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Registros recuperados : 248 | |
161. | | CHRISÓSTOMO, I. G.; LANNA, A. C.; GODOY, S. G.; ROSA, J. R.; DIDONET, A. D. N total e C orgânico do solo em transição para produção orgânica de arroz de terras altas (Oryza sativa L.) no cerrado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DA CADEIA PRODUTIVA DE ARROZ, 2.; REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE ARROZ, 8., 2006, Brasília, DF. Anais... Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2006. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 196). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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163. | | DIDONET, A. D.; LIMA, O. dos S.; CANDATEN, A. A.; RODRIGUES, O. Realocação de nitrogênio e de biomassa para os grãos em trigo, submetido a inoculação de Azospirillum. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 35, n. 2, p. 401-411, fev. 2000 Título em inglês: Reallocation of nitrogen and biomass to the seeds in wheat inoculated with Azospirillum bacteria. Biblioteca(s): Embrapa Trigo; Embrapa Unidades Centrais. |
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165. | | MATA, W. M.; BARBOSA, L. H. A.; FERREIRA, E. P. de B.; DIDONET, A. D. Resposta do feijoeiro comum sob cultivo orgânico a plantas de cobertura e ao manejo do solo no cerrado goiano. Revista Brasileira de Agroecologia, Cruz Alta, v. 4, n. 2, 2009. Edição dos Resumos do VI Congresso Brasileiro de Agroecologia e II Congresso Latino-Americano de Agroecologia, Curitiba, PR, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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166. | | RODRIGUES, O.; DIDONET, A. D.; LHAMBY, J. C. B.; BERTAGNOLLI, P. F.; LUZ, J. da S. Resposta quantitativa do florescimento de soja em função da temperatura e do fotoperíodo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 7., 1999, Brasília, DF. Revista Brasileira de Fisiologia Vegetal, Brasília, DF, v. 11, p. 75, jun. 1999. Suplemento. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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167. | | RODRIGUES, O.; DIDONET, A. D.; LHAMBY, J. C. B.; BERTAGNOLLI, P. F.; LUZ, J. S. da. Resposta quantitativa do florescimento da soja a temperatura e ao fotoperiodo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 36, n. 3, p. 431-37, mar. 2001 Título em inglês: Quantitative response of soybean flowering to temperature and photoperiod. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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175. | | DIDONET, A. D.; ROSA, E. F.; MATOS, G. R.; MARTINS, S. R. Produção comunitária de sementes em comunidades quilombolas no Estado de Goiás. In: DIAS, T.; EIDT, J. S.; UDRY, C. (Ed.). Diálogos de saberes: relatos da Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 589-601. il. (Coleção Povos e Comunidades Tradicionais, 2). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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177. | | BARBOSA, L. H. A.; MATA, W. M.; FERREIRA, E. P. de B.; DIDONET, A. D. Produtividade do arroz de terras altas após o cultivo de plantas de cobertura no cerrado goiano. Revista Brasileira de Agroecologia, Cruz Alta, v. 4, n. 2, 2009. Edição dos Resumos do VI Congresso Brasileiro de Agroecologia e II Congresso Latino-Americano de Agroecologia, Curitiba, PR, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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180. | | MOREIRA, J. A. A.; CARVALHO, M. T. M.; STONE, L. F.; DIDONET, A. D. Qualidade física de um argissolo cultivado com a sucessão plantas de cobertura-milho em sistema de produção orgânico. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 26.; SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA-DO-CARTUCHO, SPODOPTERA FRUGIPERDA, 2.; SIMPÓSIO SOBRE COLLETOTRICHUM GRAMINICOLA, 1., 2006, Belo Horizonte, Inovação para sistemas integrados de produção: trabalhos apresentados. {Sete Lagoas}: ABMS, 2006. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Registros recuperados : 248 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
15/06/2020 |
Data da última atualização: |
11/09/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
DIDONET, A. A.; ANTONIASSI, R.; BACK, G. R; FARIA-MACHADO, A. F. de; WILHELM, A. E.; FERRAZ, I. D. K. |
Afiliação: |
Adriano Amir Didonet, Secretaria de Estado de Educação e Qualidade de Ensino do Amazonas-SEDUC/AM; ROSEMAR ANTONIASSI, CTAA; Gabriela Reis Back; ADELIA FERREIRA DE FARIA MACHADO, CTAA; ALLAN EDUARDO WILHELM, CTAA; Isolde Dorothea Kossmann Ferraz, INPA. |
Título: |
Characterization of Amount and Quality of Tucuman Kernel Oil as a Potential Biomass. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the American Oil Chemists' Society, v. 97, n. 6, p. 955-962, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1002/aocs.12374 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Amazonian tucuman (Astrocaryum aculeatum)fruit pulp is consumed directly without heat treatment, andis appreciated in the region of Manaus, Amazonas State,Brazil. The kernel is discarded after pulp removal, resultingin costs related to waste management. This study aimed toperform an estimate on the annual amount of kernels gener-ated by commercialization of tucuman fruit in six marketsin Manaus by monthly application of questionnaires tomerchants. The yield of edible pulp and kernels wereassessed, as well as the yield and characteristics of kerneloil. Fruits consisted of pulp (26% fresh weight) and thecoproduct is mainly pyrene (70%), comprising a hardwoody endocarp (61%) and an oily kernel (39% dryweight). Kernel oil yield ranged from 28% to 45%. Thegenerated coproducts were estimated as 272 t/y (freshweight) and approximately 6–10 t/y of lauric oil could beobtained. The main fatty acids were lauric—12:0(52.3–57.5%) and myristic—14:0 (23.4–27.1%), presentinga similar profile to other lauric oils such as coconut, palmkernel, and babassu oils. Oxidative stability ranged from20 to 44 hours, which is considered high compared to otherlauric oils. The recovery of this coproduct will improve thesustainability of the tucuman chain, providing a newproduct of Amazonian biodiversity and reducing the envi-ronmental impact. |
Thesaurus NAL: |
Coproducts; Fatty acids; Food technology; Oxidative stability. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02092naa a2200241 a 4500 001 2123281 005 2020-09-11 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1002/aocs.12374$2DOI 100 1 $aDIDONET, A. A. 245 $aCharacterization of Amount and Quality of Tucuman Kernel Oil as a Potential Biomass.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aAmazonian tucuman (Astrocaryum aculeatum)fruit pulp is consumed directly without heat treatment, andis appreciated in the region of Manaus, Amazonas State,Brazil. The kernel is discarded after pulp removal, resultingin costs related to waste management. This study aimed toperform an estimate on the annual amount of kernels gener-ated by commercialization of tucuman fruit in six marketsin Manaus by monthly application of questionnaires tomerchants. The yield of edible pulp and kernels wereassessed, as well as the yield and characteristics of kerneloil. Fruits consisted of pulp (26% fresh weight) and thecoproduct is mainly pyrene (70%), comprising a hardwoody endocarp (61%) and an oily kernel (39% dryweight). Kernel oil yield ranged from 28% to 45%. Thegenerated coproducts were estimated as 272 t/y (freshweight) and approximately 6–10 t/y of lauric oil could beobtained. The main fatty acids were lauric—12:0(52.3–57.5%) and myristic—14:0 (23.4–27.1%), presentinga similar profile to other lauric oils such as coconut, palmkernel, and babassu oils. Oxidative stability ranged from20 to 44 hours, which is considered high compared to otherlauric oils. The recovery of this coproduct will improve thesustainability of the tucuman chain, providing a newproduct of Amazonian biodiversity and reducing the envi-ronmental impact. 650 $aCoproducts 650 $aFatty acids 650 $aFood technology 650 $aOxidative stability 700 1 $aANTONIASSI, R. 700 1 $aBACK, G. R 700 1 $aFARIA-MACHADO, A. F. de 700 1 $aWILHELM, A. E. 700 1 $aFERRAZ, I. D. K 773 $tJournal of the American Oil Chemists' Society$gv. 97, n. 6, p. 955-962, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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