|
|
Registros recuperados : 200 | |
121. | | SILVA, F. L. R. da; FIGUEIREDO, E. A. P. de; BARBIERI, M. E.; SIMPLICIO, A. A.; EGITO, A. S. do; ALVES, J. U. Avaliação de três grupos genéticos de caprinos para produção de leite no Ceará. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 29., 1992, Lavras. Anais... Lavras: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 1992. p. 110. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
122. | | FARIAS, D. A. de; VASCONCELOS, A. M. de; GOMES, T. C. L.; LEITE, E. R.; EGITO, A. S. do; ROGÉRIO, M. C. P. Caracterização de sistemas de produção de leite bovino no município de Sobral, Ceará. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 6.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 7.; FÓRUM DE COORDENADORES DE PÓS GRADUAÇÃO EM PRODUÇÃO ANIMAL DO NORDESTE, 1.; FÓRUM DE AGROECOLOGIA RO RIO GRANDE DO NORTE, 1., 2010, Mossoró. Anais... Mossoró: Sociedade Nordestina de Producao Animal; UFERSA, 2010. 4 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
124. | | EGITO, A. S. do; SILVA, L. M. F. da; MARTINEZ, R. C. R.; SAAD, S. M. I.; SANTOS, K. M. O. dos. Effect of goat milk and fresh cheese matrix on the survival of Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 to simulated gastrointestinal. In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 16.; LATIN AMERICAN SEMINAR OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 17., 2012, Foz do Iguaçu. Addressing global food security and wellness through food science and technology: abstracts. Foz do Iguaçu: ALACCTA, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
125. | | VIEIRA, A. D. S.; BURITI, F. C. A.; SILVA, L. M. F. da; EGITO, A. S. do; SANTOS, K. M. O. dos. Características físico-químicas e avaliação sensorial de queijo minas frescal caprino potencialmente probiótico. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE CAPRINOS E OVINOS DE CORTE, 4.; FEIRA NACIONAL DO AGRONEGÓCIO DA CAPRINO-OVINOCULTURA DE CORTE, 3., 2009, João Pessoa. Anais... João Pessoa: EMEPA-PB, 2009. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
126. | | BENEVIDES, S. D.; GARRUTI, D. dos S.; LAGUNA, L. E.; EGITO, A. S. do; SANTOS, K. M. O. dos; DELIZA, R.; QUEIROGA, R. de C. R. do E. Características sensoriais e aceitação de queijos caprinos como incentivo ao consumo de derivados de leite de cabra no Brasil. Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 38, n. 2, e26818, 2021. Título em inglês: Sensory characteristics and acceptance of caprine cheese as an incentive to the consumption of goat milk products in Brazil. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Unidades Centrais. |
| |
128. | | BENEVIDES, S. D.; GARRUTI, D. dos S.; ARAUJO, I. M. da S.; SOUSA, C. R. V.; LAGUNA, L. E.; EGITO, A. S. do. Aceitação e avaliação sensorial de queijos caprinos pelo método CATA (Check-All-That-Apply). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25., 2016, Gramado. Anais... Gramado:SBCTA-RS, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
129. | | SILVA, S. M. F.; MARTINS, C. M.; BASTOS, M. do S. R.; SANTOS, K. M. O. dos; EGITO, A. S. do; CANUTO, K. M. Ação microbiológica de filme de acetato com óleos essenciais em queijo coalho. In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE MICROBIOLOGIA E HIGIENE DE ALIMENTOS, 12.; IAFP's LATIN AMERICAN SYMPOSIUM ON FOOD SAFETY; SIMPÓSIO INTERNACIONAL ABRAPA DE SEGURANÇA DE ALIMENTOS, 13.; SYMPOSIUM OF THE INTERNATIONAL COMMISSION ON FOOD MYCOLOGY, 2014, Foz do Iguaçu. Proceedings... São Paulo: Blucher, 2014. p. 33-34. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
131. | | ANDRADE, I. R. A. de; CÂNDIDO, M. J. D.; POMPEU, R. C. F. F.; FEITOSA, T. S.; BOMFIM, M. A. D.; SALLES, H. O.; EGITO, A. S. do. Inactivation of lectins from castor cake by alternative chemical compounds. Toxicon, v. 160, p. 47-54, Feb. 2019. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
133. | | VIEIRA, A. D. S.; OLIVEIRA, D. P.; PONTES, L. M. F.; FARIAS, M. D. P.; SANTOS, K. M. O. dos; EGITO, A. S. do; BURITI, F. C. A. Caracterização físico-química quanto aos parâmetros de acidez e pH em queijo coalho de cabra potencialmente probiótico. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 11.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO E PESQUISA, 3., 2009, Sobral. Anais... Sobral: Universidade Estadual Vale do Acaraú, 2009. 1f. 1 CD ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
134. | | BARBOSA, R. S.; FISCHER, V.; RIBEIRO, M. E. R.; ZANELA, M. B.; STUMPF, M. T.; KOLLING, G. J.; SCHAFHAUSER JUNIOR, J.; BARROS, L. E.; EGITO, A. S. do. Caracterização eletroforética de proteínas e estabilidade do leite em vacas submetidas à restrição alimentar. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF v. 47, n. 4, p. 621-628, abr. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Unidades Centrais. |
