Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  15/07/2002
Data da última atualização:  08/11/2018
Autoria:  ABDALA, L.; MORAES, M. L. T. de; RECHIA, C. G. V.; GIORGINI, J. F.; SÁ, M. E. de; POLIZELI, M. de L. T. de M.
Afiliação:  LUDMILA ABDALA, Universidade de São Paulo - USP/Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras de Ribeirão Preto; MARIO LUIZ TEIXEIRA DE MORAES, Universidade Estadual Paulisa - Unesp/Faculdade de Engenharia de Ilha Solteira; CAREM GLEDES VARGAS CAREM, Universidade de São Paulo - USP/Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras de Ribeirão Preto; JARBAS FRANCISCO GIORGINI, Universidade de São Paulo - USP/Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras de Ribeirão Preto; MARCOS EUSTÁQUIO DE SÁ, Universidade Estadual Paulisa - Unesp/Faculdade de Engenharia de Ilha Solteira; MARIA DE LOURDES TEIXEIRA DE MORAES POLIZELI, Universidade de São Paulo - USP/Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras de Ribeirão Preto.
Título:  Biochemical traits useful for the determination of genetic variation in a natural population of Myracrodruon urundeuva.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 7, p. 909-916, jul. 2002
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Biochemical traits useful for the determination of genetic variation in a natural population of Myracrodruon urundeuva.
Conteúdo:  The objectives of this work were to analyze seeds from 20 trees of aroeira (Myracrodruon urundeuva Fr. All.) of a natural population located in the region of Selvíria, State of Mato Grosso do Sul, Brazil, in order to evaluate their protein, lipid and carbohydrate contents, and to estimate their genetic variation. A completely randomized experimental design consisting of 20 treatments (families) was set up, with two replications. Four types of proteins were detected: albumin (35.0 to 107.3 mg/g seed), globulin (3.4 to 9.3 mg/g), prolamin (60.0 to 135.2 mg/g) and glutelin (118.0 to 286.0 mg/g). The lipid content varied between 200 and 334 mg/g seed. The total sugars also varied (26.5 to 46.3 mg/g seed), with a predominance of polyols (arabinitol, mannitol, glucitol and xylitol). The main monosaccharides detected were glucose and arabinose. Total hydrolysis of the sugars indicated the presence of neutral arabinan and xylan oligosaccharides. The starch content varied from 0.35 to 1.58 mg/g seed. These biochemical traits showed considerable genetic variability, indicating that only the collection of seeds from many different trees can provide a representative sample of the population for conservation and genetic improvement.
Palavras-Chave:  avaliação; carboidratos; evaluation; lipídios; proteínas; seed.
Thesagro:  Myracrodruon Urundeuva; Semente.
Thesaurus Nal:  carbohydrates; lipids; proteins.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/22576/1/pab1081.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE22576 - 1UPEAP - PP630.72081P474
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  21/12/2017
Data da última atualização:  24/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  COSTA, A. F. da; RIBEIRO, L. P.; TEODORO, P. E.; BHERING, L. L.; TARDIN, F. D.; FORNAZIER, M. J.; COSTA, H.; MARTINS, D. dos S.; ZANUNCIO JUNIOR, J. S.
Afiliação:  Andrea Ferreira da Costa, Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural - INCAPER; Larissa Pereira Ribeiro, Universidade Federal de Viçosa; Paulo Eduardo Teodoro, Universidade Federal de Viçosa; Leonardo Lopes Bhering, Universidade Federal de Viçosa; FLAVIO DESSAUNE TARDIN, CNPMS; Mauricio José Fornazier, Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural - INCAPER; Hélcio Costa, Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural - INCAPER; David dos Santos Martins, Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural - INCAPER; José Salazar Zanuncio Júnior, Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural - INCAPER.
Título:  Genetic divergence of strawberry cultivars under different managements.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Bioscience Journal, Uberlândia, v. 34, n. 1, p. 129-137, Jan./Feb. 2018.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Developing strawberry cultivars that can be grown on a large scale, it is necessary to gather desirable characteristics such as: tolerance to Tetranychus urticae, high fruit yield and wide adaptability to several cropping managements. Therefore, our objective was to study the genetic diversity among 13 strawberry cultivars under different managements and to recommend promising crosses to obtain segreganting populations with high fruit yield and T. urticae tolerance. Trial was performed under field conditions at the Centro Regional de Desenvolvimento Rural Centro Serrano of the Instituto Capixaba for Technical Assistance and Rural Extension (Incaper), Domingos Martins-ES. We evaluated strawberry cultivars Albion, Aleluia, Aromas, Camarosa, Camino Real, Campinas, Diamante, Dover, Festival, Seascape, Toyonoka, Tudla, and Ventana, cultivated in three cropping managements: open field, low tunnel and high tunnel. Experimental design was randomized complete blocks with three replications. Variables evaluated were: number of two-spotted spider mite/cm2 on the leaf (NTSSM), total number of fruits (TNF), number of commercial fruits (NCF) and fruit yield (YIE, t/ha). We applied the generalized Mahalanobis distance and Tocher?s optimization method to study the genetic diversity among cultivars in each management, and the relative contribution of traits to genetic diversity was evaluated according to the criterion described by Singh (1981). For the low tunnel and high tunnel environments... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Interação genótipo X ambiente.
Thesagro:  Genética; Morango.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/169660/1/Genetic-divergence.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS28104 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional