|
|
Registros recuperados : 5 | |
1. | | SERAFIM, M. E.; ONO, F. B.; NOVELINO, J. O.; CREMON, C.; RANGEL, M. A. S. Influência da adubação potássica e umidade do solo na produção da soja. In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA DA REGIÃO CENTRAL DO BRASIL, 29., 2007, Campo Grande, MS. Resumos... Londrina: Embrapa Soja, 2007. p. 165-167. (Embrapa Soja. Documentos, 287). Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
| |
2. | | ONO, F. B.; MONTAGNA, J.; SERAFIM, M. E.; NOVELINO, J. O.; DALLASTA, D. C.; RANGEL, M. A. S.; CREMON, C. Componentes de produção da soja influenciados por fontes e doses de fertilizantes fosfatados. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado. Conquistas e desafios da ciência do solo brasileira. Porto Alegre: SBCS, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
| |
3. | | SILVA, B. M.; OLIVEIRA, G. C. de; SERAFIM, M. E.; SILVA JÚNIOR, J. J. da; COLOMBO, A.; LIMA, J. M. de. Acurácia e calibração de sonda de capacitância em Latossolo Vermelho cultivado com cafeeiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 47, n. 2, p. 277-286, fev. 2012. Título em inglês: Accuracy and calibration of capacitance probe in a Rhodic Ferralsol planted with coffee. Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife; Embrapa Unidades Centrais. |
| |
4. | | RAMOS, B. Z.; TOLEDO, J. P. V. F.; LIMA, J. M. de; SERAFIM, M. E.; BASTOS, A. R. R.; GUIMARÃES, P. T. G.; COSCIONE, A. R. Doses de gesso em cafeeiro: influência nos teores de cálcio, magnésio, potássio e pH na solução de um latossolo vermelho distrófico. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 37, n. 4, p. 1018-1026, 2013. Título em Inglês: Gypsium applications to coffe: influence on calcium, magnesium and potassium contents and pH of the solution of a dystrophic red latosol. Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife. |
| |
5. | | SERAFIM, M. E.; MENDES, I. de C.; WU, J.; ONO, F. B.; ZANCANARO, L.; VALENDORFF, J. D. P.; ZEVIANI, W. M.; PIERANGELI, M. A. P.; FAN, M.; LAL, R. Soil physicochemical and biological properties in soybean areas under no-till Systems in the Brazilian Cerrado. Science of the Total Environment, v. 862, 160674, 2023. p. 1-11 Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
| |
Registros recuperados : 5 | |
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
08/05/2017 |
Data da última atualização: |
11/05/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
DALLA COSTA, F. A.; LOPES, L. dos S.; DALLA COSTA, O. A. |
Afiliação: |
FILIPE ANTONIO DALLA COSTA, UNESP/Jaboticabal; LETICIA DOS SANTOS LOPES, CNPSA; OSMAR ANTONIO DALLA COSTA, CNPSA. |
Título: |
Effects of the truck suspension system on animal welfare, carcass and meat quality traits in pigs. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Animals, v. 7, n. 5, 1-13 p., 2017. |
DOI: |
10.3390/ani7010005 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The objective of this study was to assess the effects of two types of commercial suspension (leaf-spring (LS) vs. air suspension (AS)) installed on two similar double-decked trucks on blood cortisol and lactate concentration, lairage behavior, carcass skin lesions and pork quality traits of 120 crossbred pigs. The suspension type neither influenced pig behaviour in lairage nor blood cortisol and lactate concentrations (p > 0.10). However, when compared with the AS suspension system, the use of LS increased the number of skin lesions in the back and thigh (p = 0.03 and p = 0.01, respectively) and produced thigh with lower pHu (p < 0.001) and yellower colour (higher b* value; p = 0.03), and paler back muscles (subjective colour; p < 0.05), with a tendency to lower pH (p = 0.06). Therefore, the use air suspension system can improve carcass and meat quality traits of pigs transported to slaughter. |
Palavras-Chave: |
Bem-estar animal; Qualidade da carne. |
Thesagro: |
Suíno; Transporte rodoviário. |
Thesaurus NAL: |
Animal transport; Animal welfare; Meat quality; Swine. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01660naa a2200253 a 4500 001 2069353 005 2017-05-11 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.3390/ani7010005$2DOI 100 1 $aDALLA COSTA, F. A. 245 $aEffects of the truck suspension system on animal welfare, carcass and meat quality traits in pigs.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aAbstract: The objective of this study was to assess the effects of two types of commercial suspension (leaf-spring (LS) vs. air suspension (AS)) installed on two similar double-decked trucks on blood cortisol and lactate concentration, lairage behavior, carcass skin lesions and pork quality traits of 120 crossbred pigs. The suspension type neither influenced pig behaviour in lairage nor blood cortisol and lactate concentrations (p > 0.10). However, when compared with the AS suspension system, the use of LS increased the number of skin lesions in the back and thigh (p = 0.03 and p = 0.01, respectively) and produced thigh with lower pHu (p < 0.001) and yellower colour (higher b* value; p = 0.03), and paler back muscles (subjective colour; p < 0.05), with a tendency to lower pH (p = 0.06). Therefore, the use air suspension system can improve carcass and meat quality traits of pigs transported to slaughter. 650 $aAnimal transport 650 $aAnimal welfare 650 $aMeat quality 650 $aSwine 650 $aSuíno 650 $aTransporte rodoviário 653 $aBem-estar animal 653 $aQualidade da carne 700 1 $aLOPES, L. dos S. 700 1 $aDALLA COSTA, O. A. 773 $tAnimals$gv. 7, n. 5, 1-13 p., 2017.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|