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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Hortaliças. Para informações adicionais entre em contato com cnph.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças; Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
18/11/2021 |
Data da última atualização: |
23/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SPRICIGO, P. C.; PILON, L.; TRENTO, J. P.; MOURA, M. R. de; BONFIM, K. S.; FOSCHINI, M. M.; MATTOSO, L. H. C.; FERREIRA, M. D. |
Afiliação: |
POLIANA C. SPRICIGO, Universidade de São Paulo; LUCIMEIRE PILON, CNPH; JÉSSICA P. TRENTO, Universidade Federal de São Carlos; MÁRCIA R DE MOURA, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Engenharia; KELY S. BONFIM, Universidade Estadual Paulista Faculdade de Engenharia; MILENE CORSO MITSUYUKI, CNPDIA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA. |
Título: |
Nano-chitosan as an antimicrobial agent in preservative solutions for cut flowers. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Chemical Technology and Biotechnology, v. 96, n. 8, p. 2168-2175, Aug. 2021. |
Páginas: |
8 p. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Na publicação: Milene C Mitsuyuki. |
Conteúdo: |
Cut flowers require proper postharvest stem hydration to prolong vase life. Nano-sized chitosan is an effective antimicrobial agent that has several potential agricultural applications. In this study, we compared the efficacies of solutions containing chitosan nanoparticles, regular chitosan particles, citric acid, and distilled and tap water controls in treating cut gerbera inflorescences during postharvest storage. Relative water uptake (RWU), transpiration rate (TR), water balance (WB), ligule color, solution pH, stem bending, stem-end blockage, and counts of bacteria, mold and yeast were investigated. The solution containing chitosan nanoparticles prevented stem bending, enabled higher RWU (41.8 g kg−1 day−1), established a suitable WB, and controlled microbial growth more efficiently than the other solutions. The chitosan nanoparticle solution strongly inhibited molds and yeasts. The results of this study demonstrated that nano-chitosan is a promising postharvest preservative for cut gerbera.
inflorescences. |
Thesaurus Nal: |
Chitosan; Microorganisms; Water uptake. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01833naa a2200265 a 4500 001 2141115 005 2024-01-23 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSPRICIGO, P. C. 245 $aNano-chitosan as an antimicrobial agent in preservative solutions for cut flowers.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a8 p. 500 $aNa publicação: Milene C Mitsuyuki. 520 $aCut flowers require proper postharvest stem hydration to prolong vase life. Nano-sized chitosan is an effective antimicrobial agent that has several potential agricultural applications. In this study, we compared the efficacies of solutions containing chitosan nanoparticles, regular chitosan particles, citric acid, and distilled and tap water controls in treating cut gerbera inflorescences during postharvest storage. Relative water uptake (RWU), transpiration rate (TR), water balance (WB), ligule color, solution pH, stem bending, stem-end blockage, and counts of bacteria, mold and yeast were investigated. The solution containing chitosan nanoparticles prevented stem bending, enabled higher RWU (41.8 g kg−1 day−1), established a suitable WB, and controlled microbial growth more efficiently than the other solutions. The chitosan nanoparticle solution strongly inhibited molds and yeasts. The results of this study demonstrated that nano-chitosan is a promising postharvest preservative for cut gerbera. inflorescences. 650 $aChitosan 650 $aMicroorganisms 650 $aWater uptake 700 1 $aPILON, L. 700 1 $aTRENTO, J. P. 700 1 $aMOURA, M. R. de 700 1 $aBONFIM, K. S. 700 1 $aFOSCHINI, M. M. 700 1 $aMATTOSO, L. H. C. 700 1 $aFERREIRA, M. D. 773 $tJournal of Chemical Technology and Biotechnology$gv. 96, n. 8, p. 2168-2175, Aug. 2021.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
09/01/2008 |
Data da última atualização: |
12/03/2008 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Circulação/Nível: |
-- - -- |
Autoria: |
DALLA COSTA, O. A.; LUDKE, C. B. |
Afiliação: |
Osmar Antônio Dalla Costa, Embrapa Suínos e Aves; Charli Beatriz Ludtke, Sociedade Mundial de Proteção Animal. |
Título: |
Melhorias nos procedimentos do manejo pré-abate visando um incremento no bem-estar e na qualidade da carne dos suínos. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO INTERNACIONAL SOBRE NUTRIÇÃO ANIMAL E ALIMENTOS SEGUROS, 1., 2007, Campinas. Anais. Campinas: Colégio Brasileiro de Nutrição Animal, 2007. |
Páginas: |
p 1-10. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Projeto n. 02.06.10.100-02 |
Palavras-Chave: |
Manejo pré-abate; Qualidade da carne; Suínos. |
Thesagro: |
Bem-Estar. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00704naa a2200193 a 4500 001 1443573 005 2008-03-12 008 2007 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aDALLA COSTA, O. A. 245 $aMelhorias nos procedimentos do manejo pré-abate visando um incremento no bem-estar e na qualidade da carne dos suínos. 260 $c2007 300 $ap 1-10. 500 $aProjeto n. 02.06.10.100-02 650 $aBem-Estar 653 $aManejo pré-abate 653 $aQualidade da carne 653 $aSuínos 700 1 $aLUDKE, C. B. 773 $tIn: CONGRESSO INTERNACIONAL SOBRE NUTRIÇÃO ANIMAL E ALIMENTOS SEGUROS, 1., 2007, Campinas. Anais. Campinas: Colégio Brasileiro de Nutrição Animal, 2007.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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