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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
20/06/2017 |
Data da última atualização: |
22/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
VOLLET-NETO, A.; MAIA-SILVA, C.; MENEZES, C.; IMPERATRIZ-FONSECA, V. L. |
Afiliação: |
Ayrton VOLLET-NETO, USP; Camila MAIA-SILVA, USP / Universidade Federal Rural do Semi-Árido; CRISTIANO MENEZES, CPATU; Vera Lucia IMPERATRIZ-FONSECA, USP / Universidade Federal Rural do Semi-Árido / ITV. |
Título: |
Newly emerged workers of the stingless bee Scaptotrigona aff. depilis prefer stored pollen to fresh pollen. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Apidologie, v. 48, n. 2, p. 204-210, Mar. 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Like in honey bees, the pollen collected and stored by stingless bees usually undergoes a fermentation process characterized by increase in moisture, lactic acid, and proliferation of microorganisms. We tested whether 2-day-old Scaptotrigona aff. depilis workers were more attracted to and consumed fermented pollen from old pollen pots (>7 days) or fresh pollen collected from the corbicula of foragers. In each bioassay, we offered both types of pollen to 40 inexperienced workers of one colony for 24 min, and repeated the procedure in ten different colonies. In all cases, there were more bees feeding on the fermented pollen, which was 2.2 times more consumed than the fresh pollen. Our results suggested that fermented pollen attracted more bees potentially due to innate preference of young bees, higher levels of attractant substances present in fermented pollen, or due to associative learning reminiscent from larvae feeding habits. |
Thesagro: |
Abelha; Nutrição; Pólen. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
22/06/1999 |
Data da última atualização: |
22/06/1999 |
Autoria: |
FIALHO, E. T.; GOMES, P. C.; ALBINO, L. F. T.; COSTA, V. |
Afiliação: |
Embrapa Suinos e Aves, Concordia, SC. |
Título: |
Determinacao dos valores de composicao quimica e de digestibilidade de alguns ingredientes nacionais para suinos. |
Ano de publicação: |
1983 |
Fonte/Imprenta: |
Revista da Sociedade Brasileira de Zootecnia, v.12, n.2, p.337-356, 1983. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Feed. |
Thesagro: |
Alimento; Composição Química; Digestibilidade; Suíno. |
Thesaurus NAL: |
chemical composition; digestibility; swine. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00709naa a2200241 a 4500 001 1434035 005 1999-06-22 008 1983 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFIALHO, E. T. 245 $aDeterminacao dos valores de composicao quimica e de digestibilidade de alguns ingredientes nacionais para suinos. 260 $c1983 650 $achemical composition 650 $adigestibility 650 $aswine 650 $aAlimento 650 $aComposição Química 650 $aDigestibilidade 650 $aSuíno 653 $aFeed 700 1 $aGOMES, P. C. 700 1 $aALBINO, L. F. T. 700 1 $aCOSTA, V. 773 $tRevista da Sociedade Brasileira de Zootecnia$gv.12, n.2, p.337-356, 1983.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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