|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado; Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
22/12/2023 |
Data da última atualização: |
22/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ANDRADE, B. O.; DRÖSE, W.; AGUIAR, C. A. de; AIRES, E. T.; ALVARES, D. J.; BARBIERI, R. L.; CARVALHO, C. J. B. de; BARTZ, M.; BECKER, F. G.; BENCKE, G. A.; BENEDUZI, A.; SILVA, J. B.; BLOCHTEIN, B.; BOLDRINI, I. I.; BOLL, P. K.; BORDIN, J.; SILVEIRA, R. M. B. da; MARTINS, M. B.; BOSENBECKER, C.; BRACCINI, J.; BRAUN, B.; BRITO, R.; BROWN, G. G.; BÜNEKER, H. M.; BUZATTO, C. R.; CAVALLERI, A.; CECHIN, S. Z.; COLOMBO, P.; CONSTANTINO, R.; COSTA, C. F. da; DALZOCHIO, M. S.; OLIVEIRA, M. G. de; DIAS, R. A.; SANTOS, L. A. dos; DUARTE, A. da F.; DUARTE, J. L. P.; DURIGON, J.; SILVA, M. E. da; FERREIRA, P. P. A.; FERREIRA, T.; FERRER, J.; FERRO, V. G.; FONTANA, C. S.; FREIRE, M. D.; FREITAS, T. R. O.; GALIANO, D.; GARCIA, M.; SANTOS, T. G. dos; GOMES, L. R. P.; GONZATTI, F.; GOTTSCHALK, M. S.; GRACIOLLI, G.; GRANADA, C. E.; GRINGS, M.; GUIMARÃES, P. S.; HEYDRICH, I.; IOP, S.; JARENKOW, J. A.; JUNGBLUTH, P.; KÄFFER, M. I.; KAMINSKI, L. A.; KENNE, D. C.; KIRST, F. D.; KROLOW, T. K.; KRÜGER, R. F.; KUBIAK, B. B.; LEAL-ZANCHET, A. M.; LOEBMANN, D.; LUCAS, D. B.; LUCAS, E. M.; LUZA, A. L.; MACHADO, I. F.; MADALOZZO, B.; MAESTRI, R.; MALABARBA, L. R.; MANEYRO, R.; MARINHO, M. A. T.; MARQUES, R.; MARTA, K. da S.; MARTINS, D. da S.; MARTINS, G. da S.; MARTINS, T. R.; MELLO, A. S. de; MELLO, R. L.; MENDONÇA JUNIOR, M. de S.; MORAIS, A. B. B. de; MOREIRA, F. F. F.; MOREIRA, L. F. B.; MOURA, L. de A.; NERVO, M. H.; OTT, R.; PALUDO, P.; PASSAGLIA, L. M. P.; PÉRICO, E.; PETZHOLD, E. S.; PIRES, M. M.; POPPE, J. L.; QUINTELA, F. M.; RAGUSE-QUADROS, M.; PEREIRA, M. J. R.; RENNER, S.; RIBEIRO, F. B.; RIBEIRO, J. R. I.; RODRIGUES, E. N. L.; RODRIGUES, P. E. S.; ROMANOWSKI, H. P.; RUSCHEL, T. P.; SACCOL, S. da S. A.; SAVARIS, M.; SILVEIRA, F. S.; SCHMITZ, H. J.; SIEGLOCH, A. E.; SIEWERT, R. R.; SILVA FILHO, P. J. S. da; SOARES, A. G.; SOMAVILLA, A.; SPEROTTO, P.; SPIES, M. R.; TIRELLI, F. P.; TOZETTI, A. M.; VERRASTRO, L.; ELY, C. V.; SILVA, Â. Z. da; ZANK, C.; ZEFA, E.; OVERBECK, G. E. |
Afiliação: |
BIANCA O. ANDRADE; WILLIAM DRÖSE; CASSIANA ALVES DE AGUIAR; ELISA TEIXEIRA AIRES; DIEGO JANISCH ALVARES; ROSA LIA BARBIERI, CPACT; CLAUDIO JOSÉ BARROS DE CARVALHO; MARIE BARTZ; FERNANDO GERTUM BECKER; GLAYSON ARIEL BENCKE; ANELISE BENEDUZI; JORGE BERNARDO SILVA; BETINA BLOCHTEIN; ILSI IOB BOLDRINI; PITER KEHOMA BOLL; JUÇARA BORDIN; ROSA MARA BORGES DA SILVEIRA; MÁRCIO BORGES MARTINS; CAMILA BOSENBECKER; JOÃO BRACCINI; BRUNA BRAUN; ROSÂNGELA BRITO; GEORGE G. BROWN; HENRIQUE MALLMANN BÜNEKER; CRISTIANO ROBERTO BUZATTO; ADRIANO CAVALLERI; SONIA ZANINI CECHIN; PATRICK COLOMBO; REGINALDO CONSTANTINO; CÍNTIA FERNANDA DA COSTA; MARINA S. DALZOCHIO; MARCELO GEHLEN DE OLIVEIRA; RAFAEL ANTUNES DIAS; LUANA AMARAL DOS SANTOS; ADRIANE DA FONSECA DUARTE; JULIANO LESSA PINTO DUARTE; JAQUELINE DURIGON; MAYARA ESCOBAR DA SILVA; PRISCILA PORTO ALEGRE FERREIRA; TALITA FERREIRA; JULIANO FERRER; VIVIANE G. FERRO; CARLA SUERTEGARAY FONTANA; MARCELO DUARTE FREIRE; THALES RENATO OCHOTORENA FREITAS; DANIEL