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Registros recuperados : 22 | |
7. | | GASPARETO, D.; MARTORANO, L. G.; DIAS, F. A.; BATALHA, S.; BICHARA, C. N. C. Geotecnologia aplicada na correlação da precipitação pluvial com a malária no Estado do Pará. In: SIMPÓSIO DE ESTUDOS E PESQUISAS EM CIÊNCIAS AMBIENTAIS NA AMAZÔNIA, 1., 2012, Belém, PA. Anais: resumos dos trabalhos aprovados. [Belém, PA]: Universidade do Estado do Pará, Centro de Ciências Naturais e Tecnologia, 2012. p. 190. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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9. | | TOMAS, W. M.; GARCIA, L. C.; ROQUE, F. de O.; LOURIVAL, R.; DIAS, F. A.; SALIS, S. M.; MOURAO, G. Resumo executivo: análise dos conceitos "mesma identidade ecológica", "equivalência ecológica" e "offsetting" para compensação de Reserva Legal. Corumbá: Embrapa Pantanal, 2020. 4 p. (Embrapa Pantanal. Comunicado Técnico, 113). Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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10. | | RODRIGUES, I. A.; AZEVEDO, M. M. B.; DIAS, F. A.; CHAVES, F. C. M.; BIZZO, H. R.; ROSA, M. do S. S.; ALVIANO, C. S.; ALVIANO, D. S. Atividade anti-protozoários do óleo essencial de diferentes acessos de Croton cajucara e do óleo essencial de Croton sacaquinha. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE ÓLEOS ESSENCIAIS, 5., 2009, Rio de Janeiro. Anais... Rio de Janeiro: Instituto Militar de Engenharia, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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11. | | RODRIGUES, I. A.; AZEVEDO, M. M. B.; DIAS, F. A.; CHAVES, F. C. M.; BIZZO, H. R.; ROSA, M. do S. S.; ALVIANO, C. S.; ALVIANO, D. S. Atividade anti-protozoários do óleo essencial de diferentes acessos de Croton cajucara e do óleo essencial de Croton sacaquinha. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE ÓLEOS ESSENCIAIS, 5., 2009, Rio de Janeiro. Anais... Rio de Janeiro: Instituto Militar de Engenharia, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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12. | | CARVALHO, G. S.; NASCIMENTO, R. S. M. P.; DIAS, F. A. N.; MARTINS, P. F. Q.; PASSOS, L. P.; MARQUES, J. J. G. S. M. Produtividade de capim-elefante e feijão em solo tratado com diferentes resíduos de siderurgia. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 27.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 11.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 9.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 6., 2006, Bonito. Fertbio 2006: a busca das raízes: anais. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2006. (Embrapa Agropecuária Oeste. Documentos, 82). 1 CD. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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14. | | CARVALHO, G. S.; NASCIMENTO, R. S. M. P.; DIAS, F. A. N.; MARTINS, P. F. Q.; PASSOS, L. P.; MARQUES, J. J. Utilização de resíduos siderúrgicos na produção de capim-elefante e feijão. In: ENCONTRO REGIONAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA - MG, 20., 2006, São João Del Rei. 20 anos de Encontro Regional da SBQ-MG: passado e futuro: anais. São João del Rei: UFSJ, 2006. 1 CD. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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15. | | CALHEIROS, D. F.; ROCHE, K. F.; MASSRUHÁ, S. M. F. S.; DIAS, F. A.; ONTANHOLI, M. C.; BARBOSA, D. S.; DORES, E. F. G. C.; COLLISCHONN, W.; PAZ, A. R.; RISSO, A.; SORIANO, B. M. A.; SILVA, E. L. V. River basin quality index - tool to improve management of water resources in Miranda river basin, south Pantanal - Brazil. In: INTECOL INTERNATIONAL WETLANDS CONFERENCE, 8., Cuiabá, 2008. Big wetlands, big concerns: abstracts. [Sl.: s.n], 2008. p.42 Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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16. | | MOTA, R. V. da; SOUZA, C. R. de; PEREIRA, G. E.; DAL'OSTO, M. C.; CORREA, L. C.; DIAS, F. A. N.; PIMENTEL, R. M. de A.; TAVARES, M. C.; REGINA, M. de A. Characterization of grapes and wines of Syrah growing during the autumn-winter season in different viticultural zones of the Brazilian Southeast. In: CONGRES DES TERROIRS VITIVINICOLES, 9., 2012, Bourgogne. Actes... Bourgogne: Université de Bourgogne, 2012. p. 45-48. