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Registros recuperados : 300 | |
101. | | SOUSA, D. R. de; SHIOTSUKI, L.; LOBO, R. N. B.; FACO, O.; MARTINS JUNIOR, C. T.; ALVES, A. A. C. Estimativa de parâmetros genéticos para prolificidade em ovinos da raça Morada Nova. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 8., 2013, Fortaleza. [Anais...]. [Sobral: Universidade Estadual Vale do Acaraú; Embrapa Caprinos e Ovinos, 2013]. 3 f. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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102. | | CARDOSO, C. C.; SILVA, E. C. da; PIMENTEL, C. M.; CAETANO, A. R.; FACO, O.; PAIVA, S. R. Estimativa inicial de erros de paternidade em um programa de melhoramento genético de caprinos leiteiros. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 49., 2012, Brasília. A produção animal no mundo em transformação: anais. Brasília, DF: SBZ, 2012. 3 p. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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103. | | CARDOSO, C. C.; SILVA, E. C. da; PIMENTEL, C. M.; CAETANO, A. R.; FACO, O.; PAIVA, S. R. Estimativa inicial de erros de paternidade em um programa de melhoramento genético de caprinos leiteiros. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 49., 2012, Brasília, DF. A produção animal no mundo em transformação: anais. Brasília, DF: SBZ, 2012. 3 f. 3 p. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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104. | | BRAGA, L. I. G.; ANDRIOLI, A.; PINHEIRO, R. R.; SILVA, M. V. G. B.; FACO, O.; SIDER, L. H. Caracterização fenotípica de animais de propriedades com incidência de artrite encefalite caprina para a condução de um estudo de associação genômica ampla. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 10., 2021, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2022. p. 23-24. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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105. | | BRAGA, L. I. G.; PINHEIRO, R. R.; SILVA, M. V. G. B.; FACO, O.; ANDRIOLI, A.; SIDER, L. H. Caracterização fenotípica de animais de propriedades com incidência de artrite encefalite caprina para a condução de um estudo de associação genômica ampla. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 11., 2022, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2023. p. 18-19. (Embrapa Caprinos e Ovinos. Eventos técnicos & científicos). Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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106. | | FACO, O.; FERNANDES JUNIOR, G. A.; RODRIGUEZ, N. C. M.; LOBO, R. N. B.; VILLELA, L. C. V. Endogamia dos recursos genéticos nativos controlados pelo GENECOC. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2008, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2008. p. 514. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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107. | | CÂNDIDO, M, J. D.; SILVA, R. G. da; NEIVA, J. N. M.; FACO, O.; BENEVIDES, Y. I.; FARIAS, S. F. Fluxo de biomassa em capim-tanzânia pastejado por ovinos sob três períodos de descanso. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 35, n. 6, p. 2234-2242, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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108. | | FACÓ, O.; FERNANDES JÚNIOR, G. A.; VILLELA, L. C. V.; LÔBO, R. N. B.; PAIVA, S. R. Evolução do rebanho ovino da raça Morada Nova da Embrapa Caprinos. SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2008, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia: Fundação de Apoio à Pesquisa Científica e Tecnológica - FUNCREDI, 2008. p.515. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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109. | | FACO, O.; FERNANDES JÚNIOR, G. A.; VILLELA, L. C. V.; LOBO, R. N. B.; PAIVA, S. R. Evolução do rebanho ovino da raça Morada Nova da Embrapa Caprinos. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2008, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2008. p. 515. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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110. | | VILLELA, L. C. V.; FERNANDES JÚNIOR, G. A.; FACO, O.; LOBO, R. N. B.; PAIVA, S. R. Evolução do rebanho ovino da raça Somalis Brasileira da Embrapa Caprinos. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2008, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2008. p. 516. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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112. | | FONTELES, N. L. de; BOMFIM, M. A. D.; GALVANI, D. B.; FACO, O.; OLIVEIRA, L. S.; LIMA, R. S. Produção e composição físico-quimíco do leite de cabras Saanen alimentadas com pedúnculo de caju (Anacardium occidentale l.) e níveis crescentes de óleo de soja. In: ENCONTRO DE PESQUISA E PÓS-GRADUAÇÃO DA UNIVERSIDADE ESTADUAL VALE DO ACARAÚ, 6., 2011, Sobral. [Anais...]. Sobral: UVA, 2011. 5 f. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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113. | | MARTINS, D. C.; BOMFIM, M. A. D.; FACO, O.; OLIVEIRA, L. S.; SANTOS, S. F. dos; MARTINS, F. E. B. Predição da massa corporal em pequenos ruminantes por meio de medidas morfométricas. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 2., 2013, Sobral. Resumos... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2013. p. 30-31. (Embrapa Caprinos e Ovinos. Documentos, 109). Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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114. | | JACINTO, M. A. C.; FACÓ, O.; BELCHIOR, L. S.; SILVA, K. de M.; ALENCAR, M. M. de. A qualidade dos couros é determinada por aspectos estruturais da pele ovina. Revista Arco, Bagé, v. 4, n. 12, p. 24-25, abr. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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115. | | JACINTO, M. A. C.; FACO, O.; BELCHIOR, L. S.; SILVA, K. de M.; ALENCAR, M. M. de. A qualidade dos couros é determinada por aspectos estruturais da pele ovina. Revista Arco, Bagé, v. 4, n. 12, p. 24-25, abr. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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117. | | MAGALHÃES, A. F. B.; LOBO, R. N. B.; FACO, O.; MORAIS, O. R. de; ALBUQUERQUE, F. H. M. A. R. de; SARMENTO, J. L. R. Comparação de dois modelos estatísticos para uso do peso a desmama como critério de seleção em ovinos da raça Somalis Brasileira. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 21., 2011, Maceió. Inovações tecnológicas e mercado consumidor: anais. Maceió: Associação Brasileira de Zootecnistas, 2011. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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118. | | LOBO, A. M. B. O.; LOBO, R. N. B.; FACO, O.; SOUZA, V. de; ALVES, A. A. C.; COSTA, A. C.; ALBUQUERQUE, M. A. M. Characterization of milk production and composition of four exotic goat breeds in Brazil. Small Ruminant Research, v. 153, p. 9-16, Aug. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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119. | | FARIAS, J. L. de S.; SANTOS, D. O.; FACO, O.; ARAGAO, D. A. de; REGO, J. P. A. do; MEDEIROS, J. N. Comportamento de ovinos jovens da raça Morada Nova aprovados em testes de desempenho à seleção como de doadores de sêmen. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2008, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2008. p. 524. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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120. | | LACERDA, T. S.; CAETANO, A. R.; FACO, O.; FARIA, D. A. de; McMANUS, C. M.; LOBO, R. N. B.; SILVA, K. de M.; PAIVA, S. R. Single marker assisted selection in Brazilian Morada Nova hair sheepcommunity-based breeding program. Small Ruminant Research, v. 139, p. 15-19, June, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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Registros recuperados : 300 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Unidades Centrais. Para informações adicionais entre em contato com biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
03/03/2022 |
Data da última atualização: |
03/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
GUIMARAES, V. P.; LUCENA, C. C. de; FACO, O.; BOMFIM, M. A. D.; BARBOSA, F. F. L.; DUBEUF, J.-P. |
Afiliação: |
VINICIUS PEREIRA GUIMARAES, SIRE; CICERO CARTAXO DE LUCENA, CNPC; OLIVARDO FACO, CNPC; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; FRANCISCO FERRAZ LARANJEIRA BARBOSA, CNPMF; JEAN-PAUL DUBEUFD, INRAE SELMET –LRDE, Corte, France. |
Título: |
The future of small ruminants in Brazil: Lessons from the recent period and scenarios for the next decade. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Small Ruminant Research, v. 209, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2022.106651 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Brazilian goat and sheep farming has increased their activities in the past years, with an increase of the number of flocks, of farms with sheep and goats, of animals and volume of dairy products sold. We observed an improvement of the professionalization of the activity, with added - value products and the creation of cooperatives and other collective initiatives; farmers improved their hygienic and sanitary conditions and often obtained certification. They created certification and created commercial establishments, from meat boutiques, presence in gondolas of large supermarket chains, to restaurants specialized in the sale of products of caprine origin and sheep. The history of the introduction of small ruminants in the country significantly influenced the organization and market positioning that we see today. The consumption of beef and dairy products has long been preponderant in the country what logically favored cattle breeding. Consequently, for a long time, small ruminants were exclusively dedicated to informal or self-consumption regional markets in the Northeast and South of Brazil. Driven by the demand for fulfill demands of meat and milk of public policies and private markets, the situation has changed recently. Reports from several authors showing that the social construction of markets can be a path to make this market feasible, showing that, in this dynamic, the role of the consumer is essential for goat and sheep sector. Other studies have shown that producers? networks lead by local actors, with support from rural extension organizations, have as an outcome the restored confidence in the small ruminant market. Cooperatives that already worked in other agribusiness segments and that have included the sheep industry just as another activity in the portfolio seem to achieve better results in this sector, increasing the revenue of farmers. The objective of this paper is firstly to present an overview of the innovation small ruminant ecosystem in Brazil, based on diverse present and past statistical data, and secondly to identify possible scenarios for the future of this sector, built collectively during a prospective workshop. MenosAbstract: Brazilian goat and sheep farming has increased their activities in the past years, with an increase of the number of flocks, of farms with sheep and goats, of animals and volume of dairy products sold. We observed an improvement of the professionalization of the activity, with added - value products and the creation of cooperatives and other collective initiatives; farmers improved their hygienic and sanitary conditions and often obtained certification. They created certification and created commercial establishments, from meat boutiques, presence in gondolas of large supermarket chains, to restaurants specialized in the sale of products of caprine origin and sheep. The history of the introduction of small ruminants in the country significantly influenced the organization and market positioning that we see today. The consumption of beef and dairy products has long been preponderant in the country what logically favored cattle breeding. Consequently, for a long time, small ruminants were exclusively dedicated to informal or self-consumption regional markets in the Northeast and South of Brazil. Driven by the demand for fulfill demands of meat and milk of public policies and private markets, the situation has changed recently. Reports from several authors showing that the social construction of markets can be a path to make this market feasible, showing that, in this dynamic, the role of the consumer is essential for goat and sheep sector. Other studies have shown th... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Business; Foresight; Innovation ecosystem; Production chain. |
Thesagro: |
Caprinocultura; Ovinocultura. |
Thesaurus NAL: |
Agribusiness and business economics; Agricultural economics; Brazil; Economic forecasting; Goats; Prospective studies; Retrospective studies; Sheep. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
Marc: |
LEADER 03258naa a2200361 a 4500 001 2140504 005 2022-03-03 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2022.106651$2DOI 100 1 $aGUIMARAES, V. P. 245 $aThe future of small ruminants in Brazil$bLessons from the recent period and scenarios for the next decade.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aAbstract: Brazilian goat and sheep farming has increased their activities in the past years, with an increase of the number of flocks, of farms with sheep and goats, of animals and volume of dairy products sold. We observed an improvement of the professionalization of the activity, with added - value products and the creation of cooperatives and other collective initiatives; farmers improved their hygienic and sanitary conditions and often obtained certification. They created certification and created commercial establishments, from meat boutiques, presence in gondolas of large supermarket chains, to restaurants specialized in the sale of products of caprine origin and sheep. The history of the introduction of small ruminants in the country significantly influenced the organization and market positioning that we see today. The consumption of beef and dairy products has long been preponderant in the country what logically favored cattle breeding. Consequently, for a long time, small ruminants were exclusively dedicated to informal or self-consumption regional markets in the Northeast and South of Brazil. Driven by the demand for fulfill demands of meat and milk of public policies and private markets, the situation has changed recently. Reports from several authors showing that the social construction of markets can be a path to make this market feasible, showing that, in this dynamic, the role of the consumer is essential for goat and sheep sector. Other studies have shown that producers? networks lead by local actors, with support from rural extension organizations, have as an outcome the restored confidence in the small ruminant market. Cooperatives that already worked in other agribusiness segments and that have included the sheep industry just as another activity in the portfolio seem to achieve better results in this sector, increasing the revenue of farmers. The objective of this paper is firstly to present an overview of the innovation small ruminant ecosystem in Brazil, based on diverse present and past statistical data, and secondly to identify possible scenarios for the future of this sector, built collectively during a prospective workshop. 650 $aAgribusiness and business economics 650 $aAgricultural economics 650 $aBrazil 650 $aEconomic forecasting 650 $aGoats 650 $aProspective studies 650 $aRetrospective studies 650 $aSheep 650 $aCaprinocultura 650 $aOvinocultura 653 $aBusiness 653 $aForesight 653 $aInnovation ecosystem 653 $aProduction chain 700 1 $aLUCENA, C. C. de 700 1 $aFACO, O. 700 1 $aBOMFIM, M. A. D. 700 1 $aBARBOSA, F. F. L. 700 1 $aDUBEUF, J.-P. 773 $tSmall Ruminant Research$gv. 209, 2022.
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