Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  04/06/2020
Data da última atualização:  04/06/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PRAZERES, I. C. dos; CARVALHO, A. V.; DOMINGUES, A. F. N.; ABREU, L. F.
Afiliação:  Isadora Cordeiro dos Prazeres, UFPA; ANA VANIA CARVALHO, CPATU; ALESSANDRA FERRAIOLO N DOMINGUES, CPATU; LAURA FIGUEIREDO ABREU, CPATU.
Título:  Preparing multicomponent snack bars based on tapioca flour, Brazil nut, and regional fruits.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Revista Chilena de Nutrición, v. 47, n. 2, p. 190-199, 2020.
DOI:  http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182020000200190
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to develop and assess the physicoche-mical, sensory parameters, and shelf life estimation of multicomponent snack bars based on tapioca flour, Brazil nut, and açaí or cupuassu pulp. The physicochemical composition of açaí- and cupuassu-flavored snack bars had, respectively, 0.92 and 0.99% ash, 19.22 and 17.02% lipids, 3.02 and 3.03% protein, 1.06 and 1.69% fiber, and 448 and 436 kcal/100 g energy value. The shear stress test showed the consumer needs to bite more strongly to break the açaí-flavored bar. The opposite was observed in the hardness test, in which the bite compression force during mastication was greater for the cupuassu-flavored bar. The bars had water activity below 0.6, which deno-tes microbiological stability. The sensory analysis ranked the bars between ?liked slightly? and ?liked very much,? which was confirmed by the acceptability index above 75% for all attributes assessed. According to the results a significant increase in water activity over storage was observed suggest the packaging used in the tests did not present a satisfactory barrier to water vapor permeability. Only water activity was used to estimate shelf life, which was determined as 58 days and 49 days for the açaí- and cupuassu-flavored bars, respectively. Thus, the snack bars represent an alternative for athletes as well as individuals with celiac disease since they are gluten free
Thesagro:  Açaí; Bertholletia Excelsa; Castanha do Para; Cupuaçu; Euterpe Oleracea; Tapioca; Theobroma Grandiflorum.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/213724/1/0717-7518-rchnut-47-02-0190.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU56420 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 7
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoSETTE, L. D.; DURRANT, L. R. Produção de enzimas ligninoliticas pela levedura Geotrichum sp. In: WORKSHOP SUL-AMERICANO SOBRE USOS ALTERNATIVOS DE RESÍDUOS DE ORIGEM FLORESTAL E URBANA, 1997, Curitiba. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 1997. p. 156. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoREYES, L. F.; DURRANT, L. R.; MELO, I. S. de. Biosurfactant-producing bacteria from an oil-contaminated mangrove. In: EUROPEAN REMEDIATION CONFERENCE, 4., 2008, Chania. Book of abstracts. Chania, 2008. p.231.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoPRADO, C. C. A. do; DURRANT, L. R.; SCORZA JUNIOR, R. P.; BONFÁ, M. R. L. Fipronil biodegradation and metabolization by Bacillus megaterium strain E1. Journal of Chemical Technology and Biotechnoly, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoPRADO, C.; PEREIRA, R.; DURRANT, L.; SCORZA JUNIOR, R. P.; PIUBELI, F.; BONFÁ, M. Fipronil Degradation in Soil by Enterobacter chengduensis Strain G2.8: Metabolic Perspective. Life, v. 13, n. 9, p. 1935, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
5.Imagem marcado/desmarcadoMARTINEZ, C. O.; SILVA, C. M. M. de S.; FAY, E. F.; ABAKERLI, R. B.; MAIA, A. de H. N.; DURRANT, L. R. Microbial degradation of sulfentrazone in a Brazilian Rhodic Hapludox soil. Brazilian Journal of Microbiology, v. 41, p. 209-217, 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
6.Imagem marcado/desmarcadoMARTINEZ, C. O.; SILVA, C. M. M. de S.; FAY, E. F.; MAIA, A. de H. N.; ABAKERLI, R. B.; DURRANT, L. R. Degradation of the herbicide sulfentrazone in a Brazilian typic hapludox soil. Soil Biology and Biochemistry, v. 40, n. 4, p. 853-860, 2008.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
7.Imagem marcado/desmarcadoMARTINEZ, C. O.; SILVA, C. M. M. de S.; FAY, E. F.; ABAKERLI, R. B.; MAIA, A. de H. N.; DURRANT, L. R. The effects of moisture and temperature on the degradation of sulfentrazone. Geoderma, v. 147, n. 1, p. 56-62, 2008.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 7
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional