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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  16/04/2024
Data da última atualização:  16/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MENESES, A. J. G.; POMPEU, R. C. F. F.; SALLES, H. O.; FARIAS, A. S. S.; NENEM, L. H. S.; COSTA, C. S.; GUEDES, L. F.; MARANGUAPE, J. S.; PEREIRA, P. L.; CÂNDIDO, M. J. D.
Afiliação:  ABNER JOSÉ GIRÃO MENESES, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO CEARÁ; ROBERTO CLAUDIO FERNANDES F POMPEU, CNPC; HEVILA OLIVEIRA SALLES FIGUEIREDO, CNPC; UNIVERSIDADE ESTADUAL DO VALE DO ACARAÚ; UNIVERSIDADE ESTADUAL DO VALE DO ACARAÚ; CLÉSIO DOS SANTOS COSTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; LUCIANA FREITAS GUEDES; JÉSSICA SOUSA MARANGUAPE, UNIVERSIDADE ESTADUAL VALE DO ACARAÚ; UNIVERSIDADE ESTADUAL DO VALE DO ACARAÚ; MAGNO JOSÉ DUARTE CÂNDIDO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ.
Título:  Canopy structure, behavioral and physiological aspects of pasture-finished sheep using castor bean cake as alternative input.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 76, n. 2, p. 297-312, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1590/1678-4162-13108
Idioma:  Português
Notas:  Título em português: Estrutura do dossel, aspectos comportamentais e fisiológicos de ovinos terminados em pasto, usando-se torta de mamona como insumo alternativo.
Conteúdo:  Abstract: The purpose was to evaluate structural characteristics of pasture, behavioral aspects and physiological parameters of sheep finished on irrigated Tamani grass pasture under continuous stocking, using castor bean cake as alternative input. Structural characteristics of the pasture were assessed in a randomized block design in 2 x 2 factorial arrangement, with two sources of nitrogen fertilization (mineral - urea and organic - in natura castor bean cake) and two supplements (with or without detoxified castor bean cake), in four replications (paddocks). Behavioral aspects and physiological parameters were assessed in a randomized block design with four treatments, and repeated measures over time in eight replications (sheep). Total forage biomass, green leaf blade biomass, grazing, rumination, and idleness times, as well as respiratory rate and rectal temperature were assessed. Urea provided greater leaf blade biomass (1,807 kg DM.ha.cycle-1) and tiller population density (1,592 tillers.m-2). Grazing time reduced 65 minutes.day-1 for animals supplemented with detoxified castor bean cake and kept in pastures fertilized with urea. The use of castor bean cake did not change the physiological parameters of the animals in any of the managements evaluated and can be used as a strategic input in the finishing of sheep on pasture. Resumo: Objetivou-se avaliar as características estruturais da pastagem, os aspectos comportamentais e os parâmetros fisiológicos de ovinos termina... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Adubação nitrogenada; Brasil; Índice de área foliar; Rectal temperature; Santa Inês; Semiárido; Temperatura retal; Torta de mamona.
Thesagro:  Alimento Para Animal; Biomassa; Fêmea; Nutrição Animal; Ovino; Ricinus Communis; Terminação; Uréia.
Thesaurus Nal:  Biomass; Brazil; Dietary supplements; Feed supplements; Females; Finishing; Leaf area index; Nitrogen fertilizers; Ruminant nutrition; Semiarid zones; Sheep feeding; Urea.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1163640/1/CNPC-2024-Canopy-structure-behavioral.pdf
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Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC40790 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Clima Temperado. Para informações adicionais entre em contato com cpact.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  06/03/2024
Data da última atualização:  06/03/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  KAROW, M. F.; SANTOS, F. N. DOS; BIDUSKI, B.; KROLOW, A. C. R.; SILVA, F. T. DA; EL HALAL; MACAGNAN, K. L.; ZAVARESE, E. DA R.; DIAS, A. R. G.; DIAZ, P. S.
Afiliação:  MARISA FERREIRA KAROW, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; FELIPE NARDO DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; BÁRBARA BIDUSKI, TEAGASC FOOD RESEARCH CENTRE; ANA CRISTINA RICHTER KROLOW, CPACT; FRANCINE TAVARES DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; SHANISE LISIE MELLO EL HALAL, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; KARINE LASTE MACAGNAN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ELESSANDRA DA ROSA ZAVAREZE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ALVARO RENATO GUERRA DIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; PATRÍCIA SILVA DIAZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS.
Título:  Natural fermentation of potato (Solanum tuberosum L.) starch: Effect of cultivar, amylose content, and drying method on expansion, chemical and morphological properties.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 261, 2024.
ISSN:  0141-8130
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2024.129608
Idioma:  Inglês
Notas:  Available online 23 January 2024.
Conteúdo:  Natural fermentation with sun-drying is a modification that promotes the expansion capacity of starch, and its effects on potato starch have not been reported so far. The aim of this study was to evaluate the effects of the amylose content of potato (Solanum tuberosum L.) starches and natural fermentation followed by oven or sun drying on its properties. Cassava starch was also used a control. Native and fermented starches were evaluated based on their chemical composition, amylose, carboxyl and carbonyl content as well as their thermal, pasty, and morphological properties. The fermentation water was evaluated by pH and titratable acidity to control the process. Puffed balls were prepared to evaluate expandability, mass loss, porosity and texture. The fermentation intensity was greater for potato and cassava starch with low-amylose content than for potato starch with higher amylose content. In addition, the acidity of the fermentation water increased faster with cassava starch than with potato starches. The fermented potato starches with the highest amylose content had low acidity and low expansion capacity compared to the fermented potato and cassava starches with low-amylose content. Fermentation and sun-drying of low-amylose potato and cassava starches increased the expansion and reduced the hardness of the puffed balls.
Thesagro:  Amido; Batata; Fermentação; Solanum Tuberosum.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT22803 - 1UPCAP - DD
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