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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
08/01/2018 |
Data da última atualização: |
15/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SANTOS, R. T. dos S. e; LIMA, A. de S.; CASTRO, C. D. P. da C.; RYBKA, A. C. P.; ASSIS, J. S. de; BIASOTO, A. C. T. |
Afiliação: |
RENATA TORRES DOS SANTOS E SANTOS, UFBA; ARLETE DE SOUZA LIMA, Instituto Federal do Sertão Pernambucano - Campus Petrolina/PE; CLIVIA DANUBIA PINHO DA C CASTRO, CPATSA; ANA CECILIA POLONI RYBKA, CPATSA; JOSTON SIMÃO DE ASSIS, UFBA; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA. |
Título: |
Avaliação físico-química da polpa de umbu em diferentes estádios de maturação. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO NACIONAL, 20.; CONGRESSO LATINO AMERICANO DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 6., 2017. Belém, PA. Segurança e qualidade de alimentos. Belém, PA: LACEN: UFPA, 2017. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O umbuzeiro é uma arvore frutífera tropical da região dos chapadões semiáridos do nordeste brasileiro. Seu fruto é responsável por significativa parte da renda dos agricultores do nordeste que, promovem a colheita dos frutos e os vendem para o consumo in natura ou sob a forma de polpas, doces e geleias. Desta maneira, este estudo foi conduzido com o objetivo de quantificar o rendimento e caracterizar a polpa do umbu nos seus diferentes estágios de maturação (verde, intermediário e maduro) através das analises físico-quimicas de cor, acidez, pH, sólidos solúveis totais e pectina, buscando avaliar a caracterização ideal para a sua utilização no processamento de doce em massa. Concluiu-se que a polpa do umbu no estádio de maturação intermediário e maduro não apresentam diferença estatisticamente entre si, apresentando características adequadas para a elaboração do doce de umbu. |
Palavras-Chave: |
Doce de umbu; Fruit processing; Spondia; Umbuzeiro. |
Thesagro: |
Agricultura familiar; Caatinga; Polpa; Processamento; Spondias Tuberosa; Umbu; Vegetação Nativa. |
Thesaurus Nal: |
Spondias. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/170583/1/Aline-2017-3.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
26/04/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
CARVALHO JUNIOR, P. S.; DINIZ, L. F.; SILVA, G. T. S. T. da; COUTINHO, N. D.; SANTOS, P. G. dos; CARVALHO-SILVA, V. H.; RIBEIRO, C.; ELLENA, J. |
Afiliação: |
CAUE RIBEIRO DE OLIVEIRA, CNPDIA. |
Título: |
Amino - imino tautomerism in the salt formation of Albendazole: Hydrobromide and nitrate salts. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Crystal Growth & Design, v. 21, 2021. |
Páginas: |
1122?1135 |
ISSN: |
1528-7843 |
DOI: |
https://dx.doi.org/10.1021/acs.cgd.0c01444 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Albendazole (ABZ) is a poorly soluble anthelmintic drug that can exist in amine and imine desmotropic forms. These facts can affect the solubility and bioavailability of the drug product. Here, we investigate the salt formation of ABZ with the acids HCl, HBr, and HNO3 associated with the tautomerism of the ABZ molecule. The reaction of ABZ with an excess of the acids HCl, HBr, and HNO3 results in the protonation of the imidazole ring, hiding the occurrence of tautomeric states. Thus, the ABZ HCl, ABZ HBr, and ABZ HNO3 salts were obtained and characterized by single-crystal X-ray diffraction, powder X-ray diffraction, FT-infrared spectroscopy (FTIR), differential scanning calorimetry (DSC), thermal gravimetric analysis (TGA), and aqueous solubility measurements. Furthermore, static and dynamic DFT calculations were carried out to understand how the albendazolium cation (ABZ-H+ ) is obtained from ABZ in amine and imine forms. An analysis of crystal structures reveals that cations and anions aggregate in 1D chains stabilized by NH···X (X = Cl−, Br−, O−) interactions, generating layered structures. In solution, the intramolecular amine ↔ imine conversion (ΔG⧧ ≈ 50 kcal mol−1 ) and the solvent-mediated deprotonation of the ABZ-H+ cation (ΔG⧧ ≈ 20 kcal mol−1 ) requires a higher energy barrier to occur, allowing the independence between tautomers to propitiate the crystallization process. Consequently, the process is dependent on the tautomer population in the starting material. All salts were