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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  10/05/2024
Data da última atualização:  10/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CONCEIÇÃO, R. R. P. da; QUEIROZ, V. A. V.; SIMEONE, M. L. F.; SILVA, D. D. da; CARMO, P. H. F. do; MENEZES, C. B. de; FIGUEIREDO, J. E. F.; STOIANOFF, M. A. de R.
Afiliação:  RENATA REGINA PEREIRA DA CONCEIÇÃO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS; DAGMA DIONISIA DA SILVA ARAUJO, CNPMS; PAULO HENRIQUE FONSECA DO CARMO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; CICERO BESERRA DE MENEZES, CNPMS; JOSE EDSON FONTES FIGUEIREDO, CNPMS; MARIA APARECIDA DE RESENDE STOIANOFF, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS.
Título:  Does sorghum phenolic extract have antifungal effect?
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Microbiology, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s42770-024-01327-9
Idioma:  Inglês
Notas:  First online.
Conteúdo:  This study aimed to evaluate the antifungal efect of SC319 sorghum phenolic extract (SPE) on the Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Stenocarpella, Colletotrichum, and Macrophomina genera. SPE was extracted by 20% ethanol and used in four assays: (1) against Fusarium verticillioides in solid (PDA) and liquid (PD) potato dextrose media; (2) Minimum Inhibitory Concentration (MIC) assay with 16 fungi isolates; (3) Conidial Germination Rate (CGR) with 14 fungi isolates and (4) Growth Curve (GC) with 11 fungi isolates. There was no reduction in the mycelial growth (colony diameter and dry weight) and in the number of Fusarium verticillioides spores in assay 1 (PDA and PD). The colony's dry weight was almost six times higher in the presence than in the absence of SPE. All SPE samples presented MIC (assay 1) above the maximum concentration tested (5000 µg.mL−1) for the 16 isolates. Also, there was no inhibitory efect of SPE on conidia germination rate (CGR). Oppositely, in GC assay, the control had a higher CFU count than the samples with SPE in 24 h. This result suggests that SPE can delay the fungal growth in the frst hours of incubation, which is an important fnding that may help reduce the severity of fungal diseases in plants. However, further studies are needed to confrm these results, including sorghum genotypes with diferent profles of phenolic compounds. Although the SC319 SPE was not efective as an antifungal agent, it may have potential as a growth promoter of benefcial ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Biofungicida; Biofungicide; Concentração inibitória mínima; Fungo toxigênico; Toxigenic fungi.
Thesagro:  Sorghum Bicolor; Sorgo.
Thesaurus Nal:  Minimum inhibitory concentration.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1164179/1/Does-sorghum-phenolic-extract-have-antifungal-effect.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS30327 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  14/01/2009
Data da última atualização:  18/01/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  CABRERA DIAZ, J. L.; NASCENTE, A. S.; BORGES, M. A. B.; DEL PELOSO, M. J.
Afiliação:  JOSE LUIS CABRERA DIAZ, CNPAF; ADRIANO STEPHAN NASCENTE, CNPAF; Marco Antônio Brandão Borges, Emater-PR; MARIA JOSE DEL PELOSO, CNPAF.
Título:  Unidades demonstrativas de feijoeiro comum para pequenos agricultores da região Centro-Sul do Estado do Paraná.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 9., 2008, Campinas. Ciência e tecnologia na cadeia produtiva do feijão. Campinas: Instituto Agronômico, 2008.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Série:  (IAC. Documentos, 85).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Sugerem que a adoção de novas cultivares de feijoeiro comum, desenvolvidas nos programas de melhoramento genético e a difusão de suas vantagens agronômicas sobre os genótipos crioulos, utilizados de geração após geração pelas comunidades familiares do Estado do Paraná, têm contribuído para o aumento da produtividade e renda do pequeno produtor de feijão.
Palavras-Chave:  Adoção de tecnologia; CONAFE; Paraná; Pequeno agricultor.
Thesagro:  Agricultura Familiar; Feijão; Phaseolus Vulgaris.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/74693/1/196.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF27802 - 1UPCAA - CD2008.1962008.00196
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