Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  03/12/2020
Data da última atualização:  03/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MORAES, D. P.; MACHADO, M. L.; FARIAS, C. A. A.; BARIN, J. S.; ZABOT, G. L.; LOZANO-SÁNCHEZ, J.; FERREIRA, d. f.; VIZZOTTO, M.; LEYVA-JIMENEZ, F. J.; SILVEIRA, T. L. DA; RIES, E. F.; BARCIA, M. T.
Afiliação:  DÉBORA P. MORAES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; MARINA L. MACHADO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; CARLA A. A. FARIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; JULIANO S. BARIN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; GIOVANI L. ZABOT, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; JESÚS LOZANO-SÁNCHEZ, HEALTH SCIENCE TECHNOLOGY PARK, FUNCTIONAL FOOD RESEARCH ANDDEVELOPMENT CENTER, GRANADA, SPAIN; DANIELE F. FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; MARCIA VIZZOTTO, CPACT; FRANCISCO JAVIER LEYVA-JIMENEZ, HEALTH SCIENCE TECHNOLOGY PARK, FUNCTIONAL FOOD RESEARCH ANDDEVELOPMENT CENTER, GRANADA, SPAIN; TÁSSIA L. DA SILVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; EDI F. RIES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; MILENE T. BARCIA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA.
Título:  Effect of microwave hydrodiffusion and gravity on the extractionof phenolic compounds and antioxidant properties of blackberries (Rubusspp.): scale-Up extraction.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Food and Bioprocess Technology, v. 13, p. 2200-2216, 2020.
ISSN:  1935-5149
DOI:  doi.org/10.1007/s11947-020-02557-z
Idioma:  Inglês
Notas:  Published online: 20 November 2020.
Conteúdo:  The phenolic compounds of blackberries extracted with organic solvents cause environmental damage. Therefore, the objective of thepresent study was to verify if microwave hydrodiffusion and gravity obtain a blackberry extract with a high concentration of phenoliccompounds and antioxidant capacity without the addition of any solvent. The results showed that it was possible to reach the objectivewith 500 W and 10 min of extraction by employing a method that meets green chemistry principles. The extract has a lower cost thanthe exhaustive method, is microbiologically safe, and is mainly composed of anthocyanins (85%). The presence of 5 anthocyanins and17 non-anthocyanin phenolic compounds were identified, including hydroxyresveratrol, which was first extracted in blackberries bymicrowave hydrodiffusion and gravity. The phenolic compound content and antioxidant capacity were lower in the last fractions,which reduced the extraction time to 8 min. The coproduct showed phenolic, antioxidant capacity, and microbiological quality. Thisstudy presented a fast, efficient, economical, sustainable, and solvent-free method to extract phenolic compounds from blackberries.
Thesagro:  Amora Preta; Antioxidante; Composto Fenólico.
Thesaurus Nal:  Blackberries.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218673/1/1-MORAES.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT21728 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  16/10/2014
Data da última atualização:  16/10/2014
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SANTOS, S. A.; LIMA, H. P. de; CARDOSO, E. L.; CRISPIM, S. M. A.; SORIANO, B. M. A.
Afiliação:  SANDRA APARECIDA SANTOS, CPAP; HELANO POVOAS DE LIMA, CNPTIA; EVALDO LUIS CARDOSO, CPAP; SANDRA MARA ARAUJO CRISPIM, CPAP; BALBINA MARIA ARAUJO SORIANO, CPAP.
Título:  Grassland conservation and productivity index to monitor livestock ranching sustainability using fuzzy logic.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 51., 2014, Barra dos Coqueiros. A produção animal frente às mudanças climáticas e tecnológicas - anais. Barra dos coqueiros: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2014. 1 CD-ROM.
Páginas:  1 p.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Fire; Forage value; Indicators; Invaders plants; Rangeland.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/110050/1/6WSG.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAP59088 - 1UPCRA - PPSP1793217932
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional