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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Semiárido; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
19/07/1995 |
Data da última atualização: |
09/10/2018 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
SOUZA FILHO, B. F. de; TUPINAMBA, E. A. |
Afiliação: |
BENEDITO FERNANDES DE SOUZA FILHO, UEPAE DE QUISSAMA; EVANDRO ALMEIDA TUPINAMBA, UEPAE DE QUISSAMA. |
Título: |
Ocorrência da podridão mole das raízes de mandioca (Manihot esculenta Crantz) em Sergipe. |
Ano de publicação: |
1979 |
Fonte/Imprenta: |
Aracaju: EMBRAPA-UEPAE de Quissamã, 1979. |
Páginas: |
4 p. |
Série: |
(EMBRAPA-UEPAE Quissama. Comunicado Técnico, 4). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A mandioca em Sergipe, apesar de ser o produto que mais contribui para a formação do valor bruto da produção agrícola, é explorada em minifúndios e constitui-se essencialmente em cultura de baixa renda. Uma enfermidade, ocasionando podridão do colo e raízes, murcha irreversível da parte aérea e queda de folhas em mandioca, vem apresentando considerável importância nos últimos três anos neste Estado. Essa enfermidade manifesta-se tanto em plantas jovens como em adultas e inicia-se frequentemente pela "maniva-semente". As raízes mais diretamente em conexão com a maniva são as primeiras a serem afetadas e exibem uma podridão mole característica, com exudação de um líquido de odor repugnante. Sua incidência tem sido constatada em solos com problemas de drenagem, cultivados com mandioca por longo tempo. |
Palavras-Chave: |
Cassava diseases. |
Thesagro: |
Doença; Mandioca; Podridão Mole. |
Thesaurus Nal: |
Cassava. |
Categoria do assunto: |
-- H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/69113/1/CPATC-COM.-TEC.-04-79.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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Biblioteca |
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Registro |
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Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Solos. Para informações adicionais entre em contato com cnps.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
13/08/2015 |
Data da última atualização: |
08/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
CLEMENT, C. R.; DENEVAN, W. M.; HECKENBERGER, M. J.; JUNQUEIRA, A. B.; NEVES, A. G.; TEIXEIRA, W. G.; WOODS, W. I. |
Afiliação: |
CHARLES R. CLEMENT, INPA; W. M. DENEVAN, UNIVERSITY OF WISCONSIN; MICHAEL J. HECKENBERGER, UNIVERSITY OF FLORIDA; ANDRÉ BRAGA JUNQUEIRA, INPA; ANDRÉ G. NEVES, USP; WENCESLAU GERALDES TEIXEIRA, CNPS; WILLIAM I. WOODS, UNIVERSITY OF KANSAS. |
Título: |
The domestication of Amazonia before European conquest. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, v. 282, n. 1812, Aug. 2015. |
DOI: |
https://doi.org/10.1098/rspb.2015.0813 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
During the twentieth century, Amazonia was widely regarded as relatively pristine nature, little impacted by human history. This view remains popular despite mounting evidence of substantial human influence over millennial scales across the region. Here, we review the evidence of an anthropogenic Amazonia in response to claims of sparse populations across broad portions of the region. Amazonia was a major centre of crop domestication, with at least 83 native species containing populations domesticated to some degree. Plant domestication occurs in domesticated landscapes, including highly modified Amazonian dark earths (ADEs) associated with large settled populations and that may cover greater than 0.1% of the region. Populations and food production expanded rapidly within land management systems in the mid-Holocene, and complex societies expanded in resource-rich areas creating domesticated landscapes with profound impacts on local and regional ecology. ADE food production projections support estimates of at least eight million people in 1492. By this time, highly diverse regional systems had developed across Amazonia where subsistence resources were created with plant and landscape domestication, including earthworks. This review argues that the Amazonian anthrome was no less socio-culturally diverse or populous than other tropical forested areas of the world prior to European conquest. |
Palavras-Chave: |
Domesticação da paisagem; Domesticação de plantas; Estimativas de população; Sociedades complexas; Terras escuras da Amazônia. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02256naa a2200265 a 4500 001 2021867 005 2021-11-08 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1098/rspb.2015.0813$2DOI 100 1 $aCLEMENT, C. R. 245 $aThe domestication of Amazonia before European conquest.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aDuring the twentieth century, Amazonia was widely regarded as relatively pristine nature, little impacted by human history. This view remains popular despite mounting evidence of substantial human influence over millennial scales across the region. Here, we review the evidence of an anthropogenic Amazonia in response to claims of sparse populations across broad portions of the region. Amazonia was a major centre of crop domestication, with at least 83 native species containing populations domesticated to some degree. Plant domestication occurs in domesticated landscapes, including highly modified Amazonian dark earths (ADEs) associated with large settled populations and that may cover greater than 0.1% of the region. Populations and food production expanded rapidly within land management systems in the mid-Holocene, and complex societies expanded in resource-rich areas creating domesticated landscapes with profound impacts on local and regional ecology. ADE food production projections support estimates of at least eight million people in 1492. By this time, highly diverse regional systems had developed across Amazonia where subsistence resources were created with plant and landscape domestication, including earthworks. This review argues that the Amazonian anthrome was no less socio-culturally diverse or populous than other tropical forested areas of the world prior to European conquest. 653 $aDomesticação da paisagem 653 $aDomesticação de plantas 653 $aEstimativas de população 653 $aSociedades complexas 653 $aTerras escuras da Amazônia 700 1 $aDENEVAN, W. M. 700 1 $aHECKENBERGER, M. J. 700 1 $aJUNQUEIRA, A. B. 700 1 $aNEVES, A. G. 700 1 $aTEIXEIRA, W. G. 700 1 $aWOODS, W. I. 773 $tProceedings of the Royal Society B: Biological Sciences$gv. 282, n. 1812, Aug. 2015.
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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