demonstrated to be more soluble than pure ABZ. Given the good physical−chemical profile of these salts, our results show a notable effect on the multicomponent crystal design, manufacturability, and processing of the drug ABZ. MenosAlbendazole (ABZ) is a poorly soluble anthelmintic drug that can exist in amine and imine desmotropic forms. These facts can affect the solubility and bioavailability of the drug product. Here, we investigate the salt formation of ABZ with the acids HCl, HBr, and HNO3 associated with the tautomerism of the ABZ molecule. The reaction of ABZ with an excess of the acids HCl, HBr, and HNO3 results in the protonation of the imidazole ring, hiding the occurrence of tautomeric states. Thus, the ABZ HCl, ABZ HBr, and ABZ HNO3 salts were obtained and characterized by single-crystal X-ray diffraction, powder X-ray diffraction, FT-infrared spectroscopy (FTIR), differential scanning calorimetry (DSC), thermal gravimetric analysis (TGA), and aqueous solubility measurements. Furthermore, static and dynamic DFT calculations were carried out to understand how the albendazolium cation (ABZ-H+ ) is obtained from ABZ in amine and imine forms. An analysis of crystal structures reveals that cations and anions aggregate in 1D chains stabilized by NH···X (X = Cl−, Br−, O−) interactions, generating layered structures. In solution, the intramolecular amine ↔ imine conversion (ΔG⧧ ≈ 50 kcal mol−1 ) and the solvent-mediated deprotonation of the ABZ-H+ cation (ΔG⧧ ≈ 20 kcal mol−1 ) requires a higher energy barrier to occur, allowing the independence between tautomers to propitiate the crystallization process. Consequently, the process is dependent on the tautomer population in the starting material. Al... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Anthelmintic; Crystal structures; Crystallization process. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02599naa a2200277 a 4500 001 2131514 005 2022-06-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1528-7843 024 7 $ahttps://dx.doi.org/10.1021/acs.cgd.0c01444$2DOI 100 1 $aCARVALHO JUNIOR, P. S. 245 $aAmino - imino tautomerism in the salt formation of Albendazole$bHydrobromide and nitrate salts.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a1122?1135 520 $aAlbendazole (ABZ) is a poorly soluble anthelmintic drug that can exist in amine and imine desmotropic forms. These facts can affect the solubility and bioavailability of the drug product. Here, we investigate the salt formation of ABZ with the acids HCl, HBr, and HNO3 associated with the tautomerism of the ABZ molecule. The reaction of ABZ with an excess of the acids HCl, HBr, and HNO3 results in the protonation of the imidazole ring, hiding the occurrence of tautomeric states. Thus, the ABZ HCl, ABZ HBr, and ABZ HNO3 salts were obtained and characterized by single-crystal X-ray diffraction, powder X-ray diffraction, FT-infrared spectroscopy (FTIR), differential scanning calorimetry (DSC), thermal gravimetric analysis (TGA), and aqueous solubility measurements. Furthermore, static and dynamic DFT calculations were carried out to understand how the albendazolium cation (ABZ-H+ ) is obtained from ABZ in amine and imine forms. An analysis of crystal structures reveals that cations and anions aggregate in 1D chains stabilized by NH···X (X = Cl−, Br−, O−) interactions, generating layered structures. In solution, the intramolecular amine ↔ imine conversion (ΔG⧧ ≈ 50 kcal mol−1 ) and the solvent-mediated deprotonation of the ABZ-H+ cation (ΔG⧧ ≈ 20 kcal mol−1 ) requires a higher energy barrier to occur, allowing the independence between tautomers to propitiate the crystallization process. Consequently, the process is dependent on the tautomer population in the starting material. All salts were demonstrated to be more soluble than pure ABZ. Given the good physical−chemical profile of these salts, our results show a notable effect on the multicomponent crystal design, manufacturability, and processing of the drug ABZ. 653 $aAnthelmintic 653 $aCrystal structures 653 $aCrystallization process 700 1 $aDINIZ, L. F. 700 1 $aSILVA, G. T. S. T. da 700 1 $aCOUTINHO, N. D. 700 1 $aSANTOS, P. G. dos 700 1 $aCARVALHO-SILVA, V. H. 700 1 $aRIBEIRO, C. 700 1 $aELLENA, J. 773 $tCrystal Growth & Design$gv. 21, 2021.
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