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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  09/07/2015
Data da última atualização:  13/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PINELI, L.; OLIVEIRA, G.; MENDONÇA, M.; BORGO, L.; FREIRE, E.; CELESTINO, S. M. C.; CHIARELLO, M.; BOTELHO, R.
Afiliação:  LÍVIA PINELI, UNB; GUILHERME OLIVEIRA, UNB; MÁRCIO MENDONÇA, UNB; LUIZ BORGO, UNB; ERIKA FREIRE, UNB; SONIA MARIA COSTA CELESTINO, CPAC; MARILEUSA CHIARELLO, UNIVERSIDADE CATÓLICA DE BRASÍLIA; RAQUEL BOTELHO, UNB.
Título:  Tracing chemical and sensory characteristics of baru oil during storage under nitrogen.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  LWT - Food Science and Technology, v. 62, p. 976-982, 2015.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.02.015
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Chemical and sensory properties of a mechanically extracted, degummed and bleached oil from baru (Dipteryx alata Vog.) almonds were traced during storage. Baru oil (BO) was packed with and without nitrogen blanket and stored for 180 days. Each 60 days, fatty acids, peroxide value (PV), iodine value (IV), acidity, sensory profile and acceptance, besides overall liking as salad dressing and viscosity at initial time were evaluated. BO viscosity (65.4 mPa s) resembled peanut and olive oils. Gadoleic acid decreased from 120 days of BO without nitrogen. IV and acidity increased during storage. PV was higher in samples without nitrogen, and decreased between 120 and 180 days. BO showed sensory similarities to samples under nitrogen blanket until 120 days. BO without nitrogen (120 days) presented fishy and soybean oil flavors, besides higher PV, whereas samples at 60 and 180 days associated to baru, peanut, olive oil attributes. BO stored under nitrogen blanket can be a successful oily ingredient in salad dressing.
Palavras-Chave:  Baru; Baru Vog; Características químicas; Chemical characteristics; Manta de azoto; Molho de salada; Nitrogen blanket; Propriedades sensoriais; Salad dressing.
Thesagro:  Dipteryx Alata.
Thesaurus Nal:  Food technology; sensory properties.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/126417/1/Artigo-Baru-Oil-Sonia.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAC34621 - 1UPCAP - DDS1931S1931
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  12/07/2023
Data da última atualização:  13/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  VILA VERDE, D. DOS S.; MENDES, M. I. DE S.; SOUZA, A. da S.; AUD, F. F.; SANTOS, K. C. F. dos; SOARES FILHO, W. dos S.; GESTEIRA, A. da S.; COSTA, M. G. C.
Afiliação:  DENISE DOS SANTOS VILA VERDE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CRUZ; MARIA INÊS DE SOUZA MENDES; ANTONIO DA SILVA SOUZA, CNPMF; FABIANA FERRAZ AUD, CNPMF; KAREN CRISTINA FIALHO DOS SANTOS, CNPMF; WALTER DOS SANTOS SOARES FILHO, CNPMF; ABELMON DA SILVA GESTEIRA, CNPMF; MÁRCIO GILBERTO CARDOSO COSTA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CRUZ.
Título:  Obtaining spontaneous haploids and polyploids from seeds derived from tangerine-type fruits.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Plant Cell, Tissue and Organ Culture, january, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11240-023-02449-y
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Obtaining citrus polyploids, especially from triploid individuals, is of great importance for genetic improvement programs, as they produce seedless fruits. Therefore, the aim of this study was to use flow cytometry analyses to identify polyploid individuals among tangerine-type seedlings originating from seeds germinated in vitro. Fruits were collected from 13 different genotypes in the municipality of Mucugê (state of Bahia, Brazil). The seeds were then removed and classified as developed (seeds with well-formed integument), underdeveloped (seeds with wrinkled integument) and small (seeds of 1/3 to 1/6 of normal size). After the integument was removed, the seeds were disinfected and introduced into a WPM culture medium, in which they remained for 120 days. After this period, the percentage of germinated seeds and growth variables were evaluated, and ploidy analysis was conducted using flow cytometry. The developed seeds displayed a higher germination rate (91.5%) than the others. The small and underdeveloped seeds resulted in a considerable frequency of spontaneous polyploids (11%), and one haploid plant was also obtained from the latter class.
Thesagro:  Fruta Cítrica; Tangerina.
Thesaurus NAL:  Citrus; Flow cytometry; Tetraploidy; Triploidy.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMF33816 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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