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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Pesca e Aquicultura; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
14/05/2018 |
Data da última atualização: |
25/10/2018 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
WANDELLI, E. V.; ABREU, L. S. de; TAVARES, E. D.; BIANCHINI, F.; SILVA, A. P. da; BELTRAO, S. L. L.; FERREIRA, M. do S. G. |
Afiliação: |
ELISA VIEIRA WANDELLI, CPAA; LUCIMAR SANTIAGO DE ABREU, CNPMA; EDSON DIOGO TAVARES, CPATC; FABRICIO BIANCHINI, CPATSA; ADRIANO PRYSTHON DA SILVA, CNPASA; SELMA LUCIA LIRA BELTRAO, SIN; MARIA DO SOCORRO GONCALVES FERREIRA, CPATU. |
Título: |
Contribuições da Embrapa para a erradicação da pobreza. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: COSTA, P. da; COSTA, J. R. da; WANDELLI, E. V.; BIANCHINI, F.; TAVARES, E. D. (Ed.). Erradicação da pobreza: contribuições da Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2018. |
Páginas: |
Cap. 3. |
Descrição Física: |
E-book. |
Série: |
(Objetivos de Desenvolvimento Sustentável, 1). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Neste capítulo, são apresentadas soluções relacionadas aos sistemas agroalimentares sustentáveis desenvolvidos pela Embrapa que contribuem com as seguintes metas do Objetivo do Desenvolvimento Sustentável, meta 1: até 2030, erradicar a pobreza extrema para todas as pessoas em todos os lugares, atualmente medida como pessoas vivendo com menos de US$ 1,25 por dia?; e meta 2: até 2030, reduzir pelo menos à metade a proporção de homens, mulheres e crianças, de todas as idades, que vivem na pobreza, em todas as suas dimensões, de acordo com as definições nacionais?. Este é o primeiro volume da série da Embrapa composta por 17 volumes que tratam de cada um dos ODS. A erradicação da pobreza, foco deste livro, é abordada e considerada como o principal desafio para se alcançar as metas mundiais. Esse ODS pretende acabar com a pobreza em todas as suas formas, em todos os lugares. São abordadas as contribuições da Embrapa relacionadas às metas 1.1, 1.2 e 1.5 do ODS 1, partindo do princípio de que a pobreza não deve ser vista apenas como privação de recursos financeiros, mas, de forma ampla, como a privação de recursos, capacidades, escolhas, segurança e poder. |
Palavras-Chave: |
Embrapa; Objetivo de desenvolvimento sustentável; Selo ODS 1; Sistema agroalimentar; Sustentabilidade. |
Thesagro: |
Agricultura Familiar; Agricultura Sustentável; Desenvolvimento Rural; Erradicação; Inovação; Pobreza; Pobreza Rural; Políticas Públicas; Recurso Hídrico; Segurança Alimentar; Sistema de Alimentação. |
Thesaurus Nal: |
Poverty; Rural development; Rural education and training; Rural families; Rural poverty. |
Categoria do assunto: |
B Sociologia Rural X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/185171/1/ODS-1-1.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190591/1/cap3-ODs1.pdf
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Marc: |
LEADER 02691naa a2200469 a 4500 001 2098263 005 2018-10-25 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aWANDELLI, E. V. 245 $aContribuições da Embrapa para a erradicação da pobreza.$h[electronic resource] 260 $c2018 300 $aCap. 3.$cE-book. 490 $a(Objetivos de Desenvolvimento Sustentável, 1). 520 $aNeste capítulo, são apresentadas soluções relacionadas aos sistemas agroalimentares sustentáveis desenvolvidos pela Embrapa que contribuem com as seguintes metas do Objetivo do Desenvolvimento Sustentável, meta 1: até 2030, erradicar a pobreza extrema para todas as pessoas em todos os lugares, atualmente medida como pessoas vivendo com menos de US$ 1,25 por dia?; e meta 2: até 2030, reduzir pelo menos à metade a proporção de homens, mulheres e crianças, de todas as idades, que vivem na pobreza, em todas as suas dimensões, de acordo com as definições nacionais?. Este é o primeiro volume da série da Embrapa composta por 17 volumes que tratam de cada um dos ODS. A erradicação da pobreza, foco deste livro, é abordada e considerada como o principal desafio para se alcançar as metas mundiais. Esse ODS pretende acabar com a pobreza em todas as suas formas, em todos os lugares. São abordadas as contribuições da Embrapa relacionadas às metas 1.1, 1.2 e 1.5 do ODS 1, partindo do princípio de que a pobreza não deve ser vista apenas como privação de recursos financeiros, mas, de forma ampla, como a privação de recursos, capacidades, escolhas, segurança e poder. 650 $aPoverty 650 $aRural development 650 $aRural education and training 650 $aRural families 650 $aRural poverty 650 $aAgricultura Familiar 650 $aAgricultura Sustentável 650 $aDesenvolvimento Rural 650 $aErradicação 650 $aInovação 650 $aPobreza 650 $aPobreza Rural 650 $aPolíticas Públicas 650 $aRecurso Hídrico 650 $aSegurança Alimentar 650 $aSistema de Alimentação 653 $aEmbrapa 653 $aObjetivo de desenvolvimento sustentável 653 $aSelo ODS 1 653 $aSistema agroalimentar 653 $aSustentabilidade 700 1 $aABREU, L. S. de 700 1 $aTAVARES, E. D. 700 1 $aBIANCHINI, F. 700 1 $aSILVA, A. P. da 700 1 $aBELTRAO, S. L. L. 700 1 $aFERREIRA, M. do S. G. 773 $tIn: COSTA, P. da; COSTA, J. R. da; WANDELLI, E. V.; BIANCHINI, F.; TAVARES, E. D. (Ed.). Erradicação da pobreza: contribuições da Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2018.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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Volume |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
16/10/2008 |
Data da última atualização: |
19/02/2009 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SETTER, T. L.; DUQUE, L.; ALVES, A. |
Afiliação: |
Tim L. Setter, Cornell University; Luis Duque, Cornell University; Alfredo Augusto Cunha Alves, CNPMF. |
Título: |
Drought tolerance mechanisms in cassava. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: SCIENTIFIC MEETING OF THE GLOBAL CASSAVA PARTNERSHIP, 1., 2008, Ghent. Cassava: meeting the challenges of the new millennium. Ghent:: IPBO, 2008. p. 148. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
SP10-08. |
Conteúdo: |
Cassava is considered a food security crop in drought-prone regions. The goals of our work are to determine which traits contribute to its maintenance of yield in water stress environments. Our studies in controlled environments indicate that cassava stomata close in response to slight decreases in leaf water status and maintain leaf water potential at values near those of well-watered controls. This is associated with rapid and large increases in abscisic acid (ABA). Also, as stress continues, a substantial fraction of leaves abscise, thereby decreasing transpirational surface area and further conserving water during stress periods. New leaf production and expansion growth is also highly sensitive to water deficit, due to inhibition of leaf cell division, cell expansion. However, growth recovers rapidly after renewed water supply, thereby permiting rapid re-establishment of leaf area. Carbon use is down-regulated by limiting growth and not substantially accumulating osmotically active solutes. Also, petiole and stem carbohydrate reserves are gradually utilized and translocated to sinks throughout the plant. The amount of starch stored in stems is considerable, representing a large share of the total non-structural carbohydrate in a plant at the initial period of storage root growth. In summary, the mechanisms used by cassava to tolerate water deficit episodes are: 1) rapidly limit transpiration such that its tissues are not expossed to injorious low water potential stress, 2) down-regulated growth and carbon consumption in leaves and storage roots, and 3) supply metabolic needs via remobolization from reserves in petioles and stems. MenosCassava is considered a food security crop in drought-prone regions. The goals of our work are to determine which traits contribute to its maintenance of yield in water stress environments. Our studies in controlled environments indicate that cassava stomata close in response to slight decreases in leaf water status and maintain leaf water potential at values near those of well-watered controls. This is associated with rapid and large increases in abscisic acid (ABA). Also, as stress continues, a substantial fraction of leaves abscise, thereby decreasing transpirational surface area and further conserving water during stress periods. New leaf production and expansion growth is also highly sensitive to water deficit, due to inhibition of leaf cell division, cell expansion. However, growth recovers rapidly after renewed water supply, thereby permiting rapid re-establishment of leaf area. Carbon use is down-regulated by limiting growth and not substantially accumulating osmotically active solutes. Also, petiole and stem carbohydrate reserves are gradually utilized and translocated to sinks throughout the plant. The amount of starch stored in stems is considerable, representing a large share of the total non-structural carbohydrate in a plant at the initial period of storage root growth. In summary, the mechanisms used by cassava to tolerate water deficit episodes are: 1) rapidly limit transpiration such that its tissues are not expossed to injorious low water potential stress, ... Mostrar Tudo |
Categoria do assunto: |
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Marc: |
LEADER 02159naa a2200157 a 4500 001 1637026 005 2009-02-19 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSETTER, T. L. 245 $aDrought tolerance mechanisms in cassava. 260 $c2008 500 $aSP10-08. 520 $aCassava is considered a food security crop in drought-prone regions. The goals of our work are to determine which traits contribute to its maintenance of yield in water stress environments. Our studies in controlled environments indicate that cassava stomata close in response to slight decreases in leaf water status and maintain leaf water potential at values near those of well-watered controls. This is associated with rapid and large increases in abscisic acid (ABA). Also, as stress continues, a substantial fraction of leaves abscise, thereby decreasing transpirational surface area and further conserving water during stress periods. New leaf production and expansion growth is also highly sensitive to water deficit, due to inhibition of leaf cell division, cell expansion. However, growth recovers rapidly after renewed water supply, thereby permiting rapid re-establishment of leaf area. Carbon use is down-regulated by limiting growth and not substantially accumulating osmotically active solutes. Also, petiole and stem carbohydrate reserves are gradually utilized and translocated to sinks throughout the plant. The amount of starch stored in stems is considerable, representing a large share of the total non-structural carbohydrate in a plant at the initial period of storage root growth. In summary, the mechanisms used by cassava to tolerate water deficit episodes are: 1) rapidly limit transpiration such that its tissues are not expossed to injorious low water potential stress, 2) down-regulated growth and carbon consumption in leaves and storage roots, and 3) supply metabolic needs via remobolization from reserves in petioles and stems. 700 1 $aDUQUE, L. 700 1 $aALVES, A. 773 $tIn: SCIENTIFIC MEETING OF THE GLOBAL CASSAVA PARTNERSHIP, 1., 2008, Ghent. Cassava: meeting the challenges of the new millennium. Ghent:: IPBO, 2008. p. 148.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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