| |
135. | | FONTENELE, M. A.; BASTOS, M. do S. R.; EGITO, A. S. do; OLIVEIRA, O. M. A. B.; PEREIRA, S. C.; VIEIRA, N. M. Caracterização eletroforética do queijo de coalho de Jaguaribe, Ceará. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 8., 2009, Campinas. Resumos... Campinas: Universidade Estadual de Campinas, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
136. | | BARCELOS, S. C. de; OLIVEIRA, I. C. S. de; EGITO, A. S. do; BENEVIDES, S. D.; SANTOS, K. M. O. dos. Desenvolvimento de queijo cremoso caprino potencialmente probiótico. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 2., 2013, Sobral. Resumos... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2013. p. 16-17. (Embrapa Caprinos e Ovinos. Documentos, 109). Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
137. | | GOMES, G. M. F.; VASCONCELOS, A. M. de; SALLES, H. O.; EGITO, A. S. do; CARNEIRO, J. da C.; BOMFIM, M. A. D.; LANDIM, A. V. Degradabilidade ruminal in situ do bagaço de cana-de-açúcar in natura em caprinos e ovinos nativos do Nordeste brasileiro. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 47., 2010, Salvador. Empreendedorismo e progresso científicos na zootecnia brasileira de vanguarda: anais. Salvador: SBZ, 2010. 4 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
138. | | ANDRADE, I. R. A. de; CÂNDIDO, M. J. D.; FEITOSA, T. S.; POMPEU, R. C. F. F.; SALLES, H. O.; EGITO A. S. do. Degradação das lectinas citotóxicas da torta de mamona tratadas com diferentes soluções de hidróxido de sódio. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 6.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 3., 2014, Fortaleza. Energia e segurança alimentar na agricultura familiar: anais. Campina Grande, PB: Embrapa Algodão, 2014. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
139. | | FONTINELE, R. G.; ANDRADE, I. R. A. de; GALVANI, D. B.; LUCAS, R. C.; EGITO, A. S. do; POMPEU, R. C. F. F. Degradação ruminal in situ da matéria seca, proteína bruta e fibra em detergente neutro das tortas de mamona destoxificadas com soluções químicas alcalinas. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 4., 2015, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2015. p. 34-35. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
140. | | GONÇALVES, B.-H. R. F.; SILVA, G. de J.; PONTES, S. F. O.; FONTAN, R. da C. I.; EGITO, A. S. do; FERRÃO, S. P. B. Evaluation of the peptide profile with a view to authenticating buffalo mozzarella cheese. International Journal of Food Science and Technology, v. 51, n. 7, p. 1586-1593, Jul. 2016. [ANTONIO SILVIO DO EGITO VASCONCELOS]. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
Registros recuperados : 200 | |
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
07/03/2019 |
Data da última atualização: |
07/11/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
ANDRADE, I. R. A. de; CÂNDIDO, M. J. D.; POMPEU, R. C. F. F.; FEITOSA, T. S.; BOMFIM, M. A. D.; SALLES, H. O.; EGITO, A. S. do. |
Afiliação: |
IGO RENAN ALBUQUERQUE DE ANDRADE, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará (IFCE) - Campus Crateús - Crateús, CE, Brazil; MAGNO JOSÉ DUARTE CÂNDIDO, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brazil; ROBERTO CLAUDIO FERNANDES F POMPEU, CNPC; TIBÉRIO SOUSA FEITOSA, ESALQ / USP- Piracicaba, SP, Brazil; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; HEVILA OLIVEIRA SALLES, CNPC; ANTONIO SILVIO DO EGITO, CNPC. |
Título: |
Inactivation of lectins from castor cake by alternative chemical compounds. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Toxicon, v. 160, p. 47-54, Feb. 2019. |
DOI: |
10.1016/j.toxicon.2019.02.003 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Enabling the use of castor cake in animal feeding is an excellent alternative strategy to reduce feed costs. The cake is a by-product derived from the extraction of the castor oil by the biodiesel industry whose chemical composition is satisfactory despite the presence of antinutritional factors like toxic lectins, which require detoxification before it can be used as a dietary ingredient. The aim of the present study was to evaluate alternative chemical sources in the degradation and inactivation of ricin and Ricinus communis agglutinin (RCA), two lectins from castor cake. Ten chemical compounds were evaluated: sodium hydroxide, monodicalcium phosphate, dicalcium phosphate, calcium oxide, calcium hydroxide, calcitic limestone, magnesian limestone, urea, potassium chloride, and sodium chloride. Gel electrophoresis indicated 100% lectin degradation only in the cakes treated with 90 g sodium hydroxide and 2500 mL water per kg of cake. The hemagglutination assay was crucial to providing innocuousness to the treated cakes, with total absence of hemagglutinating activity observed in the castor cakes treated with 60 or 90 g sodium hydroxide in water volumes equal to or higher than 1500 mL/kg of castor cake and in the cakes treated with 90 g calcium oxide with 2500 or 3000 mL water/kg castor cake. Thus, though depending on the concentration of the chemical compound and on the volume of water per kilogram of treated cake, sodium hydroxide and calcium oxide showed to be promising chemical products for degradation and complete inactivation of the lectins present in castor cake to allow its use as an ingredient in animal diets. MenosAbstract: Enabling the use of castor cake in animal feeding is an excellent alternative strategy to reduce feed costs. The cake is a by-product derived from the extraction of the castor oil by the biodiesel industry whose chemical composition is satisfactory despite the presence of antinutritional factors like toxic lectins, which require detoxification before it can be used as a dietary ingredient. The aim of the present study was to evaluate alternative chemical sources in the degradation and inactivation of ricin and Ricinus communis agglutinin (RCA), two lectins from castor cake. Ten chemical compounds were evaluated: sodium hydroxide, monodicalcium phosphate, dicalcium phosphate, calcium oxide, calcium hydroxide, calcitic limestone, magnesian limestone, urea, potassium chloride, and sodium chloride. Gel electrophoresis indicated 100% lectin degradation only in the cakes treated with 90 g sodium hydroxide and 2500 mL water per kg of cake. The hemagglutination assay was crucial to providing innocuousness to the treated cakes, with total absence of hemagglutinating activity observed in the castor cakes treated with 60 or 90 g sodium hydroxide in water volumes equal to or higher than 1500 mL/kg of castor cake and in the cakes treated with 90 g calcium oxide with 2500 or 3000 mL water/kg castor cake. Thus, though depending on the concentration of the chemical compound and on the volume of water per kilogram of treated cake, sodium hydroxide and calcium oxide showed to be pro... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Haemagglutination tests; Hemagglutinating activity; Ricinus agglutinin. |
Thesagro: |
Ricinus Communis. |
Thesaurus NAL: |
Animal feeding; Calcium oxide; Denaturation; Detoxification (processing); Electrophoresis; Lectins; Ricin; Sodium hydroxide. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02663naa a2200349 a 4500 001 2106708 005 2019-11-07 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.toxicon.2019.02.003$2DOI 100 1 $aANDRADE, I. R. A. de 245 $aInactivation of lectins from castor cake by alternative chemical compounds.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aAbstract: Enabling the use of castor cake in animal feeding is an excellent alternative strategy to reduce feed costs. The cake is a by-product derived from the extraction of the castor oil by the biodiesel industry whose chemical composition is satisfactory despite the presence of antinutritional factors like toxic lectins, which require detoxification before it can be used as a dietary ingredient. The aim of the present study was to evaluate alternative chemical sources in the degradation and inactivation of ricin and Ricinus communis agglutinin (RCA), two lectins from castor cake. Ten chemical compounds were evaluated: sodium hydroxide, monodicalcium phosphate, dicalcium phosphate, calcium oxide, calcium hydroxide, calcitic limestone, magnesian limestone, urea, potassium chloride, and sodium chloride. Gel electrophoresis indicated 100% lectin degradation only in the cakes treated with 90 g sodium hydroxide and 2500 mL water per kg of cake. The hemagglutination assay was crucial to providing innocuousness to the treated cakes, with total absence of hemagglutinating activity observed in the castor cakes treated with 60 or 90 g sodium hydroxide in water volumes equal to or higher than 1500 mL/kg of castor cake and in the cakes treated with 90 g calcium oxide with 2500 or 3000 mL water/kg castor cake. Thus, though depending on the concentration of the chemical compound and on the volume of water per kilogram of treated cake, sodium hydroxide and calcium oxide showed to be promising chemical products for degradation and complete inactivation of the lectins present in castor cake to allow its use as an ingredient in animal diets. 650 $aAnimal feeding 650 $aCalcium oxide 650 $aDenaturation 650 $aDetoxification (processing) 650 $aElectrophoresis 650 $aLectins 650 $aRicin 650 $aSodium hydroxide 650 $aRicinus Communis 653 $aHaemagglutination tests 653 $aHemagglutinating activity 653 $aRicinus agglutinin 700 1 $aCÂNDIDO, M. J. D. 700 1 $aPOMPEU, R. C. F. F. 700 1 $aFEITOSA, T. S. 700 1 $aBOMFIM, M. A. D. 700 1 $aSALLES, H. O. 700 1 $aEGITO, A. S. do 773 $tToxicon$gv. 160, p. 47-54, Feb. 2019.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|