GALIANO; MARINÊS GARCIA; TIAGO GOMES DOS SANTOS; LUCAS ROBERTO PEREIRA GOMES; FELIPE GONZATTI; MARCO SILVA GOTTSCHALK; GUSTAVO GRACIOLLI; CAMILLE E. GRANADA; MARTIN GRINGS; PABLO SANTOS GUIMARÃES; INGRID HEYDRICH; SAMANTA IOP; JOÃO ANDRÉ JARENKOW; PATRÍCIA JUNGBLUTH; MÁRCIA ISABEL KÄFFER; LUCAS AUGUSTO KAMINSKI; DIEGO COSTA KENNE; FREDERICO DUTRA KIRST; TIAGO KÜTTER KROLOW; RODRIGO FERREIRA KRÜGER; BRUNO BUSNELLO KUBIAK; ANA MARIA LEAL-ZANCHET; DANIEL LOEBMANN; DIÓBER BORGES LUCAS; ELAINE MARIA LUCAS; ANDRÉ LUÍS LUZA; IBERE FARINA MACHADO; BRUNO MADALOZZO; RENAN MAESTRI; LUIZ R. MALABARBA; RAÚL MANEYRO; MARCO ANTONIO TONUS MARINHO; ROBERTA MARQUES; KIMBERLY DA SILVA MARTA; DIEGO DA SILVEIRA MARTINS; GIOVANA DA SILVA MARTINS; THIAGO RAMBO MARTINS; ANDERSON SANTOS DE MELLO; RAMON LUCIANO MELLO; MILTON DE SOUZA MENDONÇA JUNIOR; ANA BEATRIZ BARROS DE MORAIS; FELIPE F. F. MOREIRA; LEONARDO FELIPE BAIROS MOREIRA; LUCIANO DE A. MOURA; MICHELLE HELENA NERVO; RICARDO OTT; PATRÍCIA PALUDO; LUCIANE M. P. PASSAGLIA; EDUARDO PÉRICO; ERIKA SANT'ANNA PETZHOLD; MATEUS M. PIRES; JEAN LUCAS POPPE; FERNANDO MARQUES QUINTELA; MATEUS RAGUSE-QUADROS; MARIA JOÃO RAMOS PEREIRA; SAMUEL RENNER; FELIPE B. RIBEIRO; JOSÉ RICARDO INACIO RIBEIRO; EVERTON NEI LOPES RODRIGUES; PATRÍCIA E. S. RODRIGUES; HELENA PICCOLI ROMANOWSKI; TATIANA PETERSEN RUSCHEL; SUELEN DA SILVA ALVES SACCOL; MARCOANDRE SAVARIS; FERNANDA SCHMIDT SILVEIRA; HERMES JOSÉ SCHMITZ; ANA EMILIA SIEGLOCH; RICARDO RUSSO SIEWERT; PEDRO JOEL SILVA DA SILVA FILHO; ALINE G. SOARES; ALEXANDRE SOMAVILLA; PATRÍCIA SPEROTTO; MARCIA REGINA SPIES; FLÁVIA PEREIRA TIRELLI; ALEXANDRO MARQUES TOZETTI; LAURA VERRASTRO; CLEUSA VOGEL ELY; ÂNDRIO ZAFALON DA SILVA; CAROLINE ZANK; EDISON ZEFA; GERHARD E. OVERBECK. |
Título: |
12,500+ and counting: biodiversity of the Brazilian Pampa |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Frontiers of Biogeography, v. 15, n. 2, e59288, 2023. |
Série: |
1948-6596 |
DOI: |
https://doi.org/10.21425/F5FBG59288 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Knowledge on biodiversity is fundamental for conservation strategies. The Brazilian Pampa region, located in subtropical southern Brazil, is neglected in terms of conservation, and knowledge of its biodiversity is fragmented. We aim to answer the question: how many, and which, species occur in the Brazilian Pampa? In a collaborative effort, we built species lists for plants, animals, bacteria, and fungi that occur in the Brazilian Pampa. We included information on distribution patterns, main habitat types, and conservation status. Our study resulted in referenced lists totaling 12,503 species (12,854 taxa, when considering infraspecific taxonomic categories [or units]). Vascular plants amount to 3,642 species (including 165 Pteridophytes), while algae have 2,046 species (2,378 taxa) and bryophytes 316 species (318 taxa). Fungi (incl. lichenized fungi) contains 1,141 species (1,144 taxa). Animals total 5,358 species (5,372 taxa). Among the latter, vertebrates comprise 1,136 species, while invertebrates are represented by 4,222 species. Our data indicate that, according to current knowledge, the Pampa holds approximately 9% of the