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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
06/02/2012 |
Data da última atualização: |
06/02/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SOUZA, G. R. de; MARTINS, S. A.; HALFELD-VIEIRA, B. de A.; NECHET, K. de L.; DINIZ, I. S.; PELZER, G. Q. |
Afiliação: |
GIOVANNI RIBEIRO DE SOUZA, CPAF-RR; STÉFANNY ARAÚJO MARTINS, UFRR; BERNARDO DE ALMEIDA HALFELD VIEIRA, CNPMA; KATIA DE LIMA NECHET, CNPMA; ISABEL SANTOS DINIZ, UFRR; GABRIELA QUEIROZ PELZER, UFRR. |
Título: |
Controle alternativo da mancha fuliginosa do tomateiro com óleo essencial de Xylopia aromatica. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE DEFENSIVOS AGRÍCOLAS NATURAIS, 5., 2011, Jaguariúna. [Anais...] Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2011. 1 CD ROM. |
Páginas: |
5 p. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Visando o controle alternativo da mancha fuliginosa do tomateiro causada por Pseudocercospora fuligena por meio do óleo essencial de Xylopia aromatica, foram realizados ensaios in vitro e in vivo, nos quais foram avaliados a ação de diferentes concentrações do óleo na germinação de conídios e seu efeito protetor e/ou curativo em plantas de tomateiro em casa-de-vegetação. A concentração de 25 ?l 100ml-1 não inibiu a germinação dos conídios de P. fuligena enquanto as concentrações de 75 e 100 ?l 100ml-1 apresentaram inibição de quase 100% da germinação. O período de incubação variou de 7 a 15 dias. A concentração de 75 ?l 100ml-1, utilizada no experimento in vivo, não apresentou efeito protetor ou curativo contra a mancha fuliginosa do tomateiro. Testes com maiores concentrações devem ser realizados para verificar a eficiência do óleo essencial de X. aromatica no controle da mancha fuliginosa do tomateiro. |
Palavras-Chave: |
Pimenta-de-macaco; Pseudocercospora fuligena. |
Thesagro: |
Controle biológico; Fuligem; Lycopersicon Esculentum; Tomate; Xylopia aromatica. |
Thesaurus Nal: |
Biological control; Solanum lycopersicum; Sooty molds; Tomatoes. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/53413/1/AA201104.pdf
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Marc: |
LEADER 01968nam a2200313 a 4500 001 1914367 005 2012-02-06 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSOUZA, G. R. de 245 $aControle alternativo da mancha fuliginosa do tomateiro com óleo essencial de Xylopia aromatica.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE DEFENSIVOS AGRÍCOLAS NATURAIS, 5., 2011, Jaguariúna. [Anais...] Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2011. 1 CD ROM.$c2011 300 $a5 p. 520 $aVisando o controle alternativo da mancha fuliginosa do tomateiro causada por Pseudocercospora fuligena por meio do óleo essencial de Xylopia aromatica, foram realizados ensaios in vitro e in vivo, nos quais foram avaliados a ação de diferentes concentrações do óleo na germinação de conídios e seu efeito protetor e/ou curativo em plantas de tomateiro em casa-de-vegetação. A concentração de 25 ?l 100ml-1 não inibiu a germinação dos conídios de P. fuligena enquanto as concentrações de 75 e 100 ?l 100ml-1 apresentaram inibição de quase 100% da germinação. O período de incubação variou de 7 a 15 dias. A concentração de 75 ?l 100ml-1, utilizada no experimento in vivo, não apresentou efeito protetor ou curativo contra a mancha fuliginosa do tomateiro. Testes com maiores concentrações devem ser realizados para verificar a eficiência do óleo essencial de X. aromatica no controle da mancha fuliginosa do tomateiro. 650 $aBiological control 650 $aSolanum lycopersicum 650 $aSooty molds 650 $aTomatoes 650 $aControle biológico 650 $aFuligem 650 $aLycopersicon Esculentum 650 $aTomate 650 $aXylopia aromatica 653 $aPimenta-de-macaco 653 $aPseudocercospora fuligena 700 1 $aMARTINS, S. A. 700 1 $aHALFELD-VIEIRA, B. de A. 700 1 $aNECHET, K. de L. 700 1 $aDINIZ, I. S. 700 1 $aPELZER, G. Q.
