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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
22/12/2023 |
Data da última atualização: |
21/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
LIMA, A. C.; CARDOSO, J. H.; GIRAO, E. G.; VASCONCELOS, H. E. M.; SOUZA, A. C. R. de; MESQUITA, A. L. M. |
Afiliação: |
ANTONIO CALIXTO LIMA, CNPAT; JOEL HENRIQUE CARDOSO, CNPAT; ENIO GIULIANO GIRAO, CNPAT; HELENIRA ELLERY MARINHO VASCONCELOS, CNPAT; ARTHUR CLAUDIO RODRIGUES DE SOUZA, CNPAT; ANTONIO LINDEMBERG MARTINS MESQUITA, CNPAT. |
Título: |
Obtenção e avaliação microbiológica da fibra de caju para uso na formulação de produtos plant-based. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
In: ANDRADE, J. K. B. (org.). Desafios globais, soluções locais: avanços em Ciências Agrárias e Ambientais. Campina Grande: Licuri, 2023. |
Páginas: |
p. 93-103 |
DOI: |
https://doi.org/10.58203/licuri.21720 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Objetivando a redução do desperdício do caju e contribuir para o aumento da renda dos Assentados do Córrego do Murici através da melhoria da qualidade dos produtos já explorados e incorporação de outros produtos alternativos, realizaram-se estudos para a melhoria do processo de obtenção da cajuína e aproveitamento do bagaço do caju, sub-produto do processamento da cajuína para a elaboração da fibra do pseudofruto do caju. O desenvolvimento e avaliação dos produtos realizados, respectivamente, na Agroindústria de Processamento de Frutas do Assentamento do Córrego do Murici, e no Laboratório de Análise Sensorial da Embrapa Agroindústria Tropical demonstraram que ambos os produtos foram bem elaborados, permitindo-se concluir que as operações de processamento foram bem conduzidas. Os resultados das análises sensorial e microbiológica demostraram que a fibra de caju, conforme obtida na pesquisa, além da sua qualidade nutricional é um produto seguro, de boa aceitação pelos consumidores e que possui grande potencial de aplicação em produtos alimentícios diversos, para o desenvolvimento de novas formulações, inclusive da linha de produtos plant-based, a exemplo da fibra condimentada obtida nesta pesquisa, possibilitando o aproveitamento de um coproduto, o bagaço do caju, que seria descartado, além de contribuir para o seu aproveitamento integral e consequente redução do desperdício do caju. |
Palavras-Chave: |
Fibra de caju; Plant-based. |
Thesagro: |
Anacardium Occidentale; Pedúnculo; Suco de Fruta. |
Thesaurus Nal: |
Anacardium; Fruit juices; Peduncle. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160222/1/Fibra-de-caju-plant-based-PL-10.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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Biblioteca |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
17/01/2011 |
Data da última atualização: |
06/07/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 5 |
Autoria: |
CAVALCANTE, M. de J. B.; ESCOUTE, J.; MADEIRA, J. P.; ROMERO, R. E.; NICOLE, M. R.; OLIVEIRA, L. C. de; HAMELIN, C.; LARTAUD, M.; VERDEIL, J. L. |
Afiliação: |
MARIA DE JESUS BARBOSA CAVALCANTE, CPAF-AC; JACQUES ESCOUTE, CIRAD; JEAN PAUL MADEIRA, CIRAD; ROCIO E. ROMERO, CIRAD; MICHEL R. NICOLE, CIRAD; LUIS CLAUDIO DE OLIVEIRA, CPAF-AC; CHANTAL HAMELIN, CIRAD; MARC LARTAUD, CIRAD; JEAN L. VERDEIL, CIRAD. |
Título: |
Reactive oxygen species and cellular interactions between Mycosphaerella fijiensis and banana. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Tropical Plant Biology, New York, v. 4, n. 2, p. 134-143, June 2011. |
DOI: |
10.1007/s12042-011-9071-8 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Globally, the banana plant (Musa spp) is the fourth most important crop after rice, wheat and corn (based on production in tons). It is cultivated in more than 100 tropical and subtropical countries, mainly by small producers and is a fundamental food source for millions of people. Black leaf streak disease (BLSD), caused by Mycosphaerella fijiensis Morelet (sexual phase) or Paracercospora fijiensis (Morelet) Deighton (asexual phase), is the main disease affecting the world's banana culture. This disease has a wide geographical distribution accounting for losses exceeding 50% of global banana production. We conducted a comparative histocytological study on the kinetics of the infection process using three banana genotypes with phenotypes that differ in resistance to BLSD: Grand Naine (Susceptible), Pisang Madu (Partially Resistant) and Calcutta 4 (Resistant). Experiments were conducted under controlled conditions with the objective of characterizing the cellular interaction processes between M. fijiensis and Musa acuminata. Conidia germination occurred 24 hours after inoculation. Germination rates were high (97%) and there were no significant differences between the three genotypes (P>0.147). The Peroxidase enzyme and H2O2 were associated with a hypersensitivity-like reaction in the resistant genotype Calcutta 4, indicating a possible role of the enzyme or its product as defense mechanisms against M. fijiensis in banana plants. |
Palavras-Chave: |
Bananos; Enfermedades y desórdenes de las plantas; Peroxidasa; Técnicas y protocolos genéticos. |
Thesagro: |
Análise comparativa; Banana; Doença de planta; Fungo; Interação genética; Musa acuminata; Musa sp; Mycosphaerella fijiensis; Peroxidase; Sigatoka negra; Variedade resistente. |
Thesaurus NAL: |
Bananas; Black sigatoka; Fungi; Genetic techniques and protocols; Plant diseases and disorders. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/159565/1/23757.pdf
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Marc: |
LEADER 02835naa a2200469 a 4500 001 1873336 005 2021-07-06 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s12042-011-9071-8$2DOI 100 1 $aCAVALCANTE, M. de J. B. 245 $aReactive oxygen species and cellular interactions between Mycosphaerella fijiensis and banana.$h[electronic resource] 260 $c2011 520 $aGlobally, the banana plant (Musa spp) is the fourth most important crop after rice, wheat and corn (based on production in tons). It is cultivated in more than 100 tropical and subtropical countries, mainly by small producers and is a fundamental food source for millions of people. Black leaf streak disease (BLSD), caused by Mycosphaerella fijiensis Morelet (sexual phase) or Paracercospora fijiensis (Morelet) Deighton (asexual phase), is the main disease affecting the world's banana culture. This disease has a wide geographical distribution accounting for losses exceeding 50% of global banana production. We conducted a comparative histocytological study on the kinetics of the infection process using three banana genotypes with phenotypes that differ in resistance to BLSD: Grand Naine (Susceptible), Pisang Madu (Partially Resistant) and Calcutta 4 (Resistant). Experiments were conducted under controlled conditions with the objective of characterizing the cellular interaction processes between M. fijiensis and Musa acuminata. Conidia germination occurred 24 hours after inoculation. Germination rates were high (97%) and there were no significant differences between the three genotypes (P>0.147). The Peroxidase enzyme and H2O2 were associated with a hypersensitivity-like reaction in the resistant genotype Calcutta 4, indicating a possible role of the enzyme or its product as defense mechanisms against M. fijiensis in banana plants. 650 $aBananas 650 $aBlack sigatoka 650 $aFungi 650 $aGenetic techniques and protocols 650 $aPlant diseases and disorders 650 $aAnálise comparativa 650 $aBanana 650 $aDoença de planta 650 $aFungo 650 $aInteração genética 650 $aMusa acuminata 650 $aMusa sp 650 $aMycosphaerella fijiensis 650 $aPeroxidase 650 $aSigatoka negra 650 $aVariedade resistente 653 $aBananos 653 $aEnfermedades y desórdenes de las plantas 653 $aPeroxidasa 653 $aTécnicas y protocolos genéticos 700 1 $aESCOUTE, J. 700 1 $aMADEIRA, J. P. 700 1 $aROMERO, R. E. 700 1 $aNICOLE, M. R. 700 1 $aOLIVEIRA, L. C. de 700 1 $aHAMELIN, C. 700 1 $aLARTAUD, M. 700 1 $aVERDEIL, J. L. 773 $tTropical Plant Biology, New York$gv. 4, n. 2, p. 134-143, June 2011.
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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