geo-information Science and Remote Sensing, Wageningen University; SIMONE APARECIDA VIEIRA, Núcleo de Estudos e Pesquisas Ambientais (NEPAM), Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP); GRÉGOIRE VINCENT, UMR AMAP (botAnique et bioinforMatique de l’Architecture des Plantes), IRD; CAROLINA VOLKMER DE CASTILHO, CNPS; FRANZISKA VOLLAND, Institute of Geography, University of Erlangen-Nuremberg; MARTIN WORBES, Crop Production Systems in the Tropics, Georg-August-University; MAGDA LEA BOLZAN ZANON, Departamento de Engenharia Florestal, Centro de Educação Superior Norte, Universidade Federal de Santa Maria; LUIZ E.O.C. ARAGÃO, College of Life and Environmental Sciences, University of Exetex.
Título:  Climate seasonality limits leaf carbon assimilation and wood productivity in tropical forests.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Biogeosciences, v. 13, n. 8, p. 2537-2562, Apr. 2016.
DOI:  10.5194/bg-13-2537-2016
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The seasonal climate drivers of the carbon cy- cle in tropical forests remain poorly known, although these forests account for more carbon assimilation and storage than any other terrestrial ecosystem. Based on a unique combina- tion of seasonal pan-tropical data sets from 89 experimental sites (68 include aboveground wood productivity measure- ments and 35 litter productivity measurements), their asso- ciated canopy photosynthetic capacity (enhanced vegetation index, EVI) and climate, we ask how carbon assimilation and aboveground allocation are related to climate seasonal- ity in tropical forests and how they interact in the seasonal carbon cycle. We found that canopy photosynthetic capacity seasonality responds positively to precipitation when rain- fall is < 2000 mm yr-1 (water-limited forests) and to radia- tion otherwise (light-limited forests). On the other hand, in- dependent of climate limitations, wood productivity and lit- terfall are driven by seasonal variation in precipitation and evapotranspiration, respectively. Consequently, light-limited forests present an asynchronism between canopy photosyn- thetic capacity and wood productivity. First-order control by precipitation likely indicates a decrease in tropical forest pro- ductivity in a drier climate in water-limited forest, and in cur- rent light-limited forest with future rainfall < 2000 mm yr-1.
Thesagro:  Carbono; Floresta tropical; Madeira; Mudança Climática.
Thesaurus NAL:  Carbon sinks; Climate change; Tropical forests; Wood.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/145152/1/2016-P.Botosso-Climate-seasonality-limits.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF54763 - 1UPCAP - DD
CPACP1556 - 1UPCAP - DD634.956W132c2016.00019
CPAF-RR15329 - 1UPCAP - DDS2016.092S2016.092
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