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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  11/01/2022
Data da última atualização:  14/02/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PAULA, N. M.; SILVA, K. da; BRUGNARI, T.; HAMINIUK, C. W. I.; MACIEL, G. M.
Afiliação:  NIGELLA MENDESDE PAULA, UTFPR; KRISLE DA SILVA, CNPF; TATIANE BRUGNARI, UTFPR; CHARLES WINDSON ISIDORO HAMINIUK, UTFPR; GISELLE MARIA MACIEL, UTFPR.
Título:  Biotechnological potential of fungi from a mangrove ecosystem: enzymes, salt tolerance and decolorization of a real textile effluent.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Microbiological Research, v. 254 126899, Jan. 2022. 11 p.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.micres.2021.12689
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The mangrove is an ecosystem bounded by the line of the largest tide in size that occurs in climatic and subtropical regions. In this environment, microorganisms and their enzymes are involved in a series of transformations and nutrient cycling. To evaluate the biotechnological potential of fungi from a mangrove ecosystem, samples from mangrove trees were collected at the Paranagu´a Estuarine Complex in Brazil and 40 fungal isolates were obtained, cultivated, and screened for hydrolytic and ligninolytic enzymes production, adaptation to salinity and genetic diversity. The results showed a predominance of hydrolytic enzymes and fungal tolerance to ≤ 50 g L􀀀 1 sodium chloride (NaCl) concentration, a sign of adaptive halophilia. Through morphological and molecular analyses, the isolates were identified as: Trichoderma atroveride, Microsphaeropsis arundinis, Epicoccum sp., Trichoderma sp., Gliocladium sp., Geotrichum sp. and Cryphonectria sp. The ligninolytic enzymatic potential of the fungi was evaluated in liquid cultures in the presence and absence of seawater and the highest activity of laccase among isolates was observed in the presence of seawater with M. arundinis (LB07), which produced 1,037 U L􀀀 1. Enzymatic extracts of M. arundinis fixed at 100 U L􀀀 1 of laccase partially decolorized a real textile effluent in a reaction without pH adjustment and chemical mediators. Considering that mangrove fungi are still few explored, the results bri... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Lacase; Microsphaeropsis arundinis.
Thesagro:  Corante; Salinidade.
Thesaurus Nal:  Dyes; Laccase; Salinity; Trametes villosa.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF57999 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  17/02/2016
Data da última atualização:  19/11/2019
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  PICOLOTTO, P. R. D.; FALAVIGNA, V. da S.; PASQUALI, G.; REVERS, L. F.
Afiliação:  LUIS FERNANDO REVERS, CNPUV.
Título:  Study of the biotechnological potential use of galactinol synthase (MdGolS) as a marker of the ecodormancy process in apple buds.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONGRESS OF PLANT MOLECULAR BIOLOGY, 11., 2015, Iguassu Falls. Abstracts. [S.l.]: International Society for Plant Molecular Biology, 2015. p. 725.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Apple.
Thesagro:  Maçã.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV16377 - 1UPCSP - PPSP00
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