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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Roraima.
Data corrente:  28/01/2022
Data da última atualização:  28/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GRIGIO, M. L.; MOURA, E. A. de; CHAGAS, E. A.; DURIGAN, M. F. B.; CHAGAS, P. C.; CARVALHO, G. F. de; ZANCHETTA, J. J.
Afiliação:  EDVAN ALVES CHAGAS, CPAF-RR; MARIA FERNANDA BERLINGIERI DURIGAN, CNPDIA.
Título:  Bioactive compounds in and antioxidant activity of camu-camu fruits harvested at different maturation stages during postharvest storage.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Acta Scientiarum Agronomy, v. 43, e50997, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The present study was carried out to evaluate the antioxidant activity of and the content of bioactive compounds in camu-camu fruits harvested at different maturation stages and stored. The fruits were harvested in the municipality of Cantá, Roraima State, Brazil. The experimental design was completely randomized, with three replications, in a factorial arrangement consisting of three different maturation stages (immature, semi-mature and mature) and eight days of storage (3 x 8). The fruits were analysed every day regarding total vitamin C, carotenoids, anthocyanins, flavonoids, total phenolic compounds, and antioxidant activity (FRAP and DPPH). According to the results obtained, the interaction of maturation stages x eight days of storage had a significant effect according to the F test at 5% probability. The highest antioxidant activity (FRAP) was observed in the fruits harvested in the semi-mature stage, providing a longer shelf life. The carotenoid pigment, flavonoid, anthocyanin, and vitamin C contents were higher in the fruits harvested in the mature stage, and this stage was the most suitable for obtaining these functional biocompounds. Additionally, in mature fruits, the highest mean content of total phenolics and antioxidant activity (DPPH) were observed during storage. It was concluded that the mature stage is the most recommended for the extraction of pigments and antioxidant biocompounds from camu-camu fruits.
Palavras-Chave:  Biocompounds; Multivariate statistics.
Thesagro:  Myrciaria Dubia.
Thesaurus Nal:  Anthocyanins; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230696/1/A2-2021-Bioactive-compounds-and-antioxidant-activity-of-camu-camu.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Roraima (CPAF-RR)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-RR16233 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  16/01/2019
Data da última atualização:  16/01/2019
Autoria:  CANDATEN, L.; RODRIGUES, E. F.; TREVISAN, R.; ELOY, É.; FONTOURA, M. R.
Título:  Flexão estática e massa específica aparente da madeira de Inga marginata em diferentes condições de umidade.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 38, e201801671, 2018. 5 p.
DOI:  10.4336/2018.pfb.38e201801671
Idioma:  Português
Notas:  Nota científica.
Conteúdo:  O presente estudo teve como objetivo determinar a flexão estática e a massa específica aparente da madeira de Inga marginata em diferentes condições de umidade. Foram abatidos três indivíduos com, aproximadamente, seis anos de idade. Para a determinação das propriedades estudadas foram seguidas as recomendações da norma ASTM D143-94. Observou-se redução superior a 1,2 vezes do módulo de elasticidade, módulo de ruptura, tensão no limite proporcional e força máxima na flexão estática em função da saturação das fibras. De maneira geral, as amostras apresentaram valores de massa específica aparente menores e maior resistência mecânica conforme a dessorção até a umidade de equilíbrio de 12%, sendo a madeira, nessa condição, classificada como moderadamente pesada.
Palavras-Chave:  Mechanical resistance; Resistência mecânica; Wood conditioning.
Thesagro:  Madeira; Propriedade Físico-Química; Umidade.
Thesaurus NAL:  Inga marginata.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190726/1/1671-18675-1-PB.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF56708 - 1UPEAP - DD
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