Brazilian biodiversity in an area of little more than 2% of Brazil’s total land. The proportion of species restricted to the Brazilian Pampa is low (with few groups as exceptions), as it is part of a larger grassland ecoregion and in a transitional climatic setting. Our study yielded considerably higher species numbers than previously known for many species groups; for some, it provides the first published compilation. Further efforts are needed to increase knowledge in the Pampa and other regions of Brazil. Considering the strategic importance of biodiversity and its conservation, appropriate government policies are needed to fund studies on biodiversity, create accessible and constantly updated biodiversity databases, and consider biodiversity in school curricula and other outreach activities. MenosKnowledge on biodiversity is fundamental for conservation strategies. The Brazilian Pampa region, located in subtropical southern Brazil, is neglected in terms of conservation, and knowledge of its biodiversity is fragmented. We aim to answer the question: how many, and which, species occur in the Brazilian Pampa? In a collaborative effort, we built species lists for plants, animals, bacteria, and fungi that occur in the Brazilian Pampa. We included information on distribution patterns, main habitat types, and conservation status. Our study resulted in referenced lists totaling 12,503 species (12,854 taxa, when considering infraspecific taxonomic categories [or units]). Vascular plants amount to 3,642 species (including 165 Pteridophytes), while algae have 2,046 species (2,378 taxa) and bryophytes 316 species (318 taxa). Fungi (incl. lichenized fungi) contains 1,141 species (1,144 taxa). Animals total 5,358 species (5,372 taxa). Among the latter, vertebrates comprise 1,136 species, while invertebrates are represented by 4,222 species. Our data indicate that, according to current knowledge, the Pampa holds approximately 9% of the Brazilian biodiversity in an area of little more than 2% of Brazil’s total land. The proportion of species restricted to the Brazilian Pampa is low (with few groups as exceptions), as it is part of a larger grassland ecoregion and in a transitional climatic setting. Our study yielded considerably higher species numbers than previously known for many ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bioma Pampa; Global and Planetary Change. |
Thesagro: |
Biodiversidade; Conservação; Vegetação. |
Thesaurus Nal: |
ecology. |
Categoria do assunto: |
-- K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160220/1/eScholarship-UC-item-7tp2k884.pdf
|
Marc: |
LEADER 06443naa a2201717 a 4500 001 2160220 005 2023-12-22 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.21425/F5FBG59288$2DOI 100 1 $aANDRADE, B. O. 245 $a12,500+ and counting$bbiodiversity of the Brazilian Pampa$h[electronic resource] 260 $c2023 490 $a1948-6596 520 $aKnowledge on biodiversity is fundamental for conservation strategies. The Brazilian Pampa region, located in subtropical southern Brazil, is neglected in terms of conservation, and knowledge of its biodiversity is fragmented. We aim to answer the question: how many, and which, species occur in the Brazilian Pampa? In a collaborative effort, we built species lists for plants, animals, bacteria, and fungi that occur in the Brazilian Pampa. We included information on distribution patterns, main habitat types, and conservation status. Our study resulted in referenced lists totaling 12,503 species (12,854 taxa, when considering infraspecific taxonomic categories [or units]). Vascular plants amount to 3,642 species (including 165 Pteridophytes), while algae have 2,046 species (2,378 taxa) and bryophytes 316 species (318 taxa). Fungi (incl. lichenized fungi) contains 1,141 species (1,144 taxa). Animals total 5,358 species (5,372 taxa). Among the latter, vertebrates comprise 1,136 species, while invertebrates are represented by 4,222 species. Our data indicate that, according to current knowledge, the Pampa holds approximately 9% of the Brazilian biodiversity in an area of little more than 2% of Brazil’s total land. The proportion of species restricted to the Brazilian Pampa is low (with few groups as exceptions), as it is part of a larger grassland ecoregion and in a transitional climatic setting. Our study yielded considerably higher species numbers than previously known for many species groups; for some, it provides the first published compilation. Further efforts are needed to increase knowledge in the Pampa and other regions of Brazil. Considering the strategic importance of biodiversity and its conservation, appropriate government policies are needed to fund studies on biodiversity, create accessible and constantly updated biodiversity databases, and consider biodiversity in school curricula and other outreach activities. 650 $aecology 650 $aBiodiversidade 650 $aConservação 650 $aVegetação 653 $aBioma Pampa 653 $aGlobal and Planetary Change 700 1 $aDRÖSE, W. 700 1 $aAGUIAR, C. A. de 700 1 $aAIRES, E. T. 700 1 $aALVARES, D. J. 700 1 $aBARBIERI, R. L. 700 1 $aCARVALHO, C. J. B. de 700 1 $aBARTZ, M. 700 1 $aBECKER, F. G. 700 1 $aBENCKE, G. A. 700 1 $aBENEDUZI, A. 700 1 $aSILVA, J. B. 700 1 $aBLOCHTEIN, B. 700 1 $aBOLDRINI, I. I. 700 1 $aBOLL, P. K. 700 1 $aBORDIN, J. 700 1 $aSILVEIRA, R. M. B. da 700 1 $aMARTINS, M. B. 700 1 $aBOSENBECKER, C. 700 1 $aBRACCINI, J. 700 1 $aBRAUN, B. 700 1 $aBRITO, R. 700 1 $aBROWN, G. G. 700 1 $aBÜNEKER, H. M. 700 1 $aBUZATTO, C. R. 700 1 $aCAVALLERI, A. 700 1 $aCECHIN, S. Z. 700 1 $aCOLOMBO, P. 700 1 $aCONSTANTINO, R. 700 1 $aCOSTA, C. F. da 700 1 $aDALZOCHIO, M. S. 700 1 $aOLIVEIRA, M. G. de 700 1 $aDIAS, R. A. 700 1 $aSANTOS, L. A. dos 700 1 $aDUARTE, A. da F. 700 1 $aDUARTE, J. L. P. 700 1 $aDURIGON, J. 700 1 $aSILVA, M. E. da 700 1 $aFERREIRA, P. P. A. 700 1 $aFERREIRA, T. 700 1 $aFERRER, J. 700 1 $aFERRO, V. G. 700 1 $aFONTANA, C. S. 700 1 $aFREIRE, M. D. 700 1 $aFREITAS, T. R. O. 700 1 $aGALIANO, D. 700 1 $aGARCIA, M. 700 1 $aSANTOS, T. G. dos 700 1 $aGOMES, L. R. P. 700 1 $aGONZATTI, F. 700 1 $aGOTTSCHALK, M. S. 700 1 $aGRACIOLLI, G. 700 1 $aGRANADA, C. E. 700 1 $aGRINGS, M. 700 1 $aGUIMARÃES, P. S. 700 1 $aHEYDRICH, I. 700 1 $aIOP, S. 700 1 $aJARENKOW, J. A. 700 1 $aJUNGBLUTH, P. 700 1 $aKÄFFER, M. I. 700 1 $aKAMINSKI, L. A. 700 1 $aKENNE, D. C. 700 1 $aKIRST, F. D. 700 1 $aKROLOW, T. K. 700 1 $aKRÜGER, R. F. 700 1 $aKUBIAK, B. B. 700 1 $aLEAL-ZANCHET, A. M. 700 1 $aLOEBMANN, D. 700 1 $aLUCAS, D. B. 700 1 $aLUCAS, E. M. 700 1 $aLUZA, A. L. 700 1 $aMACHADO, I. F. 700 1 $aMADALOZZO, B. 700 1 $aMAESTRI, R. 700 1 $aMALABARBA, L. R. 700 1 $aMANEYRO, R. 700 1 $aMARINHO, M. A. T. 700 1 $aMARQUES, R. 700 1 $aMARTA, K. da S. 700 1 $aMARTINS, D. da S. 700 1 $aMARTINS, G. da S. 700 1 $aMARTINS, T. R. 700 1 $aMELLO, A. S. de 700 1 $aMELLO, R. L. 700 1 $aMENDONÇA JUNIOR, M. de S. 700 1 $aMORAIS, A. B. B. de 700 1 $aMOREIRA, F. F. F. 700 1 $aMOREIRA, L. F. B. 700 1 $aMOURA, L. de A. 700 1 $aNERVO, M. H. 700 1 $aOTT, R. 700 1 $aPALUDO, P. 700 1 $aPASSAGLIA, L. M. P. 700 1 $aPÉRICO, E. 700 1 $aPETZHOLD, E. S. 700 1 $aPIRES, M. M. 700 1 $aPOPPE, J. L. 700 1 $aQUINTELA, F. M. 700 1 $aRAGUSE-QUADROS, M. 700 1 $aPEREIRA, M. J. R. 700 1 $aRENNER, S. 700 1 $aRIBEIRO, F. B. 700 1 $aRIBEIRO, J. R. I. 700 1 $aRODRIGUES, E. N. L. 700 1 $aRODRIGUES, P. E. S. 700 1 $aROMANOWSKI, H. P. 700 1 $aRUSCHEL, T. P. 700 1 $aSACCOL, S. da S. A. 700 1 $aSAVARIS, M. 700 1 $aSILVEIRA, F. S. 700 1 $aSCHMITZ, H. J. 700 1 $aSIEGLOCH, A. E. 700 1 $aSIEWERT, R. R. 700 1 $aSILVA FILHO, P. J. S. da 700 1 $aSOARES, A. G. 700 1 $aSOMAVILLA, A. 700 1 $aSPEROTTO, P. 700 1 $aSPIES, M. R. 700 1 $aTIRELLI, F. P. 700 1 $aTOZETTI, A. M. 700 1 $aVERRASTRO, L. 700 1 $aELY, C. V. 700 1 $aSILVA, Â. Z. da 700 1 $aZANK, C. 700 1 $aZEFA, E. 700 1 $aOVERBECK, G. E. 773 $tFrontiers of Biogeography$gv. 15, n. 2, e59288, 2023.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
24/09/2018 |
Data da última atualização: |
24/09/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BACILA, D. M.; CUNHA JUNIOR, A.; WEBER, I. F.; SCHEUERMANN, G. N.; MAFRA, L. I.; FEDDERN, V. |
Afiliação: |
DANNIELE MIRANDA BACILA, UFPR; ANILDO CUNHA JUNIOR, CNPSA; INDIANARA FABÍOLA WEBER, UNC/Concórdia; GERSON NEUDI SCHEUERMANN, CNPSA; LUCIANA IGARASHI MAFRA, UFPR; VIVIAN FEDDERN, CNPSA. |
Título: |
Efeito da aplicação de diferentes tratamentos térmicos no conteúdo de resíduo de anticoccidiano em carne de frango. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 26., 2018, Belém. O uso consciente da biodiversidade: perspectivas para o avanço da ciência e tecnologia de alimentos. Belém: SBCTA:UFPA, 2018. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: Anticoccidianos são compostos utilizados na prevenção de uma doença parasitária muito comum na criação de frangos de corte. A nicarbazina é um complexo constituído por 4,4´-dinitrocarbanilida (DNC) e 2-hidroxi-4,6- dimetil-pirimidina (HDP) amplamente utilizado como anticoccidiano. Contudo, a deposição de DNC em carne de frango é uma preocupação recorrente. O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito de tratamentos térmicos convencionais sobre o conteúdo de DNC em carne de frango. A carne contaminada com DNC foi obtida de frangos alimentados com ração contendo nicarbazina (180 mg.kg-1 ). Foram realizados 2 experimentos com carne de frango submetida ao aquecimento por cozimento, grelha, micro-ondas, fritura e forneamento. No primeiro, realizou-se avaliação cinética da degradação de DNC na carne, enquanto que no segundo comparou-se a eficiência dos tratamentos. As concentrações de DNC na