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Registros recuperados : 57 | |
23. | | ALVARENGA, A. D.; MIGLIORINI, F. L.; TEODORO, K. B. R.; FACURE, M. H. M.; CORREA, D. S. Nanofibras poliméricas modificadas com óxido de grafeno aplicadas na remoção de corante em solução aquosa. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 4., 2019, São Carlos, SP. Ciência, inovação e mercado: anais. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2019. Editores: Paulino Ribeiro Villas-Boas, Maria Alice Martins, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Ladislau Martin Neto. SIAGRO 2019. 521-525 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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26. | | TEODORO, K. B. R.; MIGLIORINI, F. L.; FACURE, M. H. M.; SANFELICE, R. C.; MARTINS, D.; CORREA, D. S. Novel chemical sensors based on green composite materials for environmental analysis. In: KUMAR, V.; GULERIA, P.; RANJAN, S.; DASGUPTA. N.; LICHTFOUSE, E. (ed.). Nanosensors for Environment, Food and Agriculture, v. 1, 2021. 109 - 138 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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36. | | ANDRE, R. S.; FACURE, M. H. M.; PEREIRA, T. S.; MIGLIORINI, F. L.; MERCANTE, L. A.; CORREA, D. S. SENSORES QUÍMICOS BASEADOS EM FIBRAS ELETROFIADAS. In: MERCANTE, L. A.; CORRÊA, D. S. (org.). Eletrofiação e nanofibras: fundamentos e aplicações. Ponta Grossa, PR: Atena Editora, 2023. cap. 12. 291-322 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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37. | | SCHNEIDER, R.; FACURE, M. H. M.; CHAGAS, P. A. M.; ANDRE, R. S.; SANTOS, D. M. dos; CORREA, D. S. Tailoring the surface properties of micro/nanofibers using 0D, 1D, 2D, and 3D nanostructures: A review on post-modification methods. Advanced Materials Interfaces, a. 2100430, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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38. | | MERCANTE, L. A.; FACURE, M. H. M.; LOCILENTO, D. A.; SANFELICE, R. C.; MIGLIORINI, F. L.; MATTOSO, L. H. C.; CORREA, D. S. Adsorção de contaminantes orgânicos em nanofibras compósitas de PMMA-óxido de grafeno reduzido. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 9., 2017, São Carlos. Anais ... São Carlos: Embrapa Instrumentação, 2017. p.365-368. Editores: Caue Ribeiro de Oliveira, Elaine Cristina Paris, Luiz Henrique Capparelli Mattoso, Marcelo Porto Bemquerer, Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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39. | | SANTOS, D. M. dos; CARDOSO, R. M.; MIGLIORINI, F. L.; FACURE, M. H. M.; MERCANTE, L. A.; MATTOSO, L. H. C.; CORREA, D. S. Advances in 3D printed sensors for food analysis. Trends in Analytical Chemistry, v. 154, 11667, 2022. 1 - 20 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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40. | | CARDOSO, R. M.; PEREIRA, T. S.; FACURE, M. H. M.; SANTOS, D. M.; MERCANTE, L. A.; MATTOSO, L. H. C.; CORREA, D. S. Current progress in plant pathogen detection enabled by nanomaterials-based (bio)sensors. Sensors and Actuators Reports, v. 4, 100068, 2022. 18 p. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
28/09/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
ANDRE, R. S.; CAMPANER, K.; FACURE, M. H. M.; MERCANTE, L. A.; BOGUSZ, S.; CORREA, D. S. |
Afiliação: |
DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA. |
Título: |
Nanocomposite-based chemiresistive electronic nose and application in coffee analysis. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
ACS Food Science Technology, v. 1, 2021. |
Páginas: |
1464-1471 |
DOI: |
https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.1c00173 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The demand for accurate and rapid quality inspection of agricultural and food products has progressively increased since it is one of the important key attributes in determining consumer preference. In this sense, electronic nose (e-nose) devices capable of capturing a “smellprint” of food products, combined to pattern recognition tools are advantageous for the discrimination of similar complex mixtures. The design of the sensing units composing the e-nose requires a judicious choice of materials with distinct selectivity and specificity for achieving outstanding performance. The present work reports on the development of an e-nose based on nanocomposites obtained by the combination of ZnO, In2O3, and ZnO/In2O3 nanoparticles with polypyrrole and poly(styrenesulfonate). The sensor array was composed by six sensing units, which were exposed to 17 coffee samples. The coffee samples were successfully discriminated by quality level with the aid of principal components analysis and Euclidian distances by dendrograms. Therefore, the sensor array made with nanocomposites is promising as an alternative tool for monitoring the quality and classification of coffee samples. |
Palavras-Chave: |
Conducting polymer; Semiconductor nanoparticles; Sensor array. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01909naa a2200241 a 4500 001 2134826 005 2022-06-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.1c00173$2DOI 100 1 $aANDRE, R. S. 245 $aNanocomposite-based chemiresistive electronic nose and application in coffee analysis.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a1464-1471 520 $aThe demand for accurate and rapid quality inspection of agricultural and food products has progressively increased since it is one of the important key attributes in determining consumer preference. In this sense, electronic nose (e-nose) devices capable of capturing a “smellprint” of food products, combined to pattern recognition tools are advantageous for the discrimination of similar complex mixtures. The design of the sensing units composing the e-nose requires a judicious choice of materials with distinct selectivity and specificity for achieving outstanding performance. The present work reports on the development of an e-nose based on nanocomposites obtained by the combination of ZnO, In2O3, and ZnO/In2O3 nanoparticles with polypyrrole and poly(styrenesulfonate). The sensor array was composed by six sensing units, which were exposed to 17 coffee samples. The coffee samples were successfully discriminated by quality level with the aid of principal components analysis and Euclidian distances by dendrograms. Therefore, the sensor array made with nanocomposites is promising as an alternative tool for monitoring the quality and classification of coffee samples. 653 $aConducting polymer 653 $aSemiconductor nanoparticles 653 $aSensor array 700 1 $aCAMPANER, K. 700 1 $aFACURE, M. H. M. 700 1 $aMERCANTE, L. A. 700 1 $aBOGUSZ, S. 700 1 $aCORREA, D. S. 773 $tACS Food Science Technology$gv. 1, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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