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Biblioteca |
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Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
20/05/2014 |
Data da última atualização: |
05/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
COSTA, F. F.; BRITO, M. A. V. P. e; FURTADO, M. A. M.; MARTINS, M. F.; OLIVEIRA, M. A. L. de; BARRA, P. M. de C.; GARRIDO, L. A.; SANTOS, A. S. de O. |
Afiliação: |
FABIANO FREIRE COSTA, UFJF/Gov. Valadares; MARIA APARECIDA V PAIVA E BRITO, CNPGL; MARCO ANTONIO MOREIRA FURTADO, UFJF/Gov. Valadares; MARTA FONSECA MARTINS, CNPGL; MARCONE AUGUSTO LEAL DE OLIVEIRA, UFJF/Gov. Valadares; PATRICIA MENDONÇA DE CASTRO BARRA, UFJF/Gov. Valadares; LOURDES AMIGO GARRIDO, Institute of Food Science Research (CSIC-UAM), Madrid; ALESSA SIQUEIRA DE OLIVEIRA DOS SANTOS, UFJF/Gov. Valadares. |
Título: |
Microfluidic chip electrophoresis investigation of major milk proteins: study of buffer effects and quantitative approaching |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Analytical Methods, v. 6, p. 1666-1673, 2014. |
DOI: |
https://doi.org/10.1039/C3AY41706A |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The separation and quantification of major milk proteins are fundamental in dairy research. Therefore, accurate and rapid methods are profoundly important. The microfluidic chip technique is faster, and uses considerably fewer chemicals and materials than traditional techniques. The objective of this study was to improve experimental methods for separating and quantifying major milk proteins using the microfluidic chip technique. Deionized water, a total protein solubilization buffer (TPS buffer) and a separating milk protein buffer (SEP buffer) were used for the treatment of milk samples and their effects were evaluated. The results showed an excellent separation for whey proteins with α-lactalbumin migrating first, followed by β-lactoglobulin in the presence of both buffers. However, better results for major casein separation were obtained when SEP buffer was added. The order of the migration time was: β-casein first, followed by αs-casein and κ-casein. The quantitative analysis showed significant differences among the percentages of protein fractions from both buffers. The results of microfluidic chip technology using the SEP buffer solution were comparable to those obtained by SDS-PAGE for these proteins and to the data reported in the literature. |
Palavras-Chave: |
Microfluid chip technique; Proteinas do leite; Separação e quantificação. |
Thesagro: |
Pesquisa. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/102359/1/Artigo-Cida-Microfluidic-c3ay41706a.pdf
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Marc: |
LEADER 02137naa a2200265 a 4500 001 1986575 005 2024-02-05 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1039/C3AY41706A$2DOI 100 1 $aCOSTA, F. F. 245 $aMicrofluidic chip electrophoresis investigation of major milk proteins$bstudy of buffer effects and quantitative approaching$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aThe separation and quantification of major milk proteins are fundamental in dairy research. Therefore, accurate and rapid methods are profoundly important. The microfluidic chip technique is faster, and uses considerably fewer chemicals and materials than traditional techniques. The objective of this study was to improve experimental methods for separating and quantifying major milk proteins using the microfluidic chip technique. Deionized water, a total protein solubilization buffer (TPS buffer) and a separating milk protein buffer (SEP buffer) were used for the treatment of milk samples and their effects were evaluated. The results showed an excellent separation for whey proteins with α-lactalbumin migrating first, followed by β-lactoglobulin in the presence of both buffers. However, better results for major casein separation were obtained when SEP buffer was added. The order of the migration time was: β-casein first, followed by αs-casein and κ-casein. The quantitative analysis showed significant differences among the percentages of protein fractions from both buffers. The results of microfluidic chip technology using the SEP buffer solution were comparable to those obtained by SDS-PAGE for these proteins and to the data reported in the literature. 650 $aPesquisa 653 $aMicrofluid chip technique 653 $aProteinas do leite 653 $aSeparação e quantificação 700 1 $aBRITO, M. A. V. P. e 700 1 $aFURTADO, M. A. M. 700 1 $aMARTINS, M. F. 700 1 $aOLIVEIRA, M. A. L. de 700 1 $aBARRA, P. M. de C. 700 1 $aGARRIDO, L. A. 700 1 $aSANTOS, A. S. de O. 773 $tAnalytical Methods$gv. 6, p. 1666-1673, 2014.
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Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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