carne foram determinadas por LC-MS/MS. Os resultados indicaram que os tratamentos induziram a degradação de DNC na faixa de 52 a 69%. O cozimento foi o procedimento mais eficiente dentre os tratamentos avaliados. A degradação nos procedimentos com grelha, micro-ondas e fritura não diferiu (p?0,05) do valor para o cozimento. A redução dos níveis de DNC foi associada à hidrólise desta molécula. Considerando a legislação atual, que regulamenta o monitoramento de DNC, confirmou-se que os tratamentos podem tornar a carne mais segura ao consumidor. |
Palavras-Chave: |
Cinética; Cozimento da carne; Nicarbazina; Qualidade da carne; Resíduos químicos. |
Thesagro: |
Carcaça; Contaminação; Frango de Corte. |
Thesaurus NAL: |
Broiler chickens; Carcass quality; Chemical residues; Nicarbazin. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/183431/1/final8798.pdf
|
Marc: |
LEADER 02579nam a2200313 a 4500 001 2096222 005 2018-09-24 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBACILA, D. M. 245 $aEfeito da aplicação de diferentes tratamentos térmicos no conteúdo de resíduo de anticoccidiano em carne de frango.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 26., 2018, Belém. O uso consciente da biodiversidade: perspectivas para o avanço da ciência e tecnologia de alimentos. Belém: SBCTA:UFPA$c2018 520 $aResumo: Anticoccidianos são compostos utilizados na prevenção de uma doença parasitária muito comum na criação de frangos de corte. A nicarbazina é um complexo constituído por 4,4´-dinitrocarbanilida (DNC) e 2-hidroxi-4,6- dimetil-pirimidina (HDP) amplamente utilizado como anticoccidiano. Contudo, a deposição de DNC em carne de frango é uma preocupação recorrente. O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito de tratamentos térmicos convencionais sobre o conteúdo de DNC em carne de frango. A carne contaminada com DNC foi obtida de frangos alimentados com ração contendo nicarbazina (180 mg.kg-1 ). Foram realizados 2 experimentos com carne de frango submetida ao aquecimento por cozimento, grelha, micro-ondas, fritura e forneamento. No primeiro, realizou-se avaliação cinética da degradação de DNC na carne, enquanto que no segundo comparou-se a eficiência dos tratamentos. As concentrações de DNC na carne foram determinadas por LC-MS/MS. Os resultados indicaram que os tratamentos induziram a degradação de DNC na faixa de 52 a 69%. O cozimento foi o procedimento mais eficiente dentre os tratamentos avaliados. A degradação nos procedimentos com grelha, micro-ondas e fritura não diferiu (p?0,05) do valor para o cozimento. A redução dos níveis de DNC foi associada à hidrólise desta molécula. Considerando a legislação atual, que regulamenta o monitoramento de DNC, confirmou-se que os tratamentos podem tornar a carne mais segura ao consumidor. 650 $aBroiler chickens 650 $aCarcass quality 650 $aChemical residues 650 $aNicarbazin 650 $aCarcaça 650 $aContaminação 650 $aFrango de Corte 653 $aCinética 653 $aCozimento da carne 653 $aNicarbazina 653 $aQualidade da carne 653 $aResíduos químicos 700 1 $aCUNHA JUNIOR, A. 700 1 $aWEBER, I. F. 700 1 $aSCHEUERMANN, G. N. 700 1 $aMAFRA, L. I. 700 1 $aFEDDERN, V.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|