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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17. | | DIAS, F. A. N.; MOTA, R. V. da; FÁVERO, A. C.; PURGATTO, E.; SHIGA, T. M.; SOUZA, C. R. de; PIMENTEL, R. M. de A.; REGINA, M. de A. Videira 'Syrah' sobre diferentes porta-enxertos em ciclo de inverno no sul de Minas Gerais. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 47, n. 2, p. 208-215, fev. 2012. Título em inglês: 'Syrah' vine on different rootstocks in winter cycle in the south of Minas Gerais State, Brazil. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. |
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18. | | CALHEIROS, D. F.; ROCHE, K. F.; MASSRUHÁ, S. M. F. S.; DIAS, F. A; SOUZA, G. F. de; MONTANHOLI, M. C.; BARBOSA, D. S.; FERREIRA, L. M.; DORES, E. F. G. de C.; SILVA, E. de C. e; OLIVEIRA, L. J.; PINTO, A. L.; SOUZA, C. F; COLLISCHONN, W.; PAZ, A. R. da; RISSO, A.; SORIANO, B. M. A.; SILVA, E. L. V. da. River basin quality index - tool to improve management of water resources in Miranda river basin, south Pantanal - Brazil. In: INTERNATIONAL WETLANDS CONFERENCE, 8., Cuiabá, 2008. Big wetlands, big concerns: abstracts. [S.l.: s.n.], 2008. p. 42. INTECOL 2008. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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19. | | CALHEIROS, D. F.; ROCHE, K. F.; MASSRUHA, S. M. F. S.; DIAS, F. A.; SOUZA, G. F. de; MONTANHOLI, M. C.; BARBOSA, D. S.; FERREIRA, L. M.; DORES, E. F. G. C.; SILVA, E. de C. e.; SOUZA, C. F.; COLLISCHONN, W.; PAZ, A. E. da; RISSO, A.; SORIANO, B. M. A. Índice de qualidade de bacia - ferramenta de gestão de recursos naturais em nível de bacia hidrográfica. In: WORKSHOP INTERDISCIPLINAR DE PESQUISA EM INDICADORES DE SUSTENTABILIDADE, 3., São Carlos. Anais... São Carlos: USP, 2011. Não paginado. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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20. | | CALHEIROS, D. F.; ROCHE, K. F.; MASSRUHÁ, S. M. F. S.; DIAS, F. A.; SOUZA, G. F.; MONTANHOLI, M. C.; BARBOSA, D. S.; FERREIRA, L. M.; DORES, E. F. G. C.; SILVA, E. C.; SOUZA, C. F.; COLLISCHONN, W.; PAZ, A. R.; RISSO, A.; SORIANO, B. M. A. Índice de qualidade de bacia - ferramenta de gestão de recursos naturais em nível de bacia hidrográfica. In: WORKSHOP INTERDISCIPLINAR DE PESQUISA EM INDICADORES DE SUSTENTABILIDADE, 3., 2011, São Paulo. Anais de Resumos. São Carlos: USP, 2012. Não paginado. WIPIS 2011. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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Registros recuperados : 22 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
06/07/2012 |
Data da última atualização: |
24/04/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MOTA, R. V. da; SOUZA, C. R. de; PEREIRA, G. E.; DAL'OSTO, M. C.; CORREA, L. C.; DIAS, F. A. N.; PIMENTEL, R. M. de A.; TAVARES, M. C.; REGINA, M. de A. |
Afiliação: |
Renata Vieira da MOTA, Núcleo Tecnológico EPAMIG Uva e Vinho; Claudia Rita de SOUZA, Núcleo Tecnológico EPAMIG Uva e Vinho; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV / CPATSA; Marite Carlin DAL'OSTO, Núcleo Tecnológico EPAMIG Uva e Vinho; Luis Claudio CORREA, CPATSA; Frederico Alcântara Novelli DIAS, Departamento de Agricultura, Universidade Federal de Lavras; Rodrigo Meirelles de AZEVEDO PIMENTEL, Núcleo Tecnológico EPAMIG Uva e Vinho; Marilia Claudiano TAVARES, Bolsista BIC Junior EPAMIG/FAPEMIG; Murillo de ALBUQUERQUE REGINA, Núcleo Tecnológico EPAMIG Uva e Vinho. |
Título: |
Characterization of grapes and wines of Syrah growing during the autumn-winter season in different viticultural zones of the Brazilian Southeast. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRES DES TERROIRS VITIVINICOLES, 9., 2012, Bourgogne. Actes... Bourgogne: Université de Bourgogne, 2012. |
Páginas: |
p. 45-48. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Double pruning management has allowed harvesting good quality wine grapes during the winter season in the Brazilian southeast. Syrah cultivar showed the best response to the modification of grapevine cycle with good maturation and acceptable productivity indices. As a new winegrowing region, little is known about the terroir effects on the composition of Syrah berries and wines. This study was carried out with Syrah vines grafted on 1103P grown in commercial vineyards established in four southeast zones of Brazil: Espirito Santo do Pinhal at 871 m height, Itobi at 811 m, Três Corações at 993 m and Caldas at 1150 m. The vines were trained on vertical shoot position and pruned in January to harvest grapes in the winter season. The highest yield was obtained in Três Corações (9,780 kg.ha-1), followed by Caldas, Pinhal and Itobi. High bud fertility and berries? weight and size contributed to highest yield at Três Corações and Caldas. Grapes grown in Pinhal at 21.5°C of average berry temperature and thermal amplitude of 16.8°C showed higher total soluble solids (23.2°Brix) than the berries harvested in the other viticultural zones (20°Brix). These vines also showed the highest photosynthetic and transpiration rates. Berries harvested at Caldas showed the greatest must acidity probably due to lowest average temperature of the berries (19.2°C) which impairs acid degradation. Berries harvested at Itobi and Três Corações showed higher phenolic compounds and anthocyanins content. The wine from Pinhal showed an alcoholic grade of 15° GL while wine from Caldas had the lowest grade (11°GL). Wines from Três Corações and Pinhal showed the highest polymerized pigments index and color intensity after 16 months aging. Wine tipicity was also evaluated by sensorial analyses in which wines from Caldas showed the lowest scores in hedonic scale. These data showed that it was possible to identify different Syrah winemaking zones in Brazilian southeast. MenosDouble pruning management has allowed harvesting good quality wine grapes during the winter season in the Brazilian southeast. Syrah cultivar showed the best response to the modification of grapevine cycle with good maturation and acceptable productivity indices. As a new winegrowing region, little is known about the terroir effects on the composition of Syrah berries and wines. This study was carried out with Syrah vines grafted on 1103P grown in commercial vineyards established in four southeast zones of Brazil: Espirito Santo do Pinhal at 871 m height, Itobi at 811 m, Três Corações at 993 m and Caldas at 1150 m. The vines were trained on vertical shoot position and pruned in January to harvest grapes in the winter season. The highest yield was obtained in Três Corações (9,780 kg.ha-1), followed by Caldas, Pinhal and Itobi. High bud fertility and berries? weight and size contributed to highest yield at Três Corações and Caldas. Grapes grown in Pinhal at 21.5°C of average berry temperature and thermal amplitude of 16.8°C showed higher total soluble solids (23.2°Brix) than the berries harvested in the other viticultural zones (20°Brix). These vines also showed the highest photosynthetic and transpiration rates. Berries harvested at Caldas showed the greatest must acidity probably due to lowest average temperature of the berries (19.2°C) which impairs acid degradation. Berries harvested at Itobi and Três Corações showed higher phenolic compounds and anthocyanins content. The ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Brasil; Espírito Santo; Syrah; Terroir; Wine. |
Thesagro: |
Brotação; Fisiologia vegetal; Fotossíntese; Poda; Uva; Variedade; Vinho; Viticultura. |
Thesaurus NAL: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/130927/1/49582.pdf
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